Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Sombrerogalaxen, The Sombrero Galaxy – upptäcktes tack vare teleskopet Hubble…

Sombrero Galaxy2

Galaxen fick sitt namn på grund av den stora utbuktande kärnan, som rymmer över 2 000 klotformiga stjärnhopar – tio gånger fler än vad som finns i vår galax, samt de mörka gasfälten som ses från kanten i galaxens skiva. Den ligger 29 350 000 ljusår bort.

Historiskt sett.
Under den tid det tog för ljuset från bilden att nå oss, kunde hela arter utvecklas på planeter och utvecklas till en galaktisk civilisation i rymden; imperier kunde stiga och falla, sedan blekna till stoft och gå förlorade i tidens sand, utan att vi någonsin visste det.

Och det är bara de 31 miljoner åren det tog för det fotot, vilket är en droppe i den tid som denna galax har haft för att skapa liv under många många miljarder år. När teleskopet Hubble började användas för 20 år sedan öppnades ett nytt universum för astronomerna. Oj!

Sombrero Galaxy22


Sombrero är en ljusstark spiralgalax i stjärnbilden Jungfrun, upptäcktes i maj 1781 av Pierre Méchain som beskrev den i ett brev i maj 1783 till J. Bernoulli.

Svårt greppa:
Sombrerogalaxen, M104 i Messiers katalog, även katalogiserad som NGC 4594, är en spiralgalax med en massa som motsvarar 800 miljarder solar. Mer än vi har?
Den utbuktande lysande kärnan, det centrala supermassiva svarta hålet och det mörka stoftbandet gör att galaxen ständigt drar till sig astronomers intresse.

Otroligt?
Längst in i Sombrerogalaxen finns ett supermassivt svart hål, som förklarar rotationsrörelsen hos stjärnorna i galaxens centrum. Under 1990-talet påvisade ett forskarlag under John Kormendys ledning detta hål.

Genom spektroskopiska data från både CFHT och Hubbleteleskopet visade gruppen att rotationshastigheten hos stjärnorna i galaxens centrum inte kunde vara så hög, om inte en massa motsvarande 1 miljard gånger Solens massa fanns i centrum. Hålet i Sombrerogalaxen är ett av de mest massiva som upptäckts i samtliga närliggande galaxer. Hade jag ingen aning om!

Sombrero Galaxy

Observation:
Sombrerogalaxen finns mellan stjärnbilderna Jungfrun och Korpen. Galaxen har en skenbar magnitud på +9,0, vilket gör att det inte är helt omöjligt att upptäcka M104 med en fältkikare under goda förhållanden. Lättare är naturligtvis att se den med ett teleskop.

Ordet sombrero kommer från spanskan:
En sombrero (av spanska sombra, för skugga) är en typ av hatt från Mexiko som är lätt att känna igen med sin höga kulle och vida brätte. Den är en manlig huvudbonad, tillverkad av strå eller filt, och vanlig i Spanien, Mexiko och sydvästra USA.

Källor:
sv.wikipedia.org
instagram.com
ne.se
fof.se

Blogginlägget nedskrivet 29/3-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.