Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Dahlsjöfallet som Leif GW Persson tog upp i SVT, felaktiga antagande eller…?

Gay Karlsson, Jan Olof Dahlsjö och Kjell-Åke Johansson

Vad vet man? Ett flertal personen försvann vid samma tid, men på olika håll i Göteborg? Vi som såg ”Veckans brott” hörde kriminologiprofessorn Leif GW Persson yttra sina teorier om deras öden. Något som Kjell Åkes syster Anne-Christine inte köper något av. Jag reagerade på att GW inriktade sig på en singelolycka med bil då de skulle vara på väg söderut mot Åsa. Med tält. I ösregn. De skulle kört av vägen och hamnat i vatten vid ett brant ställe eller bro? Dagen alla försvann – 29 juli 1965.

Min åsikt är att jag tror ej de åkte söderut, hade egna planer, brott? Oavsett är vägen söderut på 1960-talet egentligen inte nära vatten. Olycka i övrigt skulle upptäckts? Märkligt att inget funnits av de tre i detta fallet eller bilen. Kortnyheterna.

Sveriges enda olösta massförsvinnande, Dahlsjöfallet, inträffar i Göteborg. Tre unga män tillsammans med en bil försvinner för alltid. Därutöver försvinner ytterligare en ung man i Göteborg på väg till en konstskola i Bohuslän. Och – grodmansklädda rånare genomför en dramatisk kupp mot ett av Skandinaviska bankens kontor i Göteborg. Rånarna försvinner simmande i Säveån.(Grodmansrånet). Bytet blev 18 000 kronor. Samband, kanske men vad och hur stor är chansen?

I över 50 år har Gay, Jan Olof, Kjell Åke – och Hybner varit försvunna – och de första tre som var kompisar hade haft en del fuffens för sig, småbrott. Var de på väg mot något?

Dessa tre:
/Gay Karlsson var 22 år gammal, Jan Olof Dahlsjö var 21 och Kjell Åke Johansson var bara 16. Det var den 29 juli år 1965 – och det var sista gången som någon hörde av dem. Det var på Café Mården på Landsvägsgatan 24 i hörnet med Frigångsgatan (inte Bergsgatan som det uppges på en del sajter).
Vid 15-tiden lämnade de tre personerna kaféet och steg in i en PV 444, med registreringsnummer 019920. Färgen på bilen kallas av en del duvblå, men ska vara midnattsblå. På en del sajter uppges att de försvann från Risåsgatan på morgonen den 29:e, men i tidningsartiklar från den tiden står det att de försvann från Café Mården. x)/

Sommardagen var blåsig och regnig och de tre planerade en campingtur till Åsa och det var den som Kjell Åkes familj trodde att de gett sig av på när han och hans kamrater aldrig kom hem. Men tiden gick och det fanns inga spår efter pojkarna. Än i dag, snart 52 år senare, är deras försvinnande höljt i dunkel och ”Dahlsjöfallet” har förblivit ett mysterium i den svenska kriminalhistorien.

Jerker Magnusson

Nästa försvunna?
Också en fjärde ung man försvann i Västsverige denna torsdag. Han var en 18-årig konstnärsson vid namn Hybner Lundqvist. ”Hybbe” hade varit på semester i Skåne med sin familj och liftade sedan därifrån. I Göteborg skickade han ett vykort till sina föräldrar – men inte heller de fick återse sin son. Detta var den då 18-årige Hybner ”Hymme” Lundqvist från Drottningholm, Stockholm.

Han hade liftat från Torekov i Skåne (alternativt åkt tåg från Båstad) och är på väg till Gerlesborgs konstskola i norra Bohuslän. Att han kom fram till Göteborg är känt genom ett vykort som han skickade till sina föräldrar där han bl.a. skrev ”Var inte oroliga”. Han postade detta vykort från Göteborgs Central. Därefter försvann han för att aldrig återfinnas.

Hübner Olof Alexis Lundqvist – var son till konstnärsparet Ebba (1911-1998), född Reutercrona, och Evert Lundqvist (1904-1994). Han hade också en tvillingbror ”Manne” (1947-2004). Var elev på Beskowska skolan i Stockholm. Han led av psykisk ohälsa och ”självmedicinerade” genom intag av psykofarmaka och alkohol (vin). Vid sitt försvinnande använde han starka nervtabletter. I tidningsartiklar från den tiden går att läsa att polisen finkammade badplatser i Åsa och att man genomförde spaningar i Stockholm, Göteborg och Norrland. Men det gav inga resultat.

3fc3b6rsvunna1

Klipp /Jan Olof Dahlsjö (född 1944) bodde vid försvinnandet på Haga Östergata 5D tillsammans med sin mor och två yngre bröder. I närheten bodde också två äldre bröder. Det var troligen Dahlsjö som ägde bilen trots att han inte hade körkort. Bilen var dock sannolikt skriven på hans äldre bror Bengt Dahlsjö. Bilden på en typ liknande bil.

pv

Kjell-Åke Johansson (född 1949) flyttade troligen 1956 till Haga Östergata 12 med sin familj. Han var vid sitt försvinnande boende på Lantmätaregatan 12 C i Brämaregården. Han bodde tillsammans med sina föräldrar samt två yngre syskon. Vid tiden för sitt försvinnande, så var det meningen att han skulle ha flyttat ihop med sin flickvän men så blev det aldrig. Tillsammans hade de en nyfödd son.

Gay Roger Karlsson, född 1943 i Mölndal, var vid sitt försvinnande skriven på adressen Risåsgatan 9C i Annedals församling. Huset revs 1967. Karlsson var vid sitt försvinnande ogift men var förlovad med en kvinna vid namn Yvonne, född 1944 från Hisingen. / (x)

En händelse till. Samband?
Dessutom utspelade sig ytterligare en händelse samma dag i just Göteborg. Det var det sedermera berömda ”Grodmansrånet” som gick av stapeln. Detta hade inget med försvinnandena att göra men just denna dag den 29 juli 1965 var verkligen händelsernas dag i Göteborg ur kriminalhistorisk synvinkel.

Se på Svt:
Veckans brott
”Leif och Camilla Kvartoft tar upp Dahlsjöfallet, då tre personer från Göteborg försvann spårlöst den 29 juli 1965. Tyvärr borttagen länk av svtplay.se

Läst – från 2014.
”Jag efterlyser min bror den då 16 årige Kjell Åke Johansson. Han lämnade vårt föräldrahem i Brämaregården i Göteborg den 29 juli 1965 för att aldrig mera höra av sig till sin familj. Innan vi flyttade till Brämaregården bodde vi i Haga, Göteborg. Samma dag som min bror försvann gjorde även två andra unga män det. Tillsammans med de tre försvunna försvann även en Volvo. Deras försvinnande kom att kallas för Dahlsjöfallet. Jag tänker ofta på vad som kan ha hänt honom och de två andra fastän snart 50 år har gått. Min bror har aldrig blivit dödförklarad utan står fortfarande som obefintlig.

Något som vet något om detta? Vad hände dem? Är någon fortfarande i livet?
Svara? Se: Tyvärr fungerar ej länken 2021, 13 feb. // Tillfälligt???
http://www.efterlysning.nu/ad/2828/jag-efterlyser-min-bror-den-da-16-arige-kjell-ake-/

Naturligtvis när så många olika är inblandade måste någon, några ha information. Oavsett om de tre fallen ej har samband? Teorier finns många. Jag kan se att de valt en annan resväg och kanske i ovädret kört av vägen, dock ej söderut. Inblandning i någon annans brottsverksamhet? Möjligt. Ovädret gör att camping som resskäl känns konstigt. Vad hände? Någon vet, har skrivit ned, berättat. Vem?

Källor:
expressen.se
gamlagoteborg.se/2017 (x)
bohuslaningen.se
svtplay.se
sv.wikipedia.org
efterlysning.nu

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.