Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Kärt barn, ja en roskarl är en fågel jag ej kände till, inte du heller…?

Men dags lära sig. Ja, roskarl, fågel, fisk eller mitt emellan? Fågel är roskarlen som förekommer längs ostkusten från Blekinge till Norrbotten samt på Öland och Gotland. Håll utkik! Namnen – roskarl (Arenaria interpres, latin) The ruddy turnstone på engelska, översatt – den röda svängstenen. Man brukar dela upp roskarlen i två underarter.

Udda?
Roskarlen är en särling bland vadarfåglarna, grövre i proportionerna och brokigare i färgteckningen än de flesta av sina släktingar. Favoritmiljön är en stenig eller klippig strand i ytterskärgården, i synnerhet längs norrlandskusten där landhöjningen hela tiden skapar nya roskarlsvänliga miljöer i form av långgrunda, kala strandremsor och kobbar.

Där knallar den omkring och idkar sin alldeles egna form av styrkelyft: den rör sig strax ovanför vattenbrynet och vänder på allt löst som spolats i land i jakt på ätbara insekter. Beteendet är så typiskt att det avspeglas i artnamnet på många av våra grannspråk, bland annat danska (stenvender), norska (steinvender) och engeska (turnstone). Det svenska roskarl syftar på artens ovanligt brokiga och ”rosiga” teckning. 🙂


Ruddy Turnstone (Arenaria interpres).
https://www.youtube.com/watch?v=aumvie0HdmY

Vadar omkring?
Den är en vadarfågel i familjen snäppor som tillsammans med den nordamerikanska svart roskarl bildar släktet Arenaria. Den har en vid utbredning runt om Arktis samt i norra Europa och kan under flyttning och vintertid ses vid nästan alla kuster i världen. Den minskar i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att anses vara hotad. I Sverige är populationsutvecklingen dock så pass negativ att den numera kategoriseras som starkt hotad.


Stor eller liten?
Roskarlen är 22–24 centimeter lång och har ett vingspann på 43–49 centimeter. Den är kraftigt byggd med kort hals och kort stark näbb. I sommardräkt är den brokig med svartvitt huvud, rödbrun rygg, vit undersida och röda ben. Den enklare vinterdräkten är brun ovantill och vit undertill. Utseendet är karaktäristiskt när den flyger, med vita fläckar på rygg, vingar och stjärt.

Låter som?
Locklätet är ett staccatoartat ”tuck-a-tuck-tuck” samt ett kort ”k(l)ju”. Varningslätet och sången är lika, ett accelererande ”kjävi-kjävi-vitt-vitt-vitt-vitt-vitt-vitt.”


Leta efter den på resa?
Roskarlen har cirkumpolär utbredning och häckar runt om Arktis. Ta med varm kläder. Den flyttar mycket långt och övervintrar så långt söderut som på Sydafrikas och Australiens kuster. Den är därmed vanlig vid kuster nästan överallt i världen.

Kuriosa?
Enstaka häckningar sker i Vänern. Fram till 1995 häckade den även sällsynt vid Sveriges västkust, liksom i Skåne där endast en häckning konstaterats under 2000-talet. Den flyttar med början i juli och ända fram till september i sydvästlig riktning till övervintringslokaler i norra och västra Afrika. Till Norden återkommer den i början av maj.

Roskarlen lever nästan uteslutande vid kuster där den föredrar steniga stränder framför sandstränder. Den kan ofta ses tillsammans med skärsnäppor, och i Sverige oftast med måsar och tärnor.

Släkten är bäst?
Roskarlen och dess systerart svart roskarl som enbart förekommer i västra Nordamerika är tillsammans systergrupp till småvadarna i släktet Calidris. Utländska namn – NO: Steinvender, DK: Stenvender, FI: Karikukko, GB: Turnstone.
Visst är den fin, se foton.

Källor:
sv.wikipedia.org
artfakta.se
en.wikipedia.org
sverigesradio.se

Blogginlägget nedskrivet 15/4-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).