Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kägelsnäckan kan döda människor, men numer även ge oss smärtlindring…

kagelsnackor

Den farliga kägelsnäckan dödar omedelbart med sin gifttand, ett starkt gift, oftast drabbas fiskarna. Men pass upp, även människor kan bli allvarligt påverkade av ett stick från snäckan. Den farligaste snäckarten lever i Indiska oceanen och är ansvarig för flera människors död. De flesta toxinerna påverkar nervceller och skelettmuskelceller.

Kägelsnäckorna (familjen Conidae) finns i tropiska och subtropiska hav och tillhör de tropiska korallrevens farligaste rovdjur. De kallas kägelsnäckor på grund av sin karaktäristiska konlika form på skalet, som kan bli upp till cirka 25 cm långt. Skalens vackra mönster har gjort dem mycket populära bland samlare. Det finns mer än 500 arter och alla tillverkar komplicerade gifter bestående av en hel arsenal av giftiga ämnen, framför allt så kallade konotoxiner.

För att lokalisera sitt byte, ofta fiskar, använder sig snäckorna av speciella luktorgan, osfradier. Dessa organ känner av kemiska ämnen, som byten avger till havsvattnet. Ämnena finns i det andningsvatten som flödar in i mantelhålan, där luktorganen och gälarna är belägna. När bytet är på lämpligt avstånd använder snäckan sin proboscis (”snabel”), som kastas ut med sin harpunliknande tand i spetsen.

Tanden är ihålig och försedd med hullingar. Den är sammankopplad med en giftkörtel och fungerar som en injektionsnål. Bara några sekunder efter det att bytet träffats förlamas det helt av giftet och kan sedan sväljas genom den mycket uttänjbara snabeln.

Snäckornas gift mer i detalj, består av en komplex blandning av en mängd olika toxiner (giftiga ämnen). Toxinerna är peptider, alltså små proteiner. En stor grupp av peptider kallas just konotoxiner. Giftet hos varje snäckart innehåller en blandning av hundratals olika toxiner. Olika arter producerar olika blandningar av toxiner. Toxinblandningarna är så giftiga att de har ”over kill”-kapacitet. Det finns en sort som kan fixa giftiga spottloskor för att fånga byten som passerar i vattnet, sätten flera alltså.

Men det finns en bra sak med dem. Deras gift kan också bli viktiga redskap vid medicinsk grundforskning. Giftet av vissa arter kan användas idag inom medicin till botemedel mot ryggbesvär som smärtlindring. I rätt dosering används de hos människor med cancer i sena stadier, även mot Alzheimer och Parkinsons.

Kägelsnäckor (Conidae) är en familj i klassen snäckor som med några undantag lever i varma tropiska hav, till exempel vid Stora Barriärrevet utanför Australien och de som nämns i början. Och man kan säga att bland allt kan man finna något gott, ofta i alla fall.

Källor:
alltomvetenskap.se
djur.cob.lu.se
sv.wikipedia.org
natgeo.se
axess.se
aftonbladet.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.