Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Babirusa, även hjortsvin ett hjortdjur som du ej känner till…?

Babirusa2

Jag gjorde det ej, men tog reda på svar. Hjortsvin (Babyrousa), även känt som Babirusa (indonesiska för hjortsvin), är ett släkte av partåiga hovdjur som förekommer på några öar i Indonesien. Tidigare räknades alla individer i släktet till samma art men sedan 2001 skiljs mellan fyra arter.

Utsidan?
Babirusa är den stora grisen med en massiv böjd bete, som finns på de indonesiska öarna Sulawesi, Wallacea, Togian och Sula. Sulawesi Babirusa har två par förstorade hundtänder eller betar och är den största av de tre arterna av Babirusa. Habitat: Regnskog och träskmarker.

Påfallande är djurens böjda huggtänder som är längre än hos andra svindjur. Hannarnas bete kan vara över 30 centimeter lång. Honornas huggtänder är betydligt kortare. Ibland växer dessa tänder i en båge tills spetsen närmar sig tandroten.

De övre huggtänderna växer rakt upp genom huden medan de undre huggtänderna kommer ut vid munnens sidor. I sällsynta fall finns betar som går rakt fram liksom en dolk. Hannar har ofta avbrutna huggtänder på grund av deras intensiva strider.

babirusa25

Storlek?
Ett vuxet hjortsvin har en kroppslängd mellan 88 – 107 cm. Därtill kommer en 28 – 32 cm lång svans. Mankhöjden ligger mellan 65 – 80 centimeter och vikten går upp till 100 kilo. Huden är glest täckt med gråvita eller gulaktiga hårborstar och har på ovansidan en gråbrun färg. Undersidan och extremiteternas insida är ljusare och ibland vitaktig.

Jakt på?
Sedan länge jagas och tämjs hjortsvin av Sulawesis befolkning. En riktig domesticering är däremot inte möjlig då tama hjortsvin har problem att föröka sig. Den vilda populationen uppskattas till 4000 individer och listas av IUCN som sårbar.

Kuriosa:
Hjortsvin är de enda däggdjuren där en tand reguljärt bryter genom huden. Trots allt uppstår inga infektioner. För närvarande sker medicinska undersökningar hur det är möjligt. //
2006 rapporterade Köpenhamns zoo att en hjortsvinsgalt och en sugga av tamsvin hade fått avkomma, vilket förvånade forskare på området. De två arterna kommer från samma förfäder, men det är så länge sedan att arterna endast är gemensamma på underfamiljnivå. Experterna jämförde den osannolika händelsen med att en ko och en get parat sig och fått avkomma.

babirusa


Beskrivning: Stort svinliknande djur, med besynnerligt långa hörntänder i både över- och underkäke. Hörntänderna i överkäken genomborrar överläppens hud och växer uppåt och bakåt så kraftigt att de påminner om ett par horn, eventuellt så kraftigt att de tränger in i pannans hud. Kroppsvikten ligger på gott och väl 100 kg, kroppslängd på 100 cm samt en mankhöjd på 80 cm.

Jaktmetoder: Inhemska jägare jagar med fällor och fallgropar
Jaktbar i: Är officiellt skyddade, men jagas illegalt av inhemska jägare för köttets skull.

Källor:
walkthroughindia.com
en.wikipedia.org
jakt-resor.se
animals.sandiegozoo.org

Blogginlägget nedskrivet 11/3-22. Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.