Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

En utomordentlig ordakrobat, var Lennart Hellsing, minns…

Lämna en kommentar

Lennart Hellsing3

Barnvisor och ramsor, ord som dyker upp när namnet Hellsing når mig. Han måste jag berätta mer om, en fascinerande man som om man läser på var lite lätt blyg och fårordig, men privat kunde vara en riktigt rolig prick 🙂

Lennart?
Paul Lennart Hellsing, född 5 juni 1919 i Västanfors, död 25 november 2015 i Stockholm, var författare och översättare. Du känner väl till Krakel spektakel, Bagar Bengtsson och Herr Gurka? Ramsorna om dessa figurer i barnböcker skrev han i över 65 år om. Han erhöll Gulliver-priset 1971 och har tidigare suttit i Svenska barnboksakademien.

Han växte upp upp i stadsdelen Västanfors i Fagersta, och från fem års ålder växte han upp hos morföräldrarna. Han tyckte inte så mycket om att gå i skolan. Skolfröken undrade vad det skulle bli av honom som skrev så dåligt.
”Jag ska bli författare”, svarade han.

Från start utbildade han sig till ingenjör och arbetade på ett tekniskt laboratorium, han ansåg en författare skulle ha provat olika yrken. Då blev det lättare att kunna leva sig in i hur andra människor har det. Sen jobbade han även på kontor, fabrik, bokhandel och skrev för en tidning. När han gjorde lumpen bodde han i ett tält uppe i Norrland

Lennart-Hellsing2

Vad kom fantasin ifrån?
Möjligen ifrån hans mormor. När Lennart var liten berättade hon ett slags rytmiska dikter för honom på engelska, som kallades nursey rhymes. Han lärde sig många av dikterna utantill och tyckte att rytmen gjorde dem spännande.

Idéer till berättelser fick han till exempel genom att titta ut genom fönstret och se på livet där utanför. Ibland kom han på en mening som han sedan utvecklade. Han brydde sig också om viktiga samhällsfrågor, som miljön och klimatet.

Trollkarlen från Indialand (med text) med Sara Eng
https://www.youtube.com/watch?v=e40hl-099a4

Han var till hundra procent solidarisk med barn som grupp, och förstås mycket älskad av sina fem egna ungar. Men i det praktiska familjelivet var han ganska disträ och inte så särskilt närvarande. Det var i rättvisans namn inte heller barnens mor, skådespelaren Yvonne Lombard, men båda fanns där alltid tryggt i bakgrunden.

Det var andra barn-nära vuxna, som stod för kontinuitet och ”blåsa på knäna”. Och så ”dubbel-naturen” 🙂 Han kunde på fester gärna dansa på bordet och höll lysande roliga tal. Han tvekade heller inte att sticka av från mängden utan klev fram genom livet iförd orange linnekostym och bredbrättad hatt. Hustrun kallade honom ”min sagoprins. 🙂

Lennart Hellsingmfru

Giftermål?
Lennart Hellsing var gift 1947-1952 med den finska operasångaren Maaria Eira och – från 1953 fram till sin död med skådespelaren Yvonne Lombard. Hellsing var bosatt i Stockholm och fick i äktenskapet med Lombard fem barn, bland andra författaren Susanna Hellsing, konstnären Petter Hellsing och författaren Jöns Hellsing.

Lennart Hellsing-sällskapet
http://www.hellsingsallskapet.se/

Lennart har diktat om staden ”Annorlunda” i ”Krakel Spektakel”:

I Annorlunda
där är fyrkanter runda
där har ringar fyra kanter
där är glasbitar diamanter
där har de flintskalliga lockar
där niger pojkar, flickor bockar
men annars är det mesta bara
som det brukar vara.

Debuten?
Lennart debuterade år 1945 med diktsamlingen Akvarium och utkom samma år med barnboken Katten blåser i silverhorn. Han var även en van översättare, bland annat av engelska barnkammarrim. Utöver av Ströyer har Hellsings böcker även illustrerats av bland annat Stig Lindberg, Fibben Hald och Ulrica Hydman-Vallien.

Citat av Lennart Hellsing:
”Jag tänker mycket på framtiden. På hur livet kommer fortsätta genom mina barn och barnbarn. Däremot tänker jag sällan på min egen död. Min känsla är framför allt förvåning: Tänk att jag överhuvudtaget lever!”

Han avled 96 år gammal, hans bortgång var helt åldersrelaterad och författaren ska ha varit pigg ända in i slutet.

Furstar och stormän som styrer och ställer
har svårt att få lämpliga skor när det gäller.

Bra för offentliga matliv och pratliv
men inte rymliga nog för privatliv

Smorda och borstade av tabloider
går de lätt vilse med skavsår som svider

Byt då till tofflor, tystlåtna och nätta
Skobyte kan ställa saker till rätta._

Källor:
tidningengrundskolan.se
sv.wikipedia.org
barnensbibliotek.se
expressen.se
rabensjogren.se
svd.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Lämna en kommentar