Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Minns radions Carl-Eiwar, speciellt musikens Tio i topp…

carlerivc

Åren går och denna radioröst var mäkta populär då när popmusiken slog igenom riktigt. En legendar som skrivits lite om, men värd minnas. Namnet Carl-Eiwar Carlsson. Programledare, regissör, skådespelare

Han föddes 9 februari 1931 i Skutskär i Uppsala län, död 14 juni 1974 (endast 43 år) i Bandhagen i Stockholm. Carlsson studerade teater vid Calle Flygare Teaterskola där han upptäcktes av Topsy Lindblom som drev Nalen i Stockholm. Under 15 år arbetade han hos Topsy som regissör och talangscout.

Under hans tid där arbetade han med bland andra Anita Lindblom, Carli Tornehave, Anna-Lena Löfgren och Jerry Williams. Utöver det turnerade han med Arne Domnérus orkester och Kabaré Nalen. Som skådespelare hade han ett par filmroller 1955 och 1961. Vi fixar allt (1961) Den sista var en svartvit film från i regi av Ragnar Frisk med bland andra Carl-Gustaf Lindstedt, Arne Källerud, Anita Lindblom och Towa Carson han var Carl Eiwar – konferencier på Nalen.

carlein


Carlsson började som programledare i Melodiradion 1961. Några av de program han ledde var Tio i topp, Topp, pop, muff, Timmen Tumba, Sommartoppen, Det vill jag höra, Det ska vi fira och Kavalkad. Tio i topp var Sveriges Radios första topplista för musik, och sändes mellan 1961 och 1974. Omröstningen skedde genom besök i olika städer och gick ut i direktsändning på lördagseftermiddagar kl 15.00.

Ungdomar fick trycka på så kallade mentometerknappar, och en ljudillustration gick ut i radioapparaterna, ett smattrande ljud som påstods komma från själva röstknapparna men ljudet kom från en leksak, en batteridriven kulsprutepistol som Carl-Eiwar skötte. Från början fanns juryn i två städer, där Stockholm var stående juryort. Radions ”spökröst” var även det – Carl-Eiwar, där han presenterade röstningens utfall, som för övrigt aldrig hördes i själva lokalen utan endast i radion.

tioitopp57

Carl-Eiwar begravdes samma dag som det sista programmet sändes. Närmast sörjande var föräldrarna, bosatta i Skutskär, samt syster och svåger. Han levde ett glatt liv då popmusiken var så stor…

Källor:
sv.wikipedia.org
svenskfilmdatabas.se
wikizero.com
ockelbo.nu

Blogginlägget skrivet 25/1-20.

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.