Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


2 kommentarer

Sköna Märta Torén, minns skådespelerskan, huvudsakligen verksam i USA och Italien…

Minns du Märta som gjorde stor succé på vita duken, men inte så känd här hemma? Tragiskt slutade karriären tidigt, men jag vill uppmärksamma denna kvinna. Det handlar om – Marta Toren, egentligen Märta Torén, född 21 maj 1925 på Svea artilleriregemente, Stockholm, död 19 februari 1957 i Stockholm. Märta var en svensk skådespelare. Fem svenska filmer, elva i Hollywood och sju i Italien.

Bakgrund.
Hennes far var Helge, han var major, så hennes födelseplats inte så märklig. Mamma Dagny tog hand om hemmet och barnen som brukligt var denna period i historien. Märta var blyg och föräldrarna uppmuntrade henne tidigt att ta balettlektioner för att på så vis komma över sin blyghet.

När den stora sorgen kom, när Märtas syster dog, slogs barndomen i kras. Föräldrarnas äktenskap höll inte för påfrestningarna utan paret gick skilda vägar snart därefter.

Början och studier?
Hennes första ansökan om skådespelarstudier vid The Royal Dramatic Theatre 1944 misslyckades. Efter ytterligare dramatisk coachning accepterades hon äntligen 1947. Märta studerade vid den prestigefyllda Dramatens Elevskola som ungdom. Upptäcktes av en amerikansk talangscout 1946 och flyttade till USA snart därefter.


USA?
Hon tecknade ett givande kontrakt med Universal Pictures 1947. Var stjärna i flera Hollywood-filmer inklusive ”Sirocco” (1951) mot Humphrey Bogart och ”Assignment – Paris!” (1952) mot Dana Andrews.

Kuriosa?
Hon syntes på omslaget till Life Magazine 1949. Hon blev huvudsakligen verksam i USA och Italien, och det var också i Italien som hon medverkade i den film som anses som hennes främsta, Maddalena.

Kärlek?
Än sammankopplades hon med film- och teaterproducenten, den rike arvtagaren och filantropen Huntington Hartford II, än med svenske Peter Lindström, efter dennes skilsmässa från Ingrid Bergman. En del av ryktena hade säkerligen lite av sanning i sig, andra beskrivs som PR-historier påhittade av bolaget. Klart är i alla fall att Märta tidigt förälskade sig i den 18 år äldre amerikanske regissören Leonardo Berovici.

Den 13 juni 1952 vigdes de i Klosters i Schweiz. Smekmånaden tillbringades i Sverige och det nygifta paret bosatte sig sedan i den eviga staden, Rom, som då var en levande och livlig filmstad.

Barn?
Året därpå föddes parets dotter, Christina. Med det bestod familjen av fyra personer, Leonardo hade sonen Eric från ett tidigare äktenskap. Dotter, Christina Bercovici (född 20 april (ev. 19) 1953) i Rom, Italien, 67 år, skriven i
Castro Valley, Kalifornien.


Märta?
Hon återvände till Sverige efter perioden i Italien i mitten av 1950-talet och igång med sin karriär som scenskådespelerska. Som teaterskådespelare i Sverige var Toren engagerad vid Alléteatern, dit hon återvände 1957 för att återuppta sin teaterkarriär.

Plötslig död?
Märta dog av hjärnblödning, bara 31 år gammal, den 19 februari 1957 i sin hemstad Stockholm, efter att ha drabbats av en kraftig stroke på teaterscenen. Platsen var Allee Theatre i Stockholm, Sverige, i pjäsen ”Mr. Kettle and Mrs. Moon” när hon plötsligt kollapsade och fick åka akut till sjukhus. Tester visade att hon hade drabbats av hjärnblödning. Hon dog på sjukhuset två dagar senare…

Dagen efter Torens död hade New York Times, baserat på nyhetsbyrån AP, en lång rubrik som löd fritt översatt: ”Marta Toren, skådespelerska, är död: svensk film och scenstjärna, 30 år; scenartist som drabbats av hjärnblödning – med i elva amerikanska filmer, även med” Pin-Up ”-reklam.”

En stjärna:
Hon jämfördes med Ingrid Bergman, men såg mer ut som Alida Valli från The Third Man, som också jämfördes med Ingrid Bergman.

Källor:
sv.wikipedia.org
instagram.com
kvallsstunden.se
ne.se
imdb.com

Blogginlägget nedskrivet 26/2-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).