Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Om

Zenza-Janne – jag är nyfiken och gillar fakta, finna egna saker, frågor man undrar över. Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras. Uppdaterar och söker källor. Alla kan fråga! 🙂 Berätta gärna för andra …

Jämfört med andra om fakta? Jag väljer alla omöjliga frågor och ämnen. Lägger gärna in länkar, hemsidor, musik, video eller annat. Väljer bort mycket som andra detaljerat rabblar upp. Principen minst 4 källor, som matchar varandra – ofta mer.

 

39 tankar om “Om

 1. Hej så intressant att läsa om lars Norberg. Mitt namn är Göran 66 år gammal. Fick reda på när jag var 60 år att jag var adopterad som babis och att min biologiske far var la RS Norberg. Har fått köpt några tavlor från loppis, Bukowskis, blocket m.m. Skulle så gärna vilja veta mer. Har mailat till vingas vänner massa konstgallerier men inga svar . Vore kul o höra om du vet mer. Vi var tydligen många sys kon vara v 4 helsyskon. Vet du mer så svara gärna. Hälsningar Göran

  Gillad av 1 person

  • Hejsan, intressant svar!
   Jag har en ögonläkare som jag tror är verksam ännu som kan ha haft Lars som patient eller någon som berättat om honom. Jag kan försöka se. Ett sätt, då min info var mycket svår få ex inte ett foto att uppbringa – är att söka genom arkiv, några finns så många kan söka gratis något själv.
   Återkommer när jag vet något 🙂
   Jannen

   Gilla

   • Jag klipper intressanta saker från källor jag anger. Kortare d tråkiga wiki ex har. Gratis!
    1000 inlägg om allt! Svenskan är överlag godkänd, jag kan svenska, tiden kan ge fel! Du kan jämföra med bloggar. Och du, skit i mitt!

    Gilla

   • Hej, jag läste om uttrycket Jösses Amalia, kan det möjligen härstamma från militärfarsen 65, 66 och jag? Dom säger nåt liknande där mot slutet av filmen, följt av namnet Amalia.

    Gilla

   • Inlägg om din fråga inom kommande typ 1 vecka 🙂 Mvh

    Gilla

 2. Läste ditt inslag om att det var bättre förr. Vet du hur gammalt det talesättet är? Vore intressant att få veta.

  Gillad av 1 person

 3. Trio Ritas medlem heter Inga Gentzel-Dahlgren – inget annat

  Med vänlig hälsning,

  En son

  Gillad av 1 person

 4. Hej ! Läste artikeln ”vad du inte visste…. om Agneta Fältskog . Den var intressant , men jag måste vara lite viktigpetter när det gäller uppgiften om att Agnetha är den enda av ABBA-medlemmarna som deltagit i Melodifestivalen efter Waterloo 1974 , som kompositör av ”Men natten är vår” 1981. Björn o Benny var ju med 1975 som kompositörer till” Bang en boomerang ” som framfördes av Svenne o Lotta. Med vänlig hälsning Tomas

  Gillad av 1 person

 5. Hej Jannen!
  Jag blev varm om hjärtat när jag läste din artikel om Hilda Borgström – en underbar skådespelerska. Som den ohjälpliga besserwisser jag är vill jag dock påpeka ett faktafel. Hilda uppfostrade visserligen Gertrud Albertina. Men flickan var inte hennes dotter, utan hennes systerdotter och fosterbarn. Hildas syster hette Hulda Albertina och var liksom Hilda ogift i hela sitt liv. Gertrud Albertina föddes alltså utom äktenskapet, och födelseboken anger ingen far. Hulda Albertina dog 1901 på Stockholms Allmänna Försörjningsinrättning. Enligt Rotemansarkivet flyttade Gertrud Albertina till Hilda kring nyåret 1905/1906.
  Med vänliga hälsningar,
  Eva Redvall

  Gillad av 1 person

 6. Bra artikel Resande, romer, tattare, vad är vad, historiskt…?, ett faktafel dock. Irländska resande är tillhör inte gruppen de är varken resande eller romer

  Gillad av 1 person

  • Inlägget, som nu innehåller ditt ”tillägg”, är inget fel i enligt källan. Det står att de tillhörde den, men sedan separerades. Det mesta handlar dock om nutid. / J.

   Gilla

  • Ser också ditt svar, ”Irländska resande är tillhör inte gruppen de är varken resande eller romer…” Om de är resande, men varken resande eller romer, vad är de då? 🙂 / J.

   Gilla

 7. Hei zenzajans,

  Bildet du bruker her: https://zenzafacta.wordpress.com/2017/05/13/nazisterna-silberbauer-och-dettmann-grep-anne-frank-och-ovriga-i-gomstallet-sedan/ er IKKE av Julius Dettmann men fra Hans-Joachim Marseille !!

  Gilla

 8. https://svenska.yle.fi/stromso Elin Skagersten på Strömsö, som ligger i närheten av Vasa… (Rasebors Strömsö är ngt annat, ligger väster om Helsingfors)

  Gillad av 1 person

 9. Underbara minnen.se gärna min sida http://www.Tages.nu med massor av historia och foton

  Gillad av 1 person

 10. Hej, undrar om du vänligen kan ändra uppgifterna om Fredrik von Gerber där det står att han gått på heroin i flera år? Det är ej sant och om du läser den artikeln i Aftonbladet så är det Hasse Carlsson det gäller, avseende heroinmissbruk. Tack på förhand. Ett Gerber-fan.

  Gillad av 1 person

  • Hej, jag skriver ej om Fredrik, men har tydliggjort det nu. //
   Jag gillar honom och att han tagit sig ur det. Men det var rubriken jag såg – som fick mig intresserad av Fredrik. Det står ej att han – gått på heroin. Läs nedan:
   Han blev knarkkurir och greps med ett hekto amfetamin i bilen.

   Efter ett år i fängelse träder Noice-stjärnan Fredrik von Gerber, 48, nu fram och berättar om den tuffa tiden och hur han vänt sitt liv. -Jag gick över gränsen, säger han. Idag har samme man nyligen avtjänat ett årslångt fängelsestraff för narkotikabrott. Hur kunde det hända?
   -Jag flippade totalt. Jag var i en idiotvärld utan kamratskap och träffade personer jag aldrig borde ha haft kontakt med från första början, säger Fredrik von Gerber.
   Vid en nattlig kontroll stoppades hans bil av polisen. I fordonet hittades sex påsar med vitt pulver – sammanlagt 104,49 gram amfetamin. Samma drog hittades i stjärnans blod.

   https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/G1x1B6/idolen-var-knarkkurir

   Gilla

 11. Hej
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig med anledning av din artikel om Björnjägarn.
  Skriv en rad till lars.rhn@gmail.com så ska jag berätta…

  Gillad av 1 person

 12. Hej. Du har skrivit en del om Birgitta Wollgård & Salut som är helt felaktigt. Det finns nämligen två Birgitta Wollgård i Sverige och betr. födelseår och civilstånd har du angivit fel Birgitta Wollgård. Den Birgitta Wollgård som är förknippad med Birgitta Wollgård & Salut är fortfarande gift och är född i Uppsala 1947.

  Gillad av 1 person

 13. Hej,
  Jag har hittat din blogg av en slump och artikeln om Bror Hjorth från 31 juli 2017. Kul att du skrivit om honom och hans konst, liv och hem. Dock har några fel smugit sig in som jag hoppas du kan rätta till. Skulpturen Mor och Barn på Kanslihusets gård i Stockholm är inte gjord av Bror Hjorth men av hans namne Bror Marklund. Bror Hjorth har utfört två reliefer i granit, Engelbrekt och Branting, på Kanslihuset 1937. Hans första hustru Tove var född 1898 och hans andra hustru Margareta var född 1931.

  Med vänliga hälsningar,
  Tomas Järliden
  Bror Hjorths Hus

  Gillad av 1 person

 14. Hej
  Du uppmärksammade o hedrade min morfar Stig Ossian Ericson så fint !
  Han var en större människa än skådespelare o en fantastisk morfar o min stora idol i livet !
  Tack !
  Det gjorde mig så glad han efterlämnade ett enormt tomrum för mig !
  Tack igen !
  Mvh Markus

  Gillad av 1 person

 15. Hej.
  Ett fel smög sig in
  Vänligen
  Jan

  ”Sambon?
  I hus i Smedstorp bodde de, Vera Lindh, född samma år – översättare, broder med Björn J:son Lindh”

  Gillad av 1 person

 16. Hej, jag undrar varför det inte går att lämna en kommentar på inlägget om Christer Garpenborg. Jag träffade honom personligen flera gånger i Köln 2007 i en stor konferans med många länder för Herbalife och han berättade när vi satt och fikade eller åt att efter hans storhetstid när alla i Sverige visste vem han var så jobbade han med (jag kommer inte ihåg om det var massör eller sjukgymnast eller liknande) men han hade inte berättat för sina barn vilken idrottskarriär han haft men en dag kom hans barn hem från skolan och frågade, pappa är det sant? ja sa han, pappa varför är du så tjock och det var då han letade efter ett sätt att gå ner i vikt och stannat vid HL. Efter en tid märkte han att hans sambo hade börjat norpa av hans HL från skåpet och det var väl efter det som de båda så småningom startade upp att jobba mer åt att andra också skulle ta del av HL. Helt plötsligt märkte han att han fått in miljonbelopp och stora skatteskulder och som han sa, jag hade ingen aning om att man kunde tjäna så mycket på det här så med sina skatteskulder stack han till Spanien fast stod skriven i England men jag fick intryck att det gick väldigt bra för honom ekonomiskt, han körde mycket motorcykel och tog ibland den till Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Hej, svar som kommentarer anges en viss tid som sajten från början satt, tanken är aktualitet i inlägget sedan det skrevs. Är det info kan jag personligen ändra det om så känns viktigt. Tack för din åsikt. // J.

   Gilla

 17. Bilderna på vuxne ”Emil” är fel. Det där är en journalist och inte riktiga jan Torsten Ohlsson

  Gillad av 1 person

  • Bra du påtalade det, tagit bort och korrigerat infon. Som ”Foto figurerar felaktigt på nätet på en annan Jan Ohlsson (journalist) och jag gick på det, svårt med källor. Har tagit bort bilderna efter en läsare upptäckt detta. Gott! Man dubbelkollar, men ibland svårt…”

   Gilla

 18. Läser din beskrivning av Liz Carr skådespelare bl.a i serien Tyst vittne. Du skriver att hon har CP-Cerebral Pares, vilket är HELT FEL! Hon har Artogrypgos! Jag jobbar med människor med bl.a dessa diagnoser varje dag sedan 15 år tillbaka. Dessutom har jag en egen CP-diagnos, så jag har stor kunskap och erfarenhet ang. detta! Vore tacksam om du kunde uppdatera artikeln med korrekta uppgifter!
  Mvh
  Louise

  Gillad av 1 person

  • Tack för hjälpen, en del källor, bland alla, ger tyvärr fel svar, men ändrar när någon noterar det. // J.

   Såhär står det som helhet, och enligt källan;
   Liz Carr (född april 1972) ………… är handikapprättsaktivist. Liz har – cerebral parese, CP och är rullstolsbunden sedan hon var sju år gammal. Hon skrattar åt anmärkningen och lägger till – ”det är bara mitt medicinska tillstånd”. OBS – Jag vill vara mera noga om sjukdomen då det finns flera liknande, hon har diagnosen AMC, Artrogrypos.

   Arthrogryposis Multiplex Congenita, är ett medfött syndrom som innebär en ledfelställning i minst två leder i olika delar av kroppen. Hennes funktionshinder har gjort henne rullstolsburen.// J.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s