Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Sonny, Ronny, Kenny är s.k. y-namn, vad betyder det…?

ynamn

Lätt att tro att namns betydelser är påhitt, myter, som y-namn, kan det betyda något? Japp, så är det, Johnny 🙂 Pojknamn. Blir mäns namn.

Y:
Y-namn är en i Sverige förekommande benämning på manliga förnamn som slutar på y och som är av engelskt ursprung. Namnen, bildade från smeknamn, var populära förnamn i Sverige under decennierna efter andra världskrigets slut. På engelska genererar ändelserna -y och -ie diminutiv, så exempelvis kan Johnny tolkas ungefär som ett kärleksfullt lille John; däremot är Tony en sammandragning av Anthony och ingen diminutivform.

Studier visar…?
De fann ett samband mellan att ha ett så kallat y-namn och att befinna sig i Kriminalvårdens förvar, i fängelse eller samhällstjänst. Men de vet ännu ej varför. Enligt studien löper en Benny eller en Conny två och en halv gång så hög risk att hamna i kriminalitet jämfört med en Per eller en Mikael.

Vanligt folk tror mer på…?
Det är en gammal skröna från 60- och 70-talet, som man ej tror på.

Två forskare på Handelshögskolan har undersökt hur det går för y-namnen som är de överrepresenterade i kriminalregistren. Går det verkligen dåligt i livet för pojkar som har y-namn?
– Ja, det finns en sådan koppling – men det är inte själva namnet som gör att det går illa.
Vad beror det på då?
– Vi vet inte säkert, men antagligen är det helt enkelt så att det är populära namn bland föräldrar som har det sämre ställt eller tillhör grupper i samhället som har sämre förutsättningar att lyckas. Okej, namn och hemvist? Miljö?

ynamn1

Så:
Y-namn förknippas ofta med män som inte har högre utbildning och med arbetaryrken. En del har fördomar mot dessa grupper och förknippar dem med låg status. Då namnen fortfarande var vanliga på skolbarn associerade lärarna under 1950- och 1960-talet dem ofta med busungar och ungdomsbrottslingar och det sades vara statistiskt belagt att Y-namn var överrepresenterade på fängelser och i brottsstatistik. Temat har behandlats av Ronny Ambjörnsson, som gjorde akademisk karriär efter en uppväxt i traditionell arbetarmiljö.

Det påvisades också att Y-namn var mer vanliga i bostadsområden med lägre socioekonomisk status. Det var 2,5 gånger högre risk för en Conny eller Ronny att hamna i fängelse som för en Per eller Mikael. (2010)

ynamn3

Mer exempel på Y-namn i Sverige:
Bobby, Conny, Danny, Eddy, Freddy, Harry, Henry, Jimmy, Larry, Lenny, Ronny, Roy, Sonny, Terry, Tommy, Tony och Willy.

Så märkligt nog – män som heter Conny, Benny eller Sonny i förnamn tycks löpa något större risk att hamna i fängelse.

Hur ser de på sig själva, de som har Y-namn?
”Det kan finnas föreställningar i omgivningen om hurdana personer med Y-namn är, att de själva börjar se sig på det sättet.”

Källor:
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se
nt.se
gp.se
dn.se

Blogginlägget nedskrivet 2/6-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.