Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nyårsafton har vi firat länge, hur uppstod det och varför?

2 kommentarer

2015

Så länge vi människor har funnits har man trott att övernaturliga krafter haft sin största kraft vid årsskiften, så oavsett firandet har årsskiftet omgärdats av folktro. Sverige var ett bondesamhälle och att fira 31 decembers övergång till 1 januari var inget som passade in i jordbrukets vanor.

Man firade snarare nyår när skörden var bärgad, all slakt var klar och hushållet gick över i en lugnare period på vintern. I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar. Lite skillnad från oss?

De hedniska romarna hade ett uppsluppet nyårsfirande som de tidiga kristna i romarriket tog avstånd ifrån. Men nyår har inte alltid firats den 1 januari. I det gamla romarriket firades nyårsdagen den 1 mars fram till 153 f Kr och här i gamla Sverige var den 25 mars vår nyårsdag ända fram till 1500-talet.

Även i England firades den 25 mars, ett bruk som inte upphörde förrän 1753. Nyårsaftons namn är Sylvester.

Den unga flickan som ville se in i framtiden skulle niga tre gånger för nymånens skära och läsa upp en vers av nedanstående lydelse:
God dag, nyårsny
Säg mig vems bröd jag ska baka
Vems säng jag ska bädda
Vems barn jag ska föda

Att vaka in nyåret är en sen tradition och en borgerlig företeelse vilken med tiden spritt sig i alla samhällsklasser. Först med påverkan från radio, med klockringning sedan 1927 och därefter, från 1950, med inringning av alla Sveriges domkyrkoklockor kommentarer av, från början, Sven Jerring.  

I Sveriges Radio ringer klockorna i landets 16 domkyrkor in det nya året, en samsändning mellan P1 och P2.

Vad hände 2015?

Media fylls av detta – mycket våld och oroligt som skett, ex när Paris skakades av ytterligare ett terrordåd under året. Bland annat attackerades en teater. Eagles of Death Metal spelade, en fruktansvärd händelse som påverkade alla.

Motsatsen är att jag minns Miriam Bryant som ”slog igenom” i ”Så mycket bättre”, hellre se det som var gott. Adele kom med sin ”Hello”, stort. Personligt följde jag Kulturkalaset i Göteborg och såg och hörde mycket bra, bl.a. Ebba Forsberg som gjorde Tom Waits.

2016 hoppas vi godheten ska segra och mer positivt sker. Gott nytt år ni.

Källor:
juligen.se
vett-och-etikett.com
sv.wikipedia.org
gd.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Nyårsafton har vi firat länge, hur uppstod det och varför?

  1. Gott Nytt År till dig Jannen 🎉🎊🎍🍸🍷☕

    Gilla