Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Vår adels af och von, en egen samhällsgrupp…?

Kurt von Stedingk

Undrar du över namn med af och von i, deras ursprung?
Dessa och en del andra hör till dåtidens – ett av de fyra stånden. Och ordet adel kommer från lågtyskan och betyder ‘härkomst’, ‘börd’. Adel är en samhällsgrupp som äger lagstadgade, vanligen ärftliga privilegier av ekonomisk, politisk och social karaktär.

Adelskapet kan vara förenat med titlar och heraldiska rangtecken. Adelsprivilegier kan vara mycket betydande och innebära t.ex. skattefrihet och företräde till statliga ämbeten.

Det finns idag tre adliga ranger: grevliga och friherrliga som gemensamt benämns ridderskapet samt otitulerade adelsätter som benämns adeln. Von – von (vanligen med små bokstäver) uttalas fånn och är en tysk preposition som ungefär betyder från. Ordet används i tyska efternamn men har på senare tid ofta förknippats med adeln.

Von är jämförbart med svenskans av. Med den stavning som gällde före 1906 års språkreform, skrevs det af (som i av).

Otto von Munthe af Morgenstierne

Historiskt var von ett vanligt tillägg till namnet som användes för att beskriva varifrån man kom. Till exempel ”Hans von Duisburg”, Hans från (staden) Duisburg, såsom ännu är vanligt i den nederländska formen van.

1626 fanns det 170 adliga ätter i Sverige, vid sekelskiftet 1700 var de över 800, 1644 fanns det 10 grev- och friherrskap i Sverige och Finland, ett decennium senare var de 44 (varav 26 i Sverige). Nyadlandet var således mycket intensivt under drottning Kristina och Karl XI i ett sekel som kommit att kallas ”de stora kalasens århundrade”.

I dag finns ungefär 25 000 svenska adelsmän och kvinnor upptagna i adelskalendern. Cirka 2 000 av dessa bor utomlands. I Riddarhuset finns mer än 2 350 svenska, adliga släkter representerade genom varje familjs vapensköld. I dag är 601 av dessa levande ätter. Släkterna kan bara fortleva genom släktens manliga medlemmar, när de är döda betraktas släkten som utslocknad. Två kända namn.

Claes af Geijerstam är son till överstelöjtnant Olof af Geijerstam (1917-2007) och Brita, född Lilja (1921-86), Claes är av adliga ätten nr 2 010 af Geijerstam. Louise Boije af Gennäs av adliga ätten nr 16 Boije af Gennäs. Finländsk frälsesläkt introducerad 1625.

Den siste som adlades i Sverige var upptäcktsresande Sven Hedin som 1902 upptogs i Riddarhuset och försågs med vapensköld. I och med att den svenska grundlagen förnyades 1975 fråntogs kungen rätten att nyadla. adeln

Några andra namn ur adeln. Magnus Uggla, Carl Bildt, Tomas von Brömssen, Caroline af Ugglas, Sven-Bertil Taube (var av adliga ätten nr 734 Taube. Från Estland, introducerad 1663).

Källor:
sv.wikipedia.org
ne.se
sv.wiktionary.org
aftonbladet.se


Lämna en kommentar

Midsommar – just nu, svar på frågor om hur och varför kring helgen.

Midsommarafton är det idag och lite information om midsommar följer. Först önskas ni läsare en god midsommar 🙂

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, främst i norra Europa. I Finland och Sverige infaller den numera under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni.

Om firandets tidpunkt:
Fram till 1952 var midsommaraftonens fasta datum den 23 juni, men för att passa bättre in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle ligga på en fredag mellan 19 och 25 juni. Midsommarafton är alltså rörlig mellan de datumen.

Midsommarafton, som alltid firas en fredag, har egentligen ingen koppling till kristen tro. Men midsommardagen är en helgdag för kyrkan, liksom söndagen efter midsommar.

Historik:
Sedan 300-talet firar den kristna kyrkan Johannes Döparens födelse den 24 juni varför högtiden i vissa områden starkt har förknippats, eller fortfarande förknippas med honom.

De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet.

I Norden?
I Danmark och Norge firar man sankthans/ jonsok (Johannes Döparens afton) genom att tända bål, leka lekar och i Danmark utöva bränning av pappershäxor.

Stången?
Midsommarstången kom med största sannolikhet till Sverige med invandrande tyskar någon gång under medeltiden, och att fira med sång, musik, dans och lekar har en lång historia. I de germanska länderna fanns en tradition att smycka – ”maja” – sitt hem med gröna blad och blommor för att markera vårens ankomst.

Källor:
sv.wikipedia.org
nordiskamuseet.se
levandekulturarv.se
svenskakyrkan.se

Blogginlägget nedskrivet 20/6-24. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.


Lämna en kommentar

Native Americans, indianska ledare du kan ha läst om, vem var de och vad…?

Sinte Galeska

Amerikanska urfolk (traditionellt kallade indianer, från spanska: indios; ”indier” – i modern tid förslagsvis kallade ursprungsamerikaner eller urfolksamerikaner) är en samlingsbenämning på ett stort antal olika folkslag som utgör ursprungsbefolkningen i Nord- och Sydamerika, tillsammans med inuiterna, aleuterna och yupikerna i Arktis.

Istället för ordet indian kan man använda exempelvis urfolk, ursprungsfolk, urbefolkning eller ursprungsamerikan. ”Urfolk och ursprungsamerikan är bättre benämningar som inte provocerar, som inte är stötande och som inte är förknippat med kolonialism, förtryck och förföljelse.” Experts åsikt.

Idag är indianerna ett splittrat folk. Många har helt övergett sina gamla traditioner, medan andra klamrar sig fast vid dem som det enda av värde här i livet. Under början av 1900-talet trodde de flesta att indianerna skulle uppslukas helt av det vita samhället.


Kända ledare och andra omskrivna:

Cornplanter

Cornplanter (John O´Bail – Ki-on-twog-ky) John Abeel III (född cirka 1736 – död 1836),
Senecahövding med brittiskt påbrå. Träffade bl.a. president G. Washington 1790 som talesman för sitt folk. Dog hundra år gammal 7 februari 1936 – hade då brutit sina band med de vita efter en vision han haft…


Satanta cirka 1825 – 1878 (Vita Björnen), Kiowahövding, kallades ”präriens vältalare”.
En av de mest kända, och sista, av Kiowa krigshövdingar, utvecklade han ett rykte som en enastående krigare och i tjugoårsåldern gjordes han till underhövding för sin stam, under Dohäsan, som chef.

Han slogs med honom i det första slaget vid Adobe Walls och fick bestående berömmelse för sin användning av en ”armébluff” för att förvirra trupperna i strid. I slutändan beslöt Satanta att inte tillbringa resten av sitt liv i fängelse och begick självmord den 11 oktober 1878 genom att dyka huvudstupa från ett högt fönster på fängelsesjukhuset. Hans familj tror inte att detta är sant.


Seattle (suquamish duwamish) ca 1788 – 1866. Hövding ( född nära nuvarande staden Seattle). Känd för djärvhet i strid, sin vältalighet och övertygad pacifist. ”Seattles tal” finns välbevarat – och allierade salishstammarna. Enligt mig en av de största.


Sequoya 1760 – 1843 (George Guess el. Gist). Cherokee med brittiskt påbrå. Efter 12 års jobb hade han åstadkommit ett eget alfabet så att alla i stammen skulle kunna lära sig läsa och skriva. Den första indianska tidningen i Amerika var the Cherokee Phoenix, på engelska och cherookee – publicerad 1828. ( Alfabetet hade 85 bokstäver, en blandning av latin, grekiska och egentillverkat … ). En framtidsman.


Handsome Lake 1735 – 1815 (Vackra sjön – Ganyodieyo), Senecaprofet som predikade för inre liv – och var emot rusdrycker! Avled i hemmet på Onondaga-reservatet i N.Y. Fick många anhängare bland irokeserna och – rörelsen lär finnas än idag.


LittleWolf

Lilla Vargen ~ Little Wolf ca 1820- 1904 – (ohkun-hkakit ung. two tails). Nordcheyennehövding; Ledare – föreningen Elkhorn Scrapers, utsågs 1864 till Sweet Medicine Chief. Överledare av ett råd m. 44 hövdingar. Slutet tragiskt – ett brott knäckte honom och han gav sig ut ensam med sina kvinnor. Blev förnedrad, alkoholiserad – och ungar kallade honom ”ruttnande fläsket” …


Under senare hälften av 1800-talet förvisades till slut de återstående urfolkskulturerna till reservat samtidigt som bisonoxen, präriefolkens traditionella jaktbyte, i princip utrotades. Deras språk, religion och kultur undertrycktes sedan genom förbud och försök att påtvinga dem kristendom.

Under senare tid har dock ett gradvis erkännande av ursprungsbefolkningens rättigheter allt mer hamnat på den politiska dagordningen och i några fall har skadestånd utbetalats för grymheter som tidigare begåtts – ett viktigt erkännande för många ursprungsamerikaner…

Källor:
varldenshistoria.se
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se
ungafakta.se
en.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 3/5-22. Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.


Lämna en kommentar

Kromfohrländer – i gruppen, sällskapshundar, trofast, livlig…

str-kromfohrlander

Jodå, kromfohrländer är en ovanlig hundras både i USA och i Europa. Den är lojal och dras till människor vilket gör att hunden älskas av många. Den används idag främst som sällskapshund. Den är även utmärkt till agility. Rasen har inga kända specifika hälsoproblem. 

Kromfohrlan3

Rasen är fortfarande ovanlig, men har ökat i antal under senare år. Den är en öppen, följsam, livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.

Historiken?
Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter 2:a världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp (basset nämns också). Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund.

Kromfohrländer2

Då den hade ett trevligt temperament fortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes den som ras. I Sverige registrerades de första hundarna 1985. Till Sverige kom kromfohrländer mer frekvent under 1970-talet. I dag finns runt 330 hundar här. Avelsbasen är smal, antalet hundar i Sverige är få. Men intresset är stort.

Storleken?
Mankhöjd ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.

Kromfohrländer vom Steenbrook
https://www.youtube.com/watch?v=YZhzafay3Qg


Kromfohrländer

Pälsen?
Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.

Kuriosa?
Kromisen är ganska sen i sin utveckling. Det kan ta lite tid att få den rumsren och helt vuxen år den först vid tre års ålder. Kromisarna är bundna till sina ägare. De flesta kromfohrländer är reserverade i olika grad mot främmande människor och djur.

Källor:
ssk.se
harligahund.se
viivilla.se
youtube.com
kromfohrlanderklubben.se
allergenius.se


Lämna en kommentar

Åren före 1915-Badkarsmördaren Smith som inte tyckte om bada själv…?

George Joseph Smith

Morden ”Kvinnor i badet”? Ja, mannen bakom dessa mord var George Joseph Smith (1872-1915), en engelsk seriemördare och bigamist. År 1915 dömdes han för tre mord, ett godkändes bara – till hängning, och hans smeknamn blev ”Badkarsmördaren Smith”. Han var son till en försäkringsagent, George själv föddes i Bethnal Green, London. Han sändes till en uppfostringsanstalt vid Gravesend, Kent vid nio års ålder beroende på svindleri och stöld.


Kvinnoaffärer och äktenskap?
År 1896 blev han fängslad under 12 månader för att han övertalat en kvinna att stjäla från sin arbetsgivare. Han använde intäkterna för att öppna ett bageri i Leicester. 1898 gifte han sig med Caroline Beatrice Thornhill (under ett annat alias, Oliver George Love) i Leicester, det var hans enda korrekta, juridiska äktenskap.

De flyttade till London, där hon arbetade som piga för ett antal arbetsgivare, och stal åt – sin man. Hon åkte dit till slut och dömdes till 12 månader. På sin frigivning, berättade hon om sin man och han fängslades i januari 1901 i två år. Vid hans frigivning, flydde hon till Kanada.

I juni 1908 gifte han sig med Smith Florence Wilson, en änka från Worthing. 3 juli tog han pengar från hennes sparkonto och sålde det han ägde. 30 juli i Bristol, gifte han sig med Edith Peglar, som hade svarat på en annons för en hushållerska. Han försvann månader i taget och sa att han reste som försäljare, vilket skulle vara inom antikviteter.

I oktober 1909 gifte han sig med Sarah Freeman, under namnet George Rose Smith. Som med Wilson, lämnade han henne efter ha tagit besparingar och sålt hennes obligationer. Han gifte sig sedan med Bessie Munday och Alice Burnham. I september 1914 gifte han sig med Alice Reid, under alias Charles Oliver James. Totalt ingick Smith sju äktenskap (bigami) mellan 1908 och 1914, och i de flesta av dessa fall tog han bara deras ägodelar och försvann.

GeorgeJosephSmith

Misstänksamhet?
I januari 1915 fick en kriminalinspektör bl.a. två tidningsklipp: ett från News of the World om en död kvinna Margaret Elizabeth Lloyd (född Lofty) – 38 år, som senare hittades i sitt badkar av sin man, John Lloyd, och deras värdinna.

Andra klippet var en utredning av en obducent, 1913, som handlade om en kvinna vid namn Alice Smith (född Burnham), som avlidit plötsligt i sitt badkar, i ett pensionat.

Hon hittades av sin man George Smith. Detta gjorde att man blev misstänksamma från polisens sida. Man fann märkliga detaljer, för små badkar bl.a.

Kärnfrågan: Hur drunknade kvinnor som bara var runt 150 cm långa – i ett litet badkar?

John Lloyd?
Den 12 januari kallades Dr Bates Neil kring Margaret Lloyds död. Hon hade tre dagar innan hon var gift, tecknat en livförsäkring med maken John Lloyd som enda mottagare. Hyresvärdinnan som de bodde där hävdade att hon hörde bråk från övervåningen och psalmen ”Nearer My God” som spelades på en tramporgel i dubbelrummet. Nåväl.

Neil forskade vidare och den 1 februari, fann man en man passande Lloyd/ Smiths beskrivning. Neil presenterade sig och frågade om han var John Lloyd. Svaret blev ja, men han nekade till att han även var George Smith. Neil kände sig säker på att John Lloyd och George Smith var samma man, och han skulle tas in för förhör misstänkt för tvegifte. Mannen erkände slutligen att han verkligen var George Smith och greps.

George Joseph Smith3

Margaret Lloyd’s kropp grävdes upp och man fann att alla tecknen stämde på att detta var den kvinna som hittats drunknad. En polis i en liten badort i Kent läste om fallen och skickade Neil en rapport av en annan död kvinna som var slående lik de andra två. Man fann även Bessie Williams i badkaret med huvudet under vattnet, hennes ben var rakt utsträckta och fötterna stack upp ur vattnet. Det hade tillskrivits som ett fall av epilepsi. När man samlade in allt material förstod man att Smith var den skyldige och till – mord. George Joseph Smith åtalades för mord på Bessie Williams, Alice Smith och Margaret Lloyd den 23 mars 1915.


Rättegång?
I rätten kunde de endast döma honom för mordet på Bessie Williams, i enlighet med engelsk rätt. Det tog juryn ca 20 minuter för att finna honom skyldig, han dömdes till döden. Smiths överklagande avslogs och han hängdes i Maidstone-fängelset av John Ellis. Hans lagliga hustru Edith Peglar vittnade vid förhör om att hon bara sett Smith bada vid ett enda tillfälle …

Bigamisten?
Efter att gifta sig med Caroline Beatrice Thornhill för första gången 1898, mellan 1908 och 1914, skulle han säga ja sju gånger till medan han redan var gift med någon annan. Efter att ha gifte sig, stal Smith pengar från sina kvinnor, tömde sina räkningar och sålde sina saker innan han försvann…

Dramat – gick som drama i radio-serien The Black Museum -52. Det gjordes även filmer kring – ”Badkarsmördaren”.

Källor:
nl.m.wikipedia.org
murderpedia.org
kentlive.news
en.wikipedia.org

Nedtecknat inlägg 16/10-19