Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Språket i kyrkan har ord och uttryck som inte kan ersättas, känner du till dem…?

Lämna en kommentar

kyrkor

Svenska kyrkan har många ord som både är gamla och aningen svåra förstå. En del ska du få lära. Ordet kyrka har två olika betydelser som exempel. Kyrka kan betyda en kyrkobyggnad och kyrkan är en gemenskap av människor som tror på Gud. Det vet flertalet, här i bokstavsordning en del lite andra ord.

Så ordet och vad är det, betyder det?

Altare
Bord som symboliserar Jesus sista måltid.

Altartavla
Skulptur eller målning bakom altaret.

Amen
Det är ett utrop eller uttryck som återfinns i Bibeln. Ordets ungefärliga översättning är ”sannerligen”, ”förvisso”, ”trovärdigt” och ”låt det så ske”. Nutid? Så det så!

Andakt
En andakt är en enkel form av gudstjänst som kristna uppmanas fira dagligen.

Bön
Bönen är hjärtats samtal med Gud, dvs. att människan i sitt innersta öppnar sig för kommunikation med den heliga Treenigheten. Bönen kan antingen ske med ord eller genom att ordlöst vara närvarande inför Gud. Det senare värt tänka på!

Diakoni
Begreppet diakoni kommer från grekiskan och betyder tjänst. Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete, som betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer.

kyrkoordsunne-kyrka

Domkyrka
En domkyrka är den kyrka som är stiftets centrum och där biskopen finns.

Högmässa
Mässan (högmässa) är en nattvardsgudstjänst. Benämningen mässa kommer från slutorden i västkyrkans mässa: Ite, missa est (Gå, mässan är slut)

Krucifix
Ordet kommer från det latinska ordet crucifixus, dvs. korsfäst. Ett krucifix är en avbildning av Kristus på korset. Vanligtvis finns ett krucifix på altaret. Krucifixet hör särskilt samman med minnet av Kristi lidande. Vanligtvis är det kristna korset tomt som ett tecken på Kristi uppståndelse.

Kräkla
Kräkla är namnet på biskopsstaven.

Kyrka
Hur många finns det i Sverige vet man ej, allt beror på hur man räknar. Gäller frågan alla trossamfunds kyrkor eller bara Svenska kyrkans? Svenska kyrkan har flera kategorier gudstjänstlokaler, allt från sockenkyrkor på landet till kyrkorum i församlingshem, sjukhus och fängelser. Den siffra som brukar nämnas för Svenska kyrkans samtliga kyrkobyggnader är cirka 3 700.

Mitra
Mitra är namnet på biskopsmössan. Den fick sin typiska form, med två spetsar uppåt och två band hängande neråt i nacken, under 1100-talet. Dags byta?

Predikstol
En upphöjd plats där präst pratar.

kyrkkvpräst

Präst
En präst är en person med auktoritet att leda religiösa ceremonier samt fungera som förmedlare mellan människa och gud. Prästen kan frambära folkets böner och offer till gud.

Kuriosa?
Några av Sveriges än idag största och mest kända frikyrkor är Frälsningsarmén och Pingströrelsen.

Hur vet man om man är medlem i kyrkan?
Medlem i Svenska kyrkan blir du genom dopet. Sedan 1996 blir du inte längre automatisk medlem genom att dina föräldrar är medlemmar utan du behöver döpas för att erhålla ett medlemskap. Ungefär 60% av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan.

Källor:
svenskakyrkan.se
evl.fi
sv.wikipedia.org
quizlet.com
lattlast.evl.fi
raa.se
so-rummet.se
sprakbruk.fi

Blogginlägget nedskrivet först 11/2-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Lämna en kommentar