Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Sillkungfiskarna skapar berättelser om havsormar, den som är den längsta benfisken…

Lämna en kommentar

sillku

Denna gigantiska fisk antas vara källan till havsorms-legender från hela världen, men i Japan har den en annan betydelse. Traditionellt tror japanerna att se en strandad fisk av dessa är ett tecken på en överhängande jordbävning. Märkligt nog, att året före Fukushima-katastrofen hamnade mer än ett dussin av dessa djuphavslevande varelser på land. En sort av dessa, den gigantiska Regalecus glesne, är den längsta benfisken, som växer upp till 8 meters längd.


Det vanliga namnet i utlandet är årfisk (oarfish) – en mycket lång, smal silvrig havsfisk på djupt vatten, med en djupröd ryggfena som löper längs med kroppen. Namnet tros vara en hänvisning – antingen till deras mycket sammanpressade och långsträckta kroppar, eller till tron att fiskarna ”ror” sig genom vattnet med sina bäckenfenor.

Släktnamnet Regalecidae kommer från latinets regalis, som betyder ”kunglig”. Stränder med årfiskar efter stormar, och deras vana att dröja kvar vid ytan när de är sjuka eller döende, gör årfisken till en trolig källa till många havsorms-sagor. Men vi tror ej på sagor.

Utseende och som mat?
Fenstrålarna är mjuka och kan vara upp till 400 st. eller fler. Även om de större arterna anses vara viltfiskar och fiskas kommersiellt i mindre utsträckning, fångas årfiskar sällan levande; deras kött är inte väl ansett för att ätas på grund av dess geléartade konsistens.
Hos vissa årfiskar som hittats kan änden av svansarna se stubbliknande ut; detta är sannolikt konsekvensen av självamputering som tros vara en försvarsmekanism mot rovdjur. Den äter normalt – krill och andra små kräftdjur, samt småfiskar och bläckfiskar.

sillkans

Miljö?
Årfisken tros leva i de havsskikten, som sträcker sig från 200 meter till 1 000 meter och ses sällan på ytan. Några få har hittats fortfarande knappt levande, men vanligtvis dör den om en flyter upp till ytan. De skaffar lite muskelmassa och för om möjligt kunna överleva i grundare, turbulent vatten.

Den stora – jätteårfisken:
Denna sillkung (Regalecus glesne) är en art av Oarfish av familjen Regalecidae. Det är en oceanodrom art med en världsomspännande utbredning, exklusive polarområden. R. glesne är världens längsta benfisk och dess fysiska egenskaper och dess böljande simsätt har lett till spekulationer om att det kan vara källan till många ”havsorm- iakttagelser.

sillkf

Jätteårfisken och den besläktade R. russelii kallas ibland för ”jordbävningsfiskar” eftersom de populärt tros dyka upp före och efter en jordbävning. Som gått att läsa. Foton visar en fisk som borde vara svår steka i pannan….

Källor:
en.wiki
instagram.com
youtube.com
en.wikipedia.org
saob.se

Blogginlägget nedskrivet 6/1-22. Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Lämna en kommentar