Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Florence Griffith-Joyner, en av världens bästa kvinnliga friidrottare…

joyner1988

I löpningen var som en gasell, hon växlade tempo som ingen annan, klädde sig iögonfallande fräckt och var snygg, för mig en av de tio bästa någonsin. Flo Jo som hon kallades sprang ofta – med trikåer i spets eller bara ett ben klätt och det där enorma håret – naglarna var kanske det största konstverket, alltid långa och vackert målade och hur det funkade att starta med dem, ja hon visste det! Dessutom alltid ett glatt leende utåt och verkligen smittande sätt!!!

Florence Griffith-Joyner (född Florence Griffith Delorez), 21 december 1959 – 21 september 1998, var en amerikansk friidrottskvinna. Hon anses vara den ”snabbaste kvinna genom tiderna” och det bygger på det faktum att hon fortfarande har världsrekordet för både 100 meter och 200 meter. Hennes längd var – 1,69 m – vikt  59 kg. Griffith föddes i Watts, Los Angeles, det sjunde barnet av elva.

Hennes mamma, en lärare, frånskild från fadern, fick sina barn att tro på oberoende och individualitet, värden som aldrig lämnade Florence. Hon började springa vid sju års ålder, gick med i Sugar Ray Robinson Youth Foundation och vid 14 år vann sin första titel på Jesse Owens National Youth Games.

Längre fram gifte hon sig, år 1987 med olympiska trestegsmästaren från -84, Al Joyner och svägerskan var sjukamparen och längdhopparen Jackie Joyner-Kersee. Dottern, med Al Joyner, Mary Ruth (född 15 november 1990), ”MoJo” kallad av vänner.

1984 fick hon mycket mer uppmärksamhet, mestadels på grund av hennes extremt långa och färgglada naglar, än sin silvermedalj i Los Angeles-OS 200 m. 1985 vann hon finalen i Grand Prix med 11,00 sekunder. Åter tillbaka 1987 i VM, slutade hon igen tvåa i 200 m.  Hon chockade världen när – känd som en 200 meters löpare – så sprang hon världsrekord på 100 m – 10,49 i kvartsfinalen av den amerikanska OS-uttagningarna.

Flera källor pekade på att det denna gång var medvind, trots att mätaren visat 0,0, som tyder på ingen vind, ansåg många åsyna vittnen bevis på en betydande vind (upptill 7 m/sek, som visades vid andra tävlingar den dagen). Experterna har ändå godkänt det som världsrekord, även om tränaren även trodde på en del vind. Oavsett, senare sprang hon ändå snabbast tiden utan vindens hjälp, 10,61 sekunder, vilket skulle gett henne världsrekordet ändå. Snopet för skeptikerna!

Vid OS 1988 vann hon 100 meters-finalen, slog närmaste rivalen Evelyn Ashford med 0,3 sekunder. I 200 m kvartsfinalen satte hon världsrekord med en tid på 21,34. Hon sprang även i 4 x 100 m och 4 x 400 m lagens stafett. Hon vann en guldmedalj i den korta stafetten och ett silver i den långa. Hon fick 1988 mottaga James E. Sullivan Award, som bästa amatör idrottsman i USA. och Griffith-Joyner slutade med tävlingsidrott kort därefter. Griffith Joyner testade en comeback vid OS i Atlanta 1996, men en skada fick henne inse att sluta var bäst.

Bland de saker hon gjorde utanför banan var att rita basketuniformer för Indiana Pacers 1989. Hon hade också jobb inom olika affärsområden, när hon 1996 flög till St Louis, Missouri drabbade hon av en ”hjärtattack” och hamnade på sjukhus. Hon återhämtade sig utan några uppenbara hälsoproblem.

Griffith-Joyner förföljdes också av rykten om narkotikaanvändning. Cruz, brasiliansk guldmedaljör på 800 meter vid Los Angeles – OS hävdade att hennes tider endast kunde ha varit resultatet av att hon använde steroider eller droger, att hennes fysik hade förändrats dramatiskt under 1988 (som visar mer muskelmassa ex.) och att hennes resultat hade förbättrats dramatiskt under en kort tid. Griffith-Joyner testades under tävling och även övrigt – och misslyckas inte med några drogtester. Hennes man sa att hon aldrig var intresserad av att bli en storsprinter, var inte så noga med sömn eller vad hon åt. Hon ville bilda familj samt fortsätta sitt intressen för mode, design och konsthantverk.

Chocken om hennes bortgång var stor, 38 år ung bara. Hon dog i sömnen av en epilepsiattack 21 september 1998. Den oväntade döden undersöktes av sheriff/ rättsläkare, som tillkännagav den 22 oktober att dödsorsaken var kvävning under ett svårt epileptiskt anfall. Hon visade sig också ha haft en cavernous angioma, en medfödd hjärnmissbildning som gjorde att hon lätt fick anfall. Enligt familjeadvokaten hon hade drabbats av ett stort anfall 1990, och hon hade också behandlats för kramper under 1993 och 1994.

Joyners anhängare hävdade att obduktionen friat henne från anklagelser om att hon använt prestationshöjande droger eller narkotika. Rättsläkaren konstaterade att obduktionen visade att hon inte dog av droger eller förbjudna ämnen. Hennes man hade begärt att Joyner kropp speciellt skulle testas för steroider, men fick veta att det inte fanns tillräckligt urin i hennes blåsa och att testet kunde inte utföras exakt på andra biologiska prov.

Som en hyllning till sin avlidna fru beslutade Al Joyner att det klädmärke som Griffith Joyner hade arbetat med skulle fortsätta. Dessutom skulle delar av intäkter går till att stödja Florence Griffith Joyner Memorial Empowerment Foundation.

I en intervju med Sports Illustrated, erinrade Joyner att ”Florens länge hade drömt om att ha sin egen signatur-linje. Som med allt i hennes liv, satte hon en enorm mängd tid, energi och passion till att göra denna rad till en framgång. Genom att fortsätta det arbete hon började lägger vi till hennes arv.”

Al Joyner gifte om sig knappa fem år senare, 28 juni 2003, med Alisha Biehn. De har två barn, Skylar Rose och Jayden Alfredrick.

Källor:
en.wikipedia.org
answers.com
independent.co.uk

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.