Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Al Capone var en storgangster, men vem var hans fru Mae…? Del 1-2

al-capone-family1

I ett förhållande bör man berätta om båda involverade så först – vem Al var. Alphonse Gabriel ”Al” Capone, även känd under öknamnet Scarface, född 17 januari 1899 i Brooklyn, New York, död 25 januari 1947 på Palm Island i Biscayne Bay utanför Miami, Florida var en amerikansk gangster. Okej, hans fru som vi vet lite om var: Mary Josephine Capone (född Coughlin; 11 april 1897 – 16 april 1986) var den irländsk-amerikanska hustrun till Al Capone.


Mary (Mae)?
Hon föddes i Brooklyn samma som Al, dotter till Bridget Gorman och Michael (Mike) Coughlin som immigrerade till USA från Irland på 1890-talet. Fadern var vanlig arbetare, modern gjorde hushållsarbete. De träffades i New York och gifte sig, de fick sex barn, Anna, Mary, Dennis, Catherine, Agnes och Walter. Mary föddes som den näst äldsta, och växte upp i Brooklyn, i utkanten av en italiensk stadsdel. Hon gick i skolan tills hon började arbeta som försäljare. Hon gick under större delen av sitt liv under namnet Mae.

al capone


Äktenskapet?
Mae och Alphonse Capone gifte sig 30 december 1918 i St. Mary Star of the Sea-kyrkan i Brooklyn, New York. De träffades antingen på en fest i stadsdelen Carroll Gardens i Brooklyn, eller så arrangerades deras äktenskap av Als mamma, som kände Mae från kyrkan, sägs det. Mae var två år äldre än sin man. På deras vigselbevis ökade Al sin ålder med ett år och Mae minskade sin ålder med två år, vilket gjorde att de båda såg ut att vara 20 år gamla.

al capone mae Mae

Rivaler?
Trots rivaliteten mellan italiensk-amerikansk och irländsk-amerikanska grupper vid den tiden finns det inga bevis för att Capones föräldrar motsatte sig deras äktenskap. Det spekuleras i att Als föräldrar förmodligen var det bindande eftersom en italiensk pojke såg en irländsk fru som en statussymbol. Mae Capone förblev en hängiven katolik under hela sitt liv.

Fick de barn?
Tre veckor före deras bröllop ska Mae ha fött en son, han var Albert Francis ”Sonny” Capone. Paret fick inga fler barn. Som rapporterats av Deirdre Capone, en brorsdotter till Al, berodde detta på att Al var steril på grund av en fosterskada. Andra källor hävdar att hon fick syfilis från Al, vilket gjorde att varje efterföljande försök för ett annat barn slutade i missfall eller dödfödsel..

Från en ung ålder visade Sonny tecken på att vara hörselskadad, döv! 😯 Detta var förmodligen för att Mae också hade överfört syfilis till honom. När Sonny utvecklade en väldig öroninfektion, reste paret från Chicago till New York för att säkerställa att han fick den bästa vården. Hon lämnade också in en stämningsansökan när hennes barnbarn mobbades i skolan för att vara en Capone, efter utgivningen av TV-serien, The Untouchables. Tyvärr utan framgångar.

Mae med Sonny

al-capone-family

Gänglivet – deltog hon i detta?
Nej, hon var inte inblandad i Als utpressningsaffärer, även om hon påverkades av de handlingar som Al vidtog när han träffade andra kvinnor medan de var gifta. Hon sa en gång till sin son ”att inte göra som hans far gjorde. Han krossade mitt hjärta.”

Hennes hår började också gråna när hon var 28 år, förmodligen på grund av stress angående hennes mans situation. Han dömdes slutligen till 11 års fängelse i oktober 1931, och Mae var en av tre personer som fick besöka honom i fängelset. De andra två var Als mor och hans son. Mae förblev en hängiven hustru och skickade ofta brev till sin man, hänvisade till honom som ”kära”, och uttryckte sin längtan efter att han skulle återvända hem.

alcaponemae

Hon besökte honom personligen också, och reste upp till 500 mil från Capones’ hem i Florida till Alcatraz, och gick vanligtvis långt för att skymma sitt ansikte för att undvika paparazzi. Från Als fängelsetid och fram till hans död hade Mae, tillsammans med Als bröder och systrar, ansvaret för hans angelägenheter: ägodelar, titlar och tillhörigheter.

Frihet?
Al släpptes slutligen från fängelset och anlände till sitt hem i Florida den 22 mars 1940. Vad hände med paret och – vad hade hänt mer detaljerat. I del två på onsdag – till deras död…

Källor:
en.wikipedia.org
refinery29.com
wealthycelebrity.com.
thescottishsun.co.uk
thesun.com
allthatsinteresting.com

Blogginlägget nedskrivet 11/7-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.