Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Dansk-tyska sångerskan Gitte Henning, vad hände sedan…?

gitte-haenning1

Årets första inlägg tillägnad en sköning 🙂 Musik, 1960-talet, danska, minns låten ”Kom ned på jorden igen” och Gitte Henning.


Vad hände sedan? Jo, först – Gitte Hænning, föddes den 29 juni 1946 i Århus, Danmark som Gitte Haenning-Johansson. Hon är en dansk schlagersångerska och påbörjade sin karriär under 1950-talet, slog igenom på allvar under 1960-talet och har bland annat varit framgångsrik i Västtyskland.

Familjen flyttade till Köpenhamn när hon var tre år eftersom fadern ville utöka sin konstnärliga karriär och nå en större publik. Gitte var i slutet av 1950-talet en stor barnstjärna i Skandinavien med framträdanden i TV, film och på musikalscenen. Hon var åtta år då hon uppträdde med sin pappa, Otto, och sjöng ”Giftes med farmand”, mamman hette Erna.

Hon har även sjungit in skivor i Sverige, ”We’re Gonna Go Fishin”, ”Kom ner på Jorden igen”, ”Man bör veta hur man ska säga nej” och ”Det är så lätt att leva livet (svensk version av Petula Clarks ‘My Love’)” tillhör de mest bekanta sångerna. Hon började i slutet av 1950-talet att sjunga in plattor på tyska. Henning har även varit med i flera danska filmer, bland andra ”Han, Hun, Dirch och Dario”. Talar flytande danska, tyska, svenska, finska, engelska och holländska.

Sitt stora genombrott var 1963 med ”Ich will ’nen Cowboy als Mann” och hon firade även stora framgångar med Rex Gildo. Henning sjöng 1968 in skivan My Kind Of World med Francy Boland Kenny Clark Big Band och därmed presenterade hon sig som jazzsångerska.


Hon deltog 1973 i Eurovision Song Contest, representerandes Västtyskland. Hennes låt ”Junger Tag” kom på en 8:e plats. Har varit på turné (Gitte, Wencke, Siw) tillsammans med norska Wenche Myhre och svenska Siw Malmkvist sedan 2004.

Kärlek har det funnits, på mitten av sextiotalet, var hon ihop med den danska jazzmusikern Niels-Henning Ørsted Pedersen. Under det sena 1960-talet och början av 1970-talet bodde hon med kompositören Robert Cornford i London och Rom.

Gitte gifte sig 1974 med sin chef Jo Geistler. Äktenskapet varade till 1976. På 1980-talet var hennes chef Pit Weyrich hennes livskamrat under några år. Under 1990-talet tillsammans med musikproducenten Friedrich Kurz, mer exakt 1994 – och 2012 funderade de på att gifta sig.  Inget tyder dock på det idag 😀

Under flera år har hon bott i Berlin, i stadsdelen Mitte, mellan två av de mest framstående teatrarna, Deutsches Theater och Berliner Ensemble. Vanligtvis reser hon mest runt på jobb i Tyskland, ”Die Gitte”, har också permanenta uppdrag på kryssningsfartyg. En fantastisk kombination av semester och arbete, har hon sagt, hon som älskar att resa. Dedikerade sitt jazzalbum ”Johannson” till sin far, som dog våren 2004.  

gh.JPG

Citat Gitte:
”Ich singe für Menschen!” Jag sjunger för människor.


Om planer:
”Jag har bestämt själv att göra något för gamla människor i Danmark. Ge dem några bra erfarenheter. Jag skulle vilja ta med barn från förskolor och äldre människor som är på vårdhem, tillsammans till ett slott, där de kan känna sig som i Underlandet och – underhållas av sagoteater.

Jag tror att om äldre personer som kan ha demens, ser de små barnen hoppa av glädje, så kommer de att nå fram till dem. De kommer att kunna uppleva, genom barnen. Det har varit min tanke under en mycket lång tid, och det verkar bli verklighet ”. Fina ord!

Gitte var med 2012 i danska ”Let´s dance” med proffset, danspartnern Gennadij Bondarenko. Senast var hon med i TV-serien, 2010-2013 – Volle Kanne. I maj 2014 var hon återigen på en teaterscen. Ett stycke för två, Loveletters, ihop med Egon Madsen på Theaterhaus i Stuttgart. Sedan mars 2015 uppträder hon med ett program kallat All by myself.

En kvinna med engagemang och ännu aktiv, gott.

Källor:
de.wikipedia.org
jyllands-posten.dk
imdb.com
omnilexica.com
bt.dk
universal-music.de
steffi-line.de

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.