Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE ONSDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! MED MERA. 2680 inlägg.

Kurt Cobain levde mest i helvetet, blev han mördad? Del 1 av 4

kurt1

Kurt Donald Cobain levde mellan 20 februari 1967 – 5 (?) april 1994), mest känd som sångare och gitarrist i grunge -bandet Nirvana. Kurt föddes i Aberdeen, Washington,  mamma var servitris, Wendy Elizabeth (född Fradenburg), fadern bilmekaniker, Donald Leland Cobain. Hans far var av skotsk, irländsk och fransk härkomst och hans mor av tysk , irländsk, skotsk och engelsk härkomst.

Cobain beskrevs som en glad och upphetsad, samtidigt känslig och omtänksamt barn. Hans talang som konstnär var uppenbart från tidig ålder. Hans sovrum beskrevs ha utseendet som en konstnärsateljé, där han noggrant ritade sina favoritkaraktärer från filmer och tecknade serier. När Kurt var åtta år gammal, frånskild hans föräldrar. Senare i sitt liv, sa han att skilsmässan hade en djupgående effekt på hans liv och hans mamma noterade att hans personlighet förändrats dramatiskt, Cobain blev trotsig och tillbakadragen.

När föräldrarna träffade nya partners blev det tufft för Kurt. Han såg sin mamma utsatt för våld i hemmet vilket resulterar i att hon hamnade på sjukhus med en bruten arm. Hans mamma Wendy vägrade ihärdigt att väcka åtal, helt engagerad i relationen. Kurt betedde sig oförskämt mot vuxna. Han började mobba en annan pojke i skolan.

Dessa beteenden orsakade så småningom att han fick hjälp och slutligen beviljades hans mor full vårdnad om Kurt. Senare i skolan blev Cobain vän med en homosexuell student och led av mobbning från heterosexuella studenter som kom fram till att Cobain var homosexuell. I en intervju sa han att han tyckte om att ha identiteten som homosexuell eftersom han inte tycker om människor och när de trodde att han var homosexuell så lämnade de honom ifred.

I en intervju 1993 med The Advocate, hävdade Cobain att han var ”gay i anden” och ”förmodligen skulle kunna bisexuell.” Han uppgav också att han brukade sprayfärga ”God Is Gay” på pickup-lastbilar i Aberdeen-området. Cobain gjorde avhopp från skolan och under perioder av hemlöshet levde han under en bro vid floden Wishkah.

Cobains irländska förfäder utvandrade från grevskapet Tyrone i Nordirland 1875. Forskare har funnit dem att ha varit skomakare, ursprungligen Cobane, som kom från byn Inishatieve nära Pomeroy , bosatte sig i Cornwall, Ontario, Kanada och sedan i Washington. Cobain hade en yngre syster som heter Kimberly, född 1970. Cobains familj hade en musikalisk bakgrund. Hans morbror Chuck Fradenburg medverkade i ett band, moster Mari Earle spelade gitarr och uppträdde i band i hela Grays Harbor County, hans farbror Delbert hade haft en karriär som irländsk tenor och ett framträdande i 1930-talsfilmen King of Jazz.

Cobain bildade Nirvana 1985 med Krist Novoselic i Aberdeen, Washington  och utgav  debutalbumet ”Bleach” som släpptes på det oberoende skivbolaget Sub Pop 1989. Efter att ha undertecknat kontrakt med skivbolaget DGC Records, blev det stora genombrottet med ”Smells Like Teen Spirit” från sitt andra album Nevermind (1991).

Bandets namn Nirvana togs från buddhismen, som Cobain beskrev som ”frihet från smärta, lidande och den yttre världen”, parallellt med punk, etik och ideologi. The Beatles hade tidigt inflytande på Cobain, hans moster Mari minns honom sjunga ”Hey Jude vid två års ålder.” Cobain uttryckte en viss förkärlek för John Lennon, som han kallade sin ”Idol” i hans postumt släppta skrifter.

Efter framgången med Nevermind, var Nirvana märkt ” som flaggskepp” av Generation X och Cobain hyllades som ”talesman för en generation”. Cobain dock var ofta obekväm och frustrerad, rädd att hans budskap och konstnärliga vision skulle misstolkas av allmänheten. Han utmanade Nirvanas publiken med sitt slutliga studioalbum In Utero (1993). Nirvanas akustiska ‘Unplugged set’, som släpptes postumt som ett album under 1994, kan ha gett en antydan om Cobains framtida musikaliska riktning.

Courtney Love träffade Cobain 12 januari 1990, på Portland’s Satyricons nattklubb där de båda fortfarande ledde brinnande underjordiska rockband. Cobain struntade i möten med henne och ignorerade kärleken eftersom han inte var säker på att han ville ha en relation. ”Jag var fast besluten att vara ungkarl i några månader… Men jag visste att jag gillade Courtney så mycket på en gång att det var en riktigt hård kamp att hålla sig borta från henne under så många månader.” Under hösten 1991 var de två ofta tillsammans och bundna genom sina narkotikabruk. 1992 upptäckte Love att hon var gravid med Cobain.

Den 24 februari 1992 gifte sig Love och Cobain på Waikiki Beach på Hawaii. Love hade en satin- och spetsklänning som ägdes av skådespelerskan Frances Farmer och Cobain bar grön pyjamas, eftersom han hade varit ”för lat för att sätta på en smoking”.

Den 18 augusti 1992 föddes parets dotter Frances Bean Cobain. I en artikel i Vanity Fair  erkände Love att hon använt heroin medan hon ovetandes var gravid. Medan Cobain och Love’s romantik varit en medial attraktion, fann de sig förföljda av reportrar efter att artikeln publicerades, många ville veta om Frances var beroende av droger vid födseln.

Los Angeles County Department of Children’s Services tog Cobains till domstol och hävdade att parets läkemedelsanvändning gjorde dem till olämpliga föräldrar. Två veckor gamla Frances beordrades av domaren att tas från deras förvar och placeras hos Courtney syster Jamie i flera veckor, varefter paret skulle återfå vårdnaden i utbyte mot att de underkastade sig urinprov och regelbundna besök hos en socialarbetare. Efter månader av rättsliga gräl, beviljades paret slutligen full vårdnad om deras dotter.

Under större delen av sitt liv led Cobain av kronisk bronkit och intensiv, fysisk smärta på grund av en kronisk magåkomma. Hans första narkotikaerfarenhet var med marijuana vid 13 års ålder. Cobain hade även en period då han använde ”anmärkningsvärda” mängder LSD, han var också benägen för alkoholism och lösningsmedelsmissbruk.

Cobains kusin Beverly, en sjuksköterska, hävdade Cobain fick diagnosen bipolär sjukdom som vuxen, även som barn liknande problem. Hon såg också sambandet till historien om självmord, psykisk sjukdom och alkoholism i, noterade två av hennes farbröder hade begått självmord med vapen.  

Cobains första erfarenhet av heroin inträffade någon gång under 1986, som gavs till honom av en lokal knarklangare i Tacoma, Washington som tidigare försåg honom med Percodan. Han använde heroin sporadiskt i flera år, men i slutet av 1990 en fullfjädrad missbrukare. Cobains magproblem ansåg han ligga bakom mycket av drogerna, ”jag har inte ett dugg ont i magen. Det var en sådan lättnad”, sa han till närstående.

Hans heroinmissbruk började påverka bandets turné, då föll Cobain medvetslös under fotograferingar. Bandet Nirvana var med i Saturday Night Live 1992, där de hade en fotografisk session med fotografen Michael Levine. Efter att ha tagit heroin i förväg, föll Cobain i sömn flera gånger under inspelningen. Hans första försök till rehab gjordes i början av 1992, inte långt efter han och Love upptäckte de skulle bli föräldrar.

Omedelbart efter utskrivning från rehab, inledde Nirvana sin australiska turné, Cobain återfanns blek och mager. Inte långt efter hemkomsten återupptog han knarkandet igen.

Före ett framträdande på New Music´s seminarium i New York i juli 1993 drabbades han av en heroinöverdos. Istället för att kalla på ambulans, injicerade Love honom med Narcan för att få honom ur hans medvetslösa tillstånd. Cobain fortsatte att uppträda med Nirvana som vanligt, som om inget hade hänt …

Under de sista åren av sitt liv, kämpade Cobain med heroinberoende hans berömmelse och anseende samt professionella och livslångt, personligt tryck kring honom själv och hans hustru, musikern Courtney Love. Han kämpade också med sjukdom och depression under större delen av sitt liv. 8 april 1994 hittades Cobain död i sitt hem i Seattle, offer för vad som officiellt var ett självmord, självförvållat sår i huvudet av ett – hagelgevär. Omständigheterna kring hans död har blivit ett föremål för offentlig granskning och debatt.

Sedan debuten för Nirvana, med Cobain som låtskrivare, sålde de över tjugofem miljoner album enbart i USA och över femtio miljoner världen över. Nästa inlägg om Cobains död, självmord – eller mord?

+++++++++

Kurt Cobain & Nirvana
http://kurtcobain.com/

The Cobain Memorial – A web site dedicated to the life of Kurt Cobain.
Kurt Cobain was the guitarist/vocalists/song writer of Nirvana.
cobain.com

Källor:
atlanticfilm.se
en.wikipedia.org
kurtcobain.com
skolarbete.nu

www.intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.