Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Lena Hansson, norrländskan som ofta syntes i revy och TV…

lenah lenahanssonsmallHon var allt en skön fläkt, snygg, häftig röst och spelade väl, en jämtländska med klös i. Hon som någon minns är – Lena Margareta Hansson, född i oktober 1944 i (Hålland) Östersund, död 8 november 2016 – är en svensk skådespelare, sångerska, revyartist och musiker. En del av filmen Ronja Rövardotter spelades in i runt Hålland – vid det mycket välkända Ristafallet. Modern Margot, född Jönsson, sångerska bl.a. och fadern Elis Hansson, musikant.

Var bosatt i Stockholm, 71 år, redan vid 13 års ålder debuterade Lena som sångerska och basist i Merit Hemmingsons orkester (tjejtrio). Flyttade till Stockholm vid 15 års ålder, och 1959 gjorde hon revydebut i Karl Gerhards Ursäkta handsken. Hon gjorde TV-debut i Åke Falcks underhållningsprogram Där nere i parken och anlitades sedan i flera TV-produktioner bl.a. humorserien Partaj.

Under 1960-talet spelade hon revy hos Albert Gaubier på Södra Teatern i Malmö och hos Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud på Nöjeskatten och Ideon i Stockholm, Knäppupps hemmascen vid Brunkebergstorg. Hon jobbade även med Beppe Wolgers och Povel Ramel.

Hon deltog i den svenska Melodifestivalen 1969 med låten Du ger mig lust att leva och placerade sig på sjunde plats. Redan året innan debuterade hon på Svensktoppen med Ja, det var då en låt som senare kom att förknippas med Anita Lindblom. Hon turnerade i folkparkerna med Svante Thuresson och Ann-Louise Hanson och gjorde krogshower med bl.a. Owe Thörnqvist i ”Brudar och borsten” (1967), Stig Grybe och Rolf Bengtsson. 1976 hoppade hon in som ersättare för Monica Zetterlund i Hasse och Tages revy Svea Hund på Göta Lejon och även med Helmer Bryd.

På 1980-talet lämnade hon rampljuset för att ägna sig åt barnpedagogik. Närmare på kom jag ej, men tydligen gjorde hon en liten roll i Den vite riddaren, som Anna Holts mamma (1 episod, 1994) – den rollen spelade Petra Nielsen.

Några filmer:
Livet är stenkul (1967)
Bröllopsbesvär (1964) som Siri, Westlunds dotter
Testfilm Lena Hansson, Monica Lind, Solveig Ternström (1964)
Testfilm Lena Hansson m fl (1963)

Hör, se video:
Lena Hansson – Ja det var då…
http://www.youtube.com/watch?v=zqj6m-_Tg4M

Melodifestivalen 1969 – Lena Hansson, Du Ger Mig Lust Att Leva
http://www.youtube.com/watch?v=wVb4k8J93Q0&feature=player_embedded#!

71 år ung, vila fridfullt Lena ❤

Källor:
sv.wikipedia.org
sfi.se
mic.stim.se
youtube.com
runeberg.org
www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.