Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Vad äter svensken vanligen till middag till vardags – listat 1-10 platser…?

vadätervegomat

Svenskarnas populäraste maträtter, vad kan de vara? På senare år har internationell mat fått en ökad betydelse i den svenska matkulturen och till exempel har både tacos och kebab nästan blivit “svenska” maträtter. Historiskt sett har Sverige alltid varit öppet för internationella influenser och bland annat har kåldolmar turkiskt ursprung. Även det franska köket har haft stor betydelse för det svenska köket.

Under 1900-talet gjorde snabbmaten sitt intåg och med tiden har pizza blivit en klassiker bland svenskar. Innan industrialiseringen åt svenskar mest sådant som var närproducerat och vardagsmaten var enkel.

Man åt mycket välling, gröt, sill, fläsk och potatis. Det var ganska sällan som man åt kött, utan köttet sparades till festligheter. När man åt kött var det mestadels viltkött, griskött eller fågel. Fisk har också varit ett viktigt inslag i svensk matkultur.


Hur gör man en lista på vad folk helst äter? Ja, Food & Friends gör årsrapporter där de ber folk svara, ett representativt urval i åldern 15–74 år. De utfrågades om sin matvanor och tankar om mat (maj månad). Samt läser matsajters förslag i ämnet och räknar ihop. Yes. 🙂

Tio i topp – vardag
Beräknat så – minst antal poäng bäst.

vad ätertkottfarssas-med-spaghetti

1. Spagetti med köttfärssås 3p

2. Kyckling med tillbehör 4p

3. Pastarätter 6p

4. Fisk 7p (ej lax) ex rödspätta 🙂

vadäterpanerad-rodspatta-med-remoulad

5. Köttbullar med tillbehör 10p

6. Korv stroganoff 12p

7. Lax 14p

7. Soppor 14p

9. Vegetariskt 17p (överst på foto)

10. Biff 18p

Rätterna på tio i topp-listan står för cirka 60 procent av vardagsmaten i Sverige.
En biff är en styckningsdetalj, som utgörs av en skiva av biffraden.


Om lax?
Visste du att svenskar ätit gravad lax sedan 1600-talet? Laxen tillagades visserligen annorlunda då, men konceptet är samma. Gravad lax kan göras med eller utan örter och det passar även bra till med hovmästarsås. Vanligtvis äter man gravad lax vid högtider så som julen, påsk och midsommar, men det går bra att äta året runt.


Middag (”mitt på dagen”) avser den tidpunkt då ett halvt dygn har fortlöpt, det vill säga klockan 12:00. Timmarna närmast före middag kallas förmiddag och timmarna närmast efter kallas eftermiddag.


Tips på enkla och bra middagar med tillagning?
https://www.ica.se/recept/enkel/middag/

Källor:
aftonbladet.se
swedishnomad.com
svd.se
travels-choice.com
ica.se/recept

Blogginlägget nedskrivet 14/4-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.