Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Edda Magnason, sångerskan från Monica Z, filmen – vad har hänt sedan?

eddafilmen

Monica Zetterlund var en stor artist som ändå ofta kom lite medialt i skymundan, men hon var allsidig och gick bort alldeles för tidigt. Vi minns också att det gjordes en film om henne, där var en ny ung kvinna som fick ett genombrott vid namn Edda Magnason. Hur har det fortsatt för denna 32-åriga kvinna? Hon är född Edda Karin Hjartardóttir Magnason, i augusti år 1984. I Lövestads församling i Sjöbo, är en svensk låtskrivare, artist och filmskådespelare, bosatt i Stockholm.

Uppvuxen i Fyledalen, i närheten av Ystad i Skåne, med skånsk mamma och en isländsk pappa.”Pappa är islänning och bor där sedan 20 år. Jag har varit där på lov och jobbade på fiskfabrik efter gymnasiet, men jag talar jättedålig isländska.”
Pojkvän var Emil Jensen, idag okänt vem eller vad.

Magnason växte upp som femte syskon i en sjubarnsfamilj, hon spelade piano som barn och fortsatte på gymnasiet i Ystad, drömde om att bli konsertpianist. Hon började tidigt att skriva sin egen musik och hon beskriver sitt skapande så här: ”Ingen har någonsin lagt sig i den musikaliska delen av mitt liv, det blev tidigt en frizon, en ljus och oproblematisk sida av livet.”

edda_magnas

Vi vet att hon som 11-åring också märkte av – sin diabetes. I tonåren började hon sjunga och skriva poplåtar med sångtexter på engelska. Musik från de demos hon gjorde under tonåren användes i filmen Hot Dog (2002). År 2004 studerade hon komposition vid Gotlands Tonsättarskola och sedan fortsatte hon att utveckla sin musikstil.

Hon har sedan fortsatt med sin musik och uppträdande även om hon nu slutat sjunga Zetterlund, efter att ha gjort detta länge. Hon har släppt tre album med egen musik; ett självbetitlat debutalbum Edda Magnason (2010), Goods (2011), hon skrev musiken, sjöng, och spelade piano och keyboards. Hon utformade dessutom både omslaget och illustrationerna till skivans CD-häfte

Sedan kom Woman Travels Alone (2014). Utöver detta har hon även gett ut ett soundtrack-album, Monica Z – Musiken från filmen (2013), från filmen Monica Z,  i vilken hon spelar huvudrollen som Monica.

Som 22-åring 2006 flyttade hon till New York där hon hyrde in sig i ett rum i en lägenhet av en kvinna. Före sin solokarriär uppträdde Edda Magnason ofta tillsammans med ex.pojkvännen Emil Jensen, och hon har även bidragit musikaliskt på dennes skivinspelningar. Hon spelar piano på ljudboken Mellansnack och även på låten ”Hur lyckliga kan vi bli”, från albumet Orka då (2006), där hon sjunger dessutom på några låtar.

Lyssna!
Edda Magnason – Sakta vi gå genom stan (Official Video)
https://www.youtube.com/watch?v=Ni5a6Q8D16I

Film?
Edda spelar titelrollen och sjunger på soundtracket i filmen Monica Z som hade premiär den 13 september 2013. Filmen handlar om musikern Monica Zetterlunds artistliv och stormiga kärleks- och familjeliv. Tufft – för under sex månader forskade Magnason i Monicas liv, tränade hårt för att byta skånskan mot stockholmska, lyssnade intensivt på hennes musik och tittade på alla filmer om henne för att härma hennes rörelser och ansiktsuttryck.

Kul att hon blivit uppmärksammad, detta är något. Hon fick 2013 en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll. 2013 utnämndes hon till ambassadör för Ystad Sweden Jazz Festival. I maj 2014 tog Magnason emot Ulla Billquist-stipendiet, ett SKAP-stipendium och Lena Nyman-priset. 5 juli 2014 fick hon äran att vara sommarpratare i Sommar i P1. I december 2014 fick Magnason Såstaholmspriset för sin rollprestation i Monica Z.

Nyaste? Singel 2015 – So Many Layers of Colours Become a Deep Purple Heart.

Vi minns också Monica Zetterlund som gick bort, i en brand i sin lägenhet på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Larmet kom den 12 maj, klockan 17.46. En halvtimme senare bars hennes livlösa kropp ut av rökdykarna. Hon blev bara 67 år, året 2005.

Det känns som Edda kommer bli kvar inom musiken då hon har valt sin egen musikaliska bana.

Källor:
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se
imdb.com
stoppapressarna.se
expressen.se
fokus.se
gp.senummer.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.