Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden. Minst ett inlägg varje dag., klockan 10. Nu 1886 st inlägg.

Mångsysslaren Lars Norberg, äventyrare, konstnär, cirkusartist…

bokowski

En man som jag tror de flesta ej hört talas om, jag först för ca fyra år sedan. En läkare jag går hos, tipsade mig och den här historien är om en man som varit med om äventyr! Lars Helge Wenzel Norberg, född 1921 i Göteborg, död 1995, var en svensk bildkonstnär.

Fadern Sven Norberg (1885 – 1938) var adoptivson till Johan Petrus Norberg. Denne var en svensk predikant, psalmförfattare och missionsföreståndare (1917) i Svenska Missionsförbundet som förutom de psalmtexter han skrev, även översatte sådana

Lars Norberg studerade på Académie Moulache i Paris, samt under resor i Europa och Nordafrika. Han har målat svenska och franska gatumotiv, samt framför allt livfulla caféinteriörer med färgade i kraftig, effektfull belysning och livlig kolorit. Vid 18 års ålder kom han i kontakt med clownen Charlie Rivel och förenade sig med hans trupp. Under nio år turnerade han med cirkusen vilket gjorde starkt intryck.

Cirkusen turnerade i andra världskrigets Europa och han fick bland annat uppleva bombningar i Berlin och tillsammans med de andra i clowntruppen deltog han i den franska motståndsrörelsen. Dessa rörelser gjorde motvärn mot ockupationsmakten Nazityskland, och mot Vichyregimen. En man värd beundran som alla dessa ”okända hjältar”. I december 1944 hamnade Charlie Rivel i Sverige på turné, och där blev familjen kvar efter krigsslutet. Rivel avled 26 juli 1983, begravd i Cataluna, Spanien.

Karriären fortsatte för Lars med resor i Europa och Nordafrika och utbildning på konstakademien i Paris. Senare bodde han i Provence i Sydfrankrike, varifrån han hämtade inspiration till sitt måleri. Han målade framför allt landskapsmåleri i impressionistisk och naturalistisk stil med motiv främst från Rhone-dalen.

Utöver konstnärskapet hade han ett starkt intresse för segling och skärgården. Han engagerade sig särskilt för Vinga fyrplats där han var verksam under 25 år. Vinga fyr förekommer i en rad litterära sammanhang men även i bildkonsten. Platsen där Evert Taube växte upp och där dennes far i sin tur Carl Gunnar var fyrmästare, och fyren omnämns i flera av hans sånger. Bilden ovan en tavla av Lars med motiv från kusten. Såld på auktion, Bukowskis, 1200 kr år 2012. (som hittat).

Källor:
exikonettamanda.se
babylon.com
sv.wikipedia.org
lexikonettamanda.se
minnen.molndal.se
bukowskis.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.