Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Hur överlever djuren vintern, fågel, fisk och mitt emellan…?

vinterdjur

Djur fryser oftast inte ihjäl när det är kallt ute. Men de kan svälta ihjäl för att det är ont om mat, eller för att de inte kommer åt den under snön. Vintern är en bister tid för de flesta arter, många djur dör och bestånden är oftast mycket mindre när våren väl kommer än de var hösten innan.

För många djur gäller det att maximera energibalansen, d.v.s. att finna tillräckligt med näringsrik föda och att minimera energiförbrukningen. Dessutom gäller det att undvika predatorer. Naturen är verkligen uppfinningsrik. Vad betyder predator då? Det förhållande att ett djur, en predator, dödar och helt eller delvis äter upp ett annat djur.

De flesta djur har också anatomiska och fysiologiska anpassningar för att klara kylan. Hjortdjur har ”värmeväxlare” i benen. Näbbmöss får en kortare och knubbigare form vintertid för att minska den värmeavgivande kroppsytan. Andra byter till vinterpäls. Snön är ett hinder för rådjuret, men underlättar för lodjuret som flyter ovanpå med sina breda tassar.

Mer däggdjur?
Några däggdjur sover bort vintern, medan andra ligger i äkta dvala, med rejält sänkt kroppstemperatur.

Björnen sover inte, den har vintervila. Kroppstemperaturen sänks bara ett par grader i den kompakta kroppen. Den kan lätt vakna även i den kallaste vinter och lämna idet för en kortare utflykt. Under hösten äter björnen upp sig och lägger på ett fettlager som ska räcka vintern igenom.

vinterpolarravpolarbj11

Även en del större däggdjur vandrar. Älgen flyttar sig till låglänta områden med mindre snödjup. Smågnagare lever i hålrummen under snötäcket, där det sällan blir kallt. För att undvika predatorer blir skogsharen vit vintertid.

Fåglar?
Av dem flyttar cirka 80 procent till andra länder. Några av dem som stannar lägger förråd. Många fåglar stryker omkring och söker platser med mildare klimat och bättre födotillgång, t.ex. vissa men inte alla talgoxar.
Andra sätt att minska risken att bli uppäten är att minimera tiden för födosök. Skogshöns är ett exempel. Orren fyller snabbt sin kräva med björkknoppar. Sedan kan den smälta maten i skydd, vid kallt väder ofta nere i snön.

vinterlit

Fiskar håller sig i stillhet i en slags kölddvala. Grodor övervintrar i dvala på ställen som inte fryser till, på platser som i källor eller under stenar. Paddor, ödlor och ormar övervintrar i hål i marken.

Många insekter övervintrar endast som ägg eller larver som ligger skyddade, också våra insekter, groddjur och kräldjur.

De däggdjur som går i vinterdvala är igelkotten, buskmusen, trädgårdssovaren och fladdermössen. Som andra däggdjur är de här normalt egenvarma, men blir på vintern växelvarma.

Djur som sover vintersömn är björnen, grävlingen och mårdhunden.

Däggdjuren som övervintrar bygger på sensommaren upp ett energirikt fettlager. Björnen och grävlingen slutar äta innan de söker upp sitt ide och livsfunktionerna anpassar sig till vintersömnen. Vi människor klarar oss aningen enklare…

Källor:
skogssverige.se
sverigesnatur.org
wwf.se
svenska.yle.fi

Blogginlägget nedskrivet 21/3-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.