Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!


Lämna en kommentar

Hur kom namnen till, popens Mamas & Papas, The Pacemakers och Coldplay…?

Vi som gillar popmusik från olika tidsperioder kanske som jag undrar hur namnen på ex popgrupperna kom till. Jag sökte och en del är rätt intressant. Tre olika.


The Mamas & the Papas var en amerikansk – kanadensisk pop- och folkrock-grupp bildad i New York 1964.  Gruppen bildades under namnet The New Journeymen, men ändrade namn till The Mamas and the Papas i oktober 1965.

Gruppnamnet kom till en dag då alla fyra medlemmar var samlade i ett hus för att komma på ett nytt bra namn. Någon slog på TV:n där en intervju med en medlem i Hells Angels pågick. Denne medlemmen besvarade en fråga som intervjuaren ställt: ”Now hold on there, Hoss. Some people call our women cheap, but we just call them our Mamas.” Cass utropade då: ”Yeah!I want to be a Mama!”. Michelle hängde på. John frågade då Denny, ”Papas? Okay, problemet löst.

På detta sätt kom alltså gruppnamnet till. En grupp som levde lite hippiestil, och droger var inte uteslutet. Namnen på gruppmedlemmarna var alltså, Michelle Phillips och Denny Doherty. John var då gift med Michelle.


Coldplay:
Coldplay är en brittisk rockgrupp som bildades i London, England, år 1996 av sångaren Chris Martin och gitarristen Jonny Buckland. Coldplay blev kända över hela världen med singeln ”Yellow”. En skönsjungande grupp med sound att gilla, gruppen kallades först Starfish, då Guy Berryman gick med i gruppen som basist (bildades egentligen som Pectoralz) tills de ändrade det 1996 eller 1998.

Ursprungligen kom namnet till mer noga såhär. ”Starfish” medlemmarna Chris Martin och Jonny Buckland var rumskamrater med Tim Crompton som också hade ett band. Cromptons band bytte namn ofta och ett av namnen hans band kastade bort var ”The Coldplay.” Crompton lät killarna i ”Starfish” ta det och de blev Coldplay.

Crompton fick ursprungligen namnet från, ”Child’s Reflections, Cold Play,”, en samling från 1997 av amerikanska poeten Philip Horky. Tim Cromptons nuvarande band är The High Wire, ibland även förband till Coldplay. Så en kompis gav dem namnet.


Gerry and the Pacemakers?

Och så gruppen från Liverpool, samma tid som Beatles. Gerry and the Pacemakers var en engelsk pop- och merseybeat-grupp bildad 1959. Frontman och bildare av gruppen var Gerry Marsden på sång och gitarr. Gruppen delade manager med The Beatles (Brian Epstein). Gerry bildade gruppen 1959 med sin bror, Fred, Les Chadwick och Arthur McMahon. De bildade en musikalisk grupp som heter ”The Mars Bars”, med Gerry på gitarr och Freddie på trummor.

De bytte namn till The Pacemakers eftersom Mars, godisföretaget, sa att de skulle ta dem till domstol för att de ej skulle använda namnet ”The Mars Bars”. Så vad blev deras hjälp, jo en…?

Pacemaker är ju är en elektronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtas pumpverksamhet behöver hjälp. En väldigt fri översättning skulle bli ”Snabba beslut” om namnet Pacemaker. Rimligt ju..

Källor:
simple.wikipedia.org
en.wikipedia.org
gerryandthepacemakers.co.uk
wiki.answers.com
coldplay.com

Blogginlägget nedskrivet 25/3-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).