Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


2 kommentarer

Djurfakta, kuriosa om stor och lite, varför och hur…

Mycket vi ej tänker på, men samlat upp några frågor som jag fått. Om djur.

Är myror ”dumma”?
I naturen har myror faktiskt en imponerande nivå av intelligens och organisering. De lever i komplexa samhällen där varje individ har en specifik roll att spela för att säkerställa gruppens överlevnad. Myror är kända för sin förmåga att kommunicera med varandra genom kemiska signaler och för att samarbeta för att hitta mat och bygga boenden.

Myror kan lösa komplexa problem och anpassa sig till förändrade situationer. De har även en imponerande förmåga att samarbeta och arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål. Således kan man säga att myror är långt ifrån dumma och att deras intelligens och organisering i samhällen är fascinerande att studera! Frågan beroende på reaktionen i ”en bostad och deras uppförande” 🙂


Vad kallas en blandning mellan häst och zebra?
Häst + zebra = hebra, på svenska.

Vanligast är att en zebrahingst och ett häststo får avkomma, vilken då kallas zorse. Det är inte lika vanligt att det lyckas bli en avkomma om ett zebrasto och en hästhingst parar sig, men när det går kallas en sådan för horbra. De flesta zorsear är helt bruna och har svarta ränder över hela kroppen. Ovan.

Vilka djur tycker mest om musik?
Vet man det? Ja. Det finns studier som visar att djur, särskilt fåglar och däggdjur som hundar och katter, kan uppskatta och reagera på musik. Vissa forskare har även undersökt att kor verkar vara lugnare och producera mer mjölk när de lyssnar på lugn musik. Så generellt sett kan man säga att många djur har förmågan att uppskatta och reagera på musik på olika sätt.

Kan gäddor bitas, sett till oss människor?
Att gäddor attackerar människor är mycket ovanligt. Martin Ogonowski är marinekolog vid SLU i Uppsala, och forskar bland annat på beståndet av gädda i svenska insjöar och i Östersjön. Han är inte rädd för rovfisken, trots att rekordet ligger på någonstans kring 20 kilo och 130 centimeter.

”Den enda som kan bita i ett ben eller arm är en gädda, det finns ingen annan fisk det kan vara. Just huggreflexerna utgör gäddans beteende, och den är blixtsnabb.” Jag läste om ett barn som drabbats av en gädda som lurat tidigare i vassen….

Och – vilken fisk gör man sushi av?

En vanlig fisk som används för att göra sushi är lax. Andra populära fiskar för sushi inkluderar tonfisk, röd snapper (foto ovan), makrill och hälleflundra. Det är viktigt att använda färsk fisk av hög kvalitet när man gör sushi för att säkerställa både smak och säkerhet.

Så:
– Lax: En populär fisk för sushi på grund av sin rika smak och smöriga textur.
– Tonfisk: Finns i olika sorter, inklusive toro (fet tonfisk) och akami (magert tonfiskkött).
– Röd snapper (tai): En mild och lätt fisk som är populär i sushi-rullar och nigiri.
– Makrill: En fisk med en distinkt smak som ofta serveras marinerad i söt och syrlig sås.
– Hälleflundra (hirame): En mild fisk med en fast konsistens, perfekt för nigiri eller sashimi.

Det är viktigt att se till att fisken är färsk och av hög kvalitet för att säkerställa både smaken och säkerheten för att undvika matförgiftning.


Vilken är den minsta valen?
Ja, i frågan ingår då ex. som val – även tumlare.

Näst minst? Östersjötumlaren är cirka 1,5 meter lång. Det är en av världens minsta valar. Den liknar en delfin till utseendet, förutom att den har trubbig nos och platta tänder. En annan skillnad från delfinerna är att tumlare inte hoppar.

Några hundra individer i egentliga Östersjön, en stor andel av dem befinner sig i svenska vatten under den reproduktiva perioden på sommaren. Totalt uppskattas knappt 100 individer i populationen vara reproduktiva. Hot: Miljögifter, fångas som bifångst samt bullerstörningar.

Men, efter letande?
Den minsta valen är den minsta arten inom valarna, och det är Kaliforniatumlare, på engelska Vaquita. En vuxen mäter vanligtvis bara cirka 1,5 meter i längd, vikten runt 50 kg. Tyvärr är den med en starkt hotad art. Kaliforniatumlare (Phocoena sinus, på spanska vaquita marina eller chochito, är en ovanlig art av tumlare som är endemisk i norra delen av Kaliforniaviken. Söt 🙂

Den har stora svarta ögonringar och läppar. Dess kropp är grå till mörkgrå med ljus mage. Ryggfenan sitter mitt på ryggen och är större än hos andra tumlare. Och i värsta fall kan Kaliforniatumlaren snart vara helt borta.

Källor:
skd.se
sv.wikipedia.org
gp.se
naturskyddsforeningen.se
aftonbladet.se
wwf.se

Blogginlägget nedskrivet 20/4-24. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.