Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

TV-kändisarna som visade väder och blev populära, minns du dem…?

currypohlm2

Meteorolog nummer ett nämnd blir John Pohlman, som var meteorolog på Sveriges Television i imponerande 30 års tid. Till en början jobbade han på SMHI och delade tiden i TV med flera andra klassiska meteorologer som Curry Melin och Stig Ahlgren. När SVT sedan flyttade vädersändningarna från Norrköping till Stockholm i början av 1980-talet följde Pohlman med och blev då anställd av public service-bolaget.

Fakta:
John Henri Pohlman, född 1 november 1935 i Malmö, är en svensk meteorolog som blev känd i Sverige när han arbetade på SVT. Han var väderpresentatör, till en början på Östnytt. Hans första väderprognos sändes den 9 oktober 1972, medan hans sista sändes den 31 oktober 2002. Samma höst promoverades Pohlman till hedersdoktor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Senare:
Han var värd i P1:s radioprogram Sommar den 22 juni 2004.
Sedan 2005 är han styrelseledamot i Swedish Weather & Climate Centre SWC AB.
Mellan 2009 och 2011 arbetade Pohlman som chefsmeteorolog för vädertjänsten Klart.se.
Pohlman har även ett starkt musikintresse och är jazzpianist. År 1982 var han med och bildade Nyhetsbandet på SVT:s Rapportredaktion, med vilket han turnerade både i Sverige och utomlands.

”Men när jag blev anställd av Rapport gjorde det att jag var i rutan fem dagar i veckan i många år och det gjorde ju naturligtvis att man blev känd för tv-publiken. Jag fanns ju där varje kväll, varje vardag”, har John Pohlman berättat.

currypohlmfru

Pohlman gick i pension den sista oktober 2002. Jobbet saknar han inte.
”Nej, har man varit meteorolog i 40 år och tv-meteorolog i 30 år så får det räcka.”

I år 2022, fyller John Pohlman 87 år. Han bor i Norrköping med sin fru, hustrun Ann-Christin. Paret gifte sig 1962 och har barnen Robert, Susanne och Hélen tillsammans.


Curry Melin?
Meteorolog nummer två. Nils Curry Melin, född 11 april 1923 i Stockholm, död 11 augusti 2005 i Norrköping, Östergötlands län, var en svensk meteorolog.

currym

Hans udda förnamn förnamn är efter landshövdingen i Sundsvall – Curry Treffenberg – han själv föddes på Hopparegränd 5 i Gamla Stan. Som ung grabb blev Curry intresserad av modellflyg och blev svensk mästare 1938.

Det ena ledde till det andra, sin militärtjänst fick han göra i flygvapnet och kom med i den allra första kullen av utbildade militärmeteorologer, som flög på somrarna och studerade på vintrarna. Andra världskriget pågick och Curry Melin blev kvar i det militära i 36 månader.

Melin var känd från TV som väderpresentatör och bekant under 60- och 70-talen. Han tillhörde den legendariska skaran av väderexperter, tillsammans med namn som Leo Rannaleet, Gösta Salomonsson, Gösta Sjölander, Christer Morales, Bengt Thorslund och Karl-Einar Karlsson.

Under militärtjänsten tvingades han som passagerare hoppa från en Sk 25 som råkat i spinn över Barkarby flygplats vilket resulterade i ett medlemskap i Caterpillarklubben.

Kuriosa:
1947 blev Melin meteorolog – därefter började han att arbeta för SMHI. I början av 1960-talet kom han till Sveriges Television.
Han debuterade som konstnär 1969 och kom att få en frände i konstprofessorn Oscar Reutersvärd från Lund.
Melin var medförfattare till boken ”Handbok för väderbitna”.

En annan inspirationskälla var Marie-Louise Frantzen Melin, sångerska, skådespelerska och författare, som blev hans hustru 1983. ”Hon är ovärderlig för mig”, förklarade Curry i sin 80-årsintervju.

”Pappa var nog litet smickrad och förtjust över det. Han gillade kändisskapet”, har sonen Bengt Melin berättat för Aftonbladet.
Curry Melin syntes i tv-rutan fram till 1982 då vädersändningarna flyttade från Norrköping till Stockholm.

curryokder

På fritiden älskade han att måla. 20 år efter att han lämnat rutan, år 2002, avled han, 82 år gammal, efter en tids sjukdom.

Familj?
Dottern Ewa Melin med familj, Stockholm och sonen Bengt med familj, Stockholm.

Källor:
damernas
sv.
nt.se
sv.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 5/7-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.