Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Hälsporre – ont under hälen, kramp i händer och fibromyalgi…?

halsporre

Jag hamnade i ett samtal med ett par bekanta och det handlade om skador vi drabbas av, vad beror de på? En var – hälsporre, eller plantar fasciit som det egentligen heter, är en av de absolut vanligaste skadorna i foten. Och under foten sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan – när du går eller springer.


Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre. Smärtan brukar gå över när du har gått en stund. Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont. Jag har haft det ex.

Vad beror det på?
Besvären beror ofta på att du har gått eller sprungit för mycket i skor som inte varit anpassade för det. När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går eller står. De brukar gå över med tiden, men det kan ta lång tid.

Smärtan?
Vanligen är smärtan som värst på morgonen då man kliver upp ur sängen alternativt efter att ha varit i vila en stund och därefter belastar foten. Detta fenomen kallas för igångsättningssmärta och är vanligt förekommande vid senskador. Det är också vanligt att smärtan avtar efter en stund i aktivitet, efter “uppvärmning”, för att sen komma tillbaka igen. Smärtgraden varierar och är för vissa relativt liten men för andra kan den vara hög och kraftigt begränsande i vardagsaktiviteter. Ofta varierar även graden av symtom från dag till dag. Det kan vara en tröst för den som lider av hälsporre att veta att hälsporre för en stor majoritet läker av sig själv.

Så – smärtan beror på en inflammation i senan i hålfoten. Risken för att drabbas av hälsporre är större hos personer som är överviktiga, löptränar mycket eller som gått mycket i dåliga skor. Okej?


hälsporrekramp

Kramper i händer? Kan man få kramp av vätskebrist?
Vid järnbrist, vätskebrist, elektrolytrubbningar, hormonrubbningar (ex. hypotyreos) och vid en del läkemedelsbehandlingar (tiazider, statin, betastimulerare) utlöses krampen lättare.

Vad kan kramp i fingrarna bero på?
Det är oklart vad som orsakar fenomenet. Det kan bero på överansträngning efter intensiv, upprepad och ensidig användning av handen. Reumatisk sjukdom och diabetes är tillstånd som ökar risken för triggerfinger. Triggerfinger kan också vara medfött. En del säger att mineralet magnesium behöver tillföras om du har kramper och andra muskelproblem.

Varför har jag alltid ont någonstans?
Fibromyalgi innebär långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen. Smärtan måste finnas på flera olika ställen i kroppen för att du ska kunna få diagnosen fibromyalgi. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är att du har ont i nacken, axlarna och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

hälspfibromyalgiss

Det kan finnas flera orsaker till att en person får fibromyalgi. Det kan till exempel vara så att du har ont i någon avgränsad del av kroppen i flera år innan du utvecklar fibromyalgi. Det kan också vara så att stress, dålig sömn och enformiga rörelser kan bidra. Läkaren gör en kroppsundersökning och testar smärtkänsligheten genom att trycka på olika delar av din kropp – i andra fall kan det krävas kontakt med en reumatolog eller smärtläkare.

Undersökningar visar att dålig sömn förvärrar symtomen vid fibromyalgi. Att förbättra djupsömnen är därför en mycket viktig del i behandlingen.

Källor:
1177.se
mindoktor. se
skadekompassen.se
hälsporrekliniken.se
doktorn.com
apoteket.se

Om covid-19, tänk på vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 24/2-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.