Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 08 -VARJE ONSDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! MED MERA. 2700 inlägg.

Janssons frestelse har vi ätit, men vem var Jansson? Fanns han, hon?

pellajaqnssonFå julbord utan julskinka, och för många är också en självklarhet att det ska finnas Janssons frestelse. Jag väljer detta oftast, men har ibland också tänkt vem namnet härrör från eller vad.

Det finns två tänkbara, en mer omskriven och det gäller operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon, (1844-1889). Han blev känd för att ofta bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, och utav detta ska namnet ha skapats, Janzons frestelse. Namnet på maträtten blev dock ej använt och godtaget förrän 40 år efter hans död.

Vem var då denna Pelle? Per Adolf ”Pelle” Janzon, född 4 november 1844 i Norrköping, i Östergötland, död 20 oktober 1889 i Stockholm, var en svensk operasångare (basbaryton). Han var son till fiskhandlaren Adolf Janzon och Margareta Olofsson. Efter att ha varit sjöman en kort tid blev han student i Uppsala 1863 och läste därefter på en filosofie kandidat-examen.

Efter några år avstod han studierna för teater och han fick sångundervisning av Anders Willman. Han blev engagerad vid Kungliga teatern i Stockholm från 1870 till sin död 1889. Janzon var speciellt inriktad på komiska roller och även känd som en glad spjuver. Han ser du på bilden överst.

Den andra versionen av uppkomsten är då Svenska gastronomiska akademien i ‘Gastronomisk Kalender 1989’ förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen. Det finns även andra tänkbara, men detta är de troligaste.

Om frestelsen, ja den är gjord på potatis, lök och ansjovis. Potatis och lök skalas, potatisen skärs till stavar och löken till tunna ringar. Allt varvas i en ugnsfast form och överöses med mjölk och grädde. Anrättningen gräddas i ugnen.

Om man istället för ansjovis använder köttfärs kallas det Karlssons frestelse, en vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse. Den sistnämnda kan istället för Hanssons kallas Svenssons beroende på var i landet man befinner sig. Japp, nu vet du…

Källor:
sv.wikipedia.org
learning4sharing.nu
medlem.spray.se/skroeno

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.