Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Finns otur och om – vad betyder det…?

5nummer4

För en tid sedan skrev jag om ordet tur och vände ut och in på det lite. Så visst borde tur och otur vara motsatser? Analyserar 🙂 Otur betyder i stort sett samma sak som motgång.

Har du otur?
Personer med otur har tunnelseende och är fastlåsta i invanda mönster. Att ha en stor bekantskapskrets och ett stort socialt nätverk leder också till mer tur, eftersom det gör det enklare att uppmärksamma fler tillfällen, menar experten Richard Wiseman. Han tyckte också en del om tur, lite tvärtom 🙂

Varför har jag bara otur? – vanligt tyckande…
En person kan tolka ett mönster av händelser som bestående av hög grad otur medan en annan person tolkar dem som neutrala. Känslan av att vara otursförföljd kan ofta härröra från ett snedvridet urval av händelser, vilka tas som intäkt för att man är ett ”offer” för omständigheterna. Som vi redan berört vill en del hellre se händelser utanför sig själva som bestämmande orsaker i stället för att rannsaka sig själva. Detta gäller särskilt personer som ofta är oförmögna att förändra sin situation och saknar den nödvändiga handlingskraften för detta.

Psykologsnack?
Psykologen Rollo May skriver i Frihet och öde att man måste acceptera sitt öde, försona sig med faktumet att man hade otur vid ett givet tillfälle och ”inse att frågan om rättvisa är irrelevant” och därtill finna sig i att ingen kompensation är att vänta. Att acceptera sitt öde när det innehåller bistra faktum är dock inte alltid så lätt.

Att uppleva otur är att känna sig kränkt av livet självt. För oss (icke-religiösa?) människor kan ödet ses som den högsta instansen och när vi utsätts för dålig behandling från denna ort är det fullt naturligt att det smärtar. För vår egen skull har vi dock åtskilligt att vinna på att snabbt skaka av oss dåliga nyheter och – som klyschan lyder – i stället blicka framåt.
Den som i stället blir kvar i frustrationens ältande riskerar bli bitter och utdelar redan i tidigt stadium en slutgiltig dom över sitt liv som bestående av lidande och kämpande.

9fotbollirare

Spel?
Det finns många talesätt som anspelar på detta med tur eller otur i spel. Otur i spel men tur i kärlek är ett som du säkert hört. Och visst kan man tycka att man verkar ha otur i spel, när vinsten aldrig verkar vilja komma.

Om siffror och tal:
Åtta är en siffra som har anknytning till elementet jord, vilket symboliserar stabilitet och beslutsamhet. Att ha siffran åtta i sitt födelsedatum, adress eller till och med på sin registreringsskylt på bilen, anses bringa tur. Nästan alla nummer anses vara tursamma.

Uttalet för siffran 9 låter som det kinesiska ordet för ”långlivad”, och anses vara positivt. Siffran 2 låter som orden ”enkelt” och ”säkert”. Det representerar stabilitet och symmetri. Nummer 3 kan vara ett turnummer om det förknippas med ordet för ”födelse”. Det är förknippat med elementet trä, vilket också symboliserar födelse eller pånyttfödelse.

I Kina är siffran 4 det värsta oturstalet. Det beror på att uttalet rimmar med ordet för död. Det anses därmed mycket förolämpande att ge någon fyra kakor, fyra blommor eller någon annan gåva i fyrtal. Bröllop och andra högtider firas heller aldrig på en dag med siffran fyra i datumet. I några städer har man till och med gått så långt att man har tagit bort alla våningar som innehåller siffran fyra. Det innebär att våningarna går från 3 direkt till 5, från 13 till 15 och från 39 till 50.

9man

Otursgubbe eller tur…?
Walter Summerford ovan  träffades av blixten 1918. Sex år senare, 1924, träffades han igen av blixten. Detsamma sex år senare, 1930. Även efter han dött 1932, slog blixten ned på hans gravsten 1936. Drogs den till honom…? Knepigt väl 🙂

Källor:
typkanske.se
unt.se
psykologisktvetande.se
livecasinon.se
kinamedia.se
english.newstracklive.com

Blogginlägget nedskrivet 11/5-22. Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.