Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Kyu Sakamoto, en japansk artist som dog – i en svår singelflygolycka. Del 1-2.

kyu-sakamot3

Minns en svart vinylsingel med en sångare som en gång låg på vår topplista med sång på japanska. Vem var grabben Kyu?
Jo, Kyu Sakamoto var en japansk sångare, skådespelare och komiker. Han var född i Hisashi Oshima 10 december 1941 i Kawasaki, i Japan, död 12 augusti 1985, Osutaka-åsen. Efter att ha populariserat japansk musik internationellt, kom han att kallas ”Sångaren som representerade Showa”.


Kyu Sakamoto slog igenom i Japan i slutet av 1950-talet med den allt mer växande ungdomskulturen och rock ’n rollens intåg. Utöver sina egna kompositioner spelade han in ett stort antal tolkningar och covers av Elvis Presley och andra japanska musiker. Med egna texter men främst med de texter som skrivits av andra kompositörer blev han en mycket folkkär person i Japan. Han var också skådespelare och en återkommande tv-personlighet, han var verksam ända fram till sin död.

Kyu var son till Hiroshi Sakamoto och Iku Oshima. Fadern var chef över en lastentreprenadfirma som efter andra världskrigets slut som så många andra japanska företag, upplöstes på order av den amerikanska ockupationsmakten. Från slutet av 1940-talet drev han tillsammans med sin hustru en restaurang.

Modern och fadern hade olika syn på deras barns namn, men till slut bestämde de sig för att han skulle heta Hisashi, medan han använde Kyu som artistnamn. Han var den yngste av sin fars nio barn, varför han fick smeknamnet Kyuchan, vilket betyder ”nio”. Det är också en alternativt namn på kanji av hans förnamn Hisashi. När Kyu började i gymnasiet visade han stort intresse för musik, han hade spelat trumpet i skolbandet sedan högstadiet, och nu började han sjunga låtar av Elvis Presley inför skolans elever.

Kyu Sakamoto

Han var under en tid medlem i bandet ”The Drifters”, men blev sparkad ur bandet – under en kort tid återgick Kyu till sina studier och förberedde sig inför universitetet. Men blev 1958 medlem i klasskamratens band, ”Danny Iida & Paradise King”. Det var nu hans karriär satte fart på allvar och han hoppade av skolan. I juli 1960 lämnade han Paradise King och gick mot en solokarriär.

Kyus solosatsning började med låten ”Ue o muite aruko” framförd för första gången i augusti 1961 i TV. Det riktiga genombrottet kom runt 1964 när låten släpptes i England och det var här låten fick sitt nya namn på grund av att titeln var för svår att uttala.

Man bytte till något som var lättare att uttala men som samtidigt lät japanskt: sukiyaki. Kenny Ball and His Jazzmen spelade in en instrumental cover av sången som blev en stor hit i England. Man bestämde sig efter ett par månader att släppa originalet och återigen blev den en storsäljare. Kyu blev den förste japan som nådde förstaplatsen på amerikanska listor.

Hans kända låt Sukiyaki (Ue o Muite Arukou) – Kyu Sakamoto
https://www.youtube.com/watch?v=C35DrtPlUbc

Kyu lyckades ta sig in på Billboard-listan ännu en gång 1963 med ”Kinesiska nätter”, men ingen höjdare. Det tog 16 år innan en japansk låt tog sig in på listan igen, då med den kvinnliga duon Pink Lady. Efter Kyus popularitet med ”Sukiyaki” så gav han sig ut på en världsturné som varade mellan 1963 och 1964.

Den 10 oktober 1964 var han gäst i Hylands hörna som sändes live från Tokyo i samband med öppningsceremonin av OS sommarspel. Utöver denna turné besökte Kyu även Norge och Portugal 1962 och Nederländerna 1965. Del två om det tragiska slutet för Kyu och om flygolyckan i samband med detta…

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
findagrave.com
imdb.com
youtube.com

Blogginlägget nedskrivet 23/7-19

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.