Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Hur började rökningens historia, civilisationens inträde och om tobak…? Del 2-2.

john-silver-utan-filter

Rökningens fortsättning, vi börjar i vår närhet och i Sverige. Tobak i Sverige?

Det första kända tillfälle då tobak nämns i Sverige är i tullräkenskaper från år 1601. Den blev snabbt en stor importvara. Både i Sverige och andra länder lade staten höga tullar och skatter på tobaken. Sverige var ett av de första länder som införde monopol för tobakshandeln. Det skedde 1641. I Sverige fick tobaksodlingen fart efter 1724 då ett kungligt påbud utfärdades om att alla städer skulle avsätta jord för detta ändamål. Målet var att importen av tobak skulle minskas.

I Syd- och Mellansverige blev det mycket vanligt med odling av tobak och i mitten av 1700-talet var tobaken en av de viktigaste svenska industrigrenarna. På 1700-talet fanns omkring 80 tobaksfabriker och på 1800-talet hade de ökat till fler än 100. De tillverkade både röktobak och snus. Den sista svenska tobaksodlingen fanns i Skåne och lades ner 1964.

Cigaretter?
Cigaretter liknande dem i dag lär ha uppfunnits i Sevilla i Spanien på 1600-talet. Fattiga människor samlade ihop bortkastade rökverk, smulade sönder dem och virade in dem i papper för att kunna röka. De kallade dem cigarillos. Man tror att ordet kommer från mayaindianernas ord för rökning, sicar. I Sevilla startades den första kända mer fabriksmässiga tillverkningen av cigaretter; det var kvinnor som för hand rullade cigaretterna. På 1700-talet blev cigarettrökning populär i högre samhällsklasser och spreds även utanför Spanien.

smoke

I Ryssland spred sig cigaretten tidigt och via Finland kom den till Sverige, i början kallad papyross, en cigarett med munstycke. Brittiska soldater kom i kontakt med cigaretten under Krimkriget (1853-56) och förde den med sig hem till Storbritannien. Ungefär samtidigt blev cigaretter vanliga i USA där man också uppfann cigarettmaskinen i slutet av 1870-talet.

I Sverige var Rettigs fabrik i Gävle först med att köpa en cigarettmaskin. Det var år 1904. Maskinen tillverkade 200 000 cigaretter per dag. Efter första världskriget blev cigarettrökning allt vanligare. Men sedan många forskningsrapporter visat hur skadlig tobaken är för hälsan började antalet rökare minska på 1970-talet. Nu röker knappt 20 procent av de vuxna i Sverige.


Hälsorisken?
Att nikotin var hälsovådligt och till och med cancerframkallande slogs fast under 1940-talet. Problemet var bara att denna forskning gjordes i Nazityskland och dessutom tydligt kopplades till de nazistiska idealen. Tredje riket gjorde tidigt långtgående insatser mot rökning, som ansågs vara en symbol för degeneration. Cigaretten blev en symbol för befrielsen av Europa och för frihet i allmänhet. Först när västerländska forskare återupptäckte sambandet mellan cancer och tobak, började rökning återigen ses som farligt.


Varför börjar man röka?
För ungdomar kan det fungera som ett första steg ur barndomen eller som ett sätt att göra uppror mot vuxenvärlden. 40% av unga uppger att en anledning till att börja röka är att de har förebilder som använder tobak.

Utöver användning som njutningsmedel, kan rökningen fungera som ett sätt att konstruera en identitet och för att utveckla en självbild genom att knyta rökningen till vissa personliga upplevelser.


Hur slutar man röka? smoke2

Har du bestämt dig för att sluta röka? Det viktigaste är att du själv vill sluta röka. Det är bra att förbereda dig. Det kan kännas i kroppen och påverka hur du mår, när du slutar röka. Du kanske också behöver ändra dina vanor lite.

1. Bestäm ett datum. Avstamp klart!
2. Anteckna när du röker. Se mönstret när du väljer röka.
3. Undvik vissa situationer och platser i början. Fikarummet? Testa te istället för kaffe?
4. Bestäm vad du ska göra när du blir röksugen
Ät en frukt. Ta ett tuggummi. Drick ett glas vatten. Borsta tänderna. Gör något i mobilen.


5. Släng cigaretterna så du ej har till hands.
6. Våga känna röksuget.
7. Belöna dig själv för att du slutar röka. Ge dig själv en present eller gör något roligt när du har klarat en dag, en vecka, två veckor, eller ett halvår.
8. Skriv ned på en lapp du har på dig med pepp, ”kom igen nu!”.
9. Humöret kan växla en del, naturligt.
10. Om du rökt mycket osv – en väg kan vara att det finns läkemedel som gör dig mindre röksugen. Plåster, tuggummi. Jag valde olika. Rökte först otäcka saker som cigarr – valde bort kaffe på jobbet, minskade. MEN välj din metod. Och OM, det går alltid börja om igen…

Källor:
tobaksfakta.se
illvet.se
sv.wikipedia.org
popularhistoria.se
fof.se
kronansapotek.se
umu.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.