Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Topless badade kvinnor i Sverige naturligt i femton år, alla fakta…

odstartop

Många minns tiden då man solade naturligt utan överdel, på sommarens bad  och solning och – det gällde då kvinnorna. Det kallades topless (engelska för ’utan överdel’) innebär att en person, vanligen en kvinna, har naken överkropp. Kvinnan har ofta på sig underdelen av en bikini eller shorts. På många platser anses det vara okontroversiellt att män har bar överkropp, åtminstone i samband med exempelvis bad. Därför används termen topless sällan om män.

År 1964 lanserade modedesignern Rudi Gernreich en topless baddräkt, kallad ”monokini” (i svensk press ”ikini”). Det var en bikinibyxa med endast band över axlarna. Monokinin fick dock större uppmärksamhet i massmedia än på stränderna. 1968 kom, inte minst genom tydlig kritik från feminister, ett mode som innebar att vissa kvinnor fram till början på 1980-talet slutade använda BH. Unga feminister kastade ”tortyrinstrument” som BH, högklackade skor och lösögonfransar.

Dagstidningar publicerade i början av 1970-talet bilder från det årliga feministiska kvinnolägret på danska ön Femø, som startats av rødstrømperne år 1971. Deltagarna var topless, ibland nakna. I början av 1970-talet började bikiniöverdelen ifrågasättas i modet.  Synliga linjer, ”tanlines”, av baddräkten har länge betraktats som oestetiska. Man hade därför ofta vikt undan axelbanden eller lossat bikinibandet när man solade ryggen. På 1970-talet blev solbrända bröst eller solbränna över hela kroppen status. Det visade att man hade tillgång till ett privat område att sola på.

Efter mitten på 1970-talet blev det allt mer vanligt att unga kvinnor helt enkelt tog av sina bikinitoppar då de solade, både i Sverige och i Cannes och Saint-Tropez. Det spred sig snabbt i alla åldrar. Från 1980 och fram till omkring 1995 var det relativt vanligt att bada och sola topless i Sverige.

Under slutet av 1980-talet blev hel baddräkt åter mode. Men topless-solandet var då så etablerat att baddräktens överdel helt enkelt ”rullades ihop” ned till midjan. I slutet av 1990-talet kom en snabb och tydlig omsvängning. Modet förändrades först hos unga. Äldre, som levt med topless-solandet i decennier, förvånades och fortsatte ofta sola topless. Men efter hand kom alla att anpassa sig till det nya modet.

Antalet kvinnor som solade topless minskade snabbt i både Sverige och andra länder. Omkring år 2005 var toplessmodet på stränderna nästan helt borta. Vad som var orsaken till detta är oklart, men även nakenbad i samband med båtliv, friluftsliv och bastubad etc har under samma tid minskat och är numera mindre.

lskoog

Historik?
Redan 1905, när den första moderna baddräkten kom ifrågasattes den eftersom den ansågs skamlig. På 1920-talet mättes hur mycket ben som stack fram under baddräkten, var det för mycket blev det böter.

I forntiden, i antikens Europa och i varmare länder har kvinnlig klädedräkt med bar överkropp förekommit. I historisk tid i västerlandet har det dock varit mycket ovanligt, förutom i varietéer, i konst och liknande, särskilt i Frankrike. År 1946 öppnades exempelvis kabarén Le Lido på Champs-Elysées i Paris. Lidos balett Bluebell girls, ledd av koreografen Margaret Kelly, blev internationellt känd för hög kvalitet och gav bred acceptans för topplöshet på scen.

Solbränd hud blev mode i Nordeuropa i början av 1900-talet. Intresset för friluftsliv och utomhusbadande hade ökat. I hälsodebatten uppmuntrades solbad, vilket ansågs sunt. Badkläderna blev mindre. Bikinin lanserades år 1946, men blev populär först 1956, genom massmediebilder på Brigitte Bardot i bikini.

bardottopless

Filmer som Hon dansade en sommar, 1951 och Sommaren med Monika, 1952 marknadsförde nakenbad (utanför naturistkretsar) i Sverige. Detta blev efter hand vanligare, särskilt på mer avskilda platser, i friluftsliv, vid bastun och i det rörliga båtlivet, sammanhang där det var mycket vanligt från 1965 till omkring 1995. Det blev dock aldrig vanligt på allmänna stränder i Sverige.

Från 2007 och några år framåt pågick en debatt i Sverige angående om det skulle vara tillåtet för kvinnor att bada topless på badhus. Ett nätverk som kallades Bara bröst drev frågan, och det blev efterhand tillåtet på några badhus runtomkring landet för kvinnor att bada utan att täcka för brösten. Unga människor var då inte var klara över den otroligt etablerade ställning detta badmode hade haft i Sverige några decennier tidigare.

Utomlands?
Efter 2010 har nätverket Femen i Ukraina fått mycket stor uppmärksamhet efter olika topless-aktioner. År 2013 har även Femen-aktioner i Sverige uppmärksammats.
I vissa länder, ex. i Afrika, kan topless ingå som del av traditionell ”folkdräkt”, även buren av kvinnor som normalt bär västerländska kläder. Ett påtagligt exempel är Umhlanga, som årligen genomförts sedan 1940-talet, och där tiotusentals unga kvinnor deltar i traditionell dräkt. I Japan var topless nästan som en ”uniform” för ama, en tusenårig tradition av kvinnliga dykare, ofta pärldykare. Traditionen försvann på 1960-talet när våtdräkt blev mer allmänt tillgänglig.

I många länder, särskilt i Asien och Afrika, är det straffbelagt att visa sig topless. I många länder anses inte heller män kunna visa sig utan något på överkroppen. I vissa länder, till exempel Thailand, ogillar man visserligen att folk visar sig topless men tillåter det ändå för att locka utländska turister till landet.

Nutid?
Ett badhus i Umeå hade valt att låta deras kvinnliga besökare bada topless. Men läst i augusti 2015, hur två kvinnor badade barbröstade på badhuset i vad de kallade en manifestation för kvinnors rätt. Efter en kvart blev de ombedda att ta på sig en överdel, rapporterade SVT Västerbotten. Efter aktionen, som uppmärksammades av nätverket Femen, startade kvinnorna en namninsamling som de på måndagen överlämnade till badhuschefen.  

I februari 2015 fick en 14-årig flicka förbud när hon badade topless och vägrades få bada på Valhallabadet i Göteborg. Hon tyckte att kan killar slippa topp så kunde hon.

Free the Nipple är en rörelse i USA för jämställdhet, startad av filmskaparen Lina Esco med filmen Free the Nipple, 2014, som fokuserar på de dubbla budskap som finns rörande kvinnobröst. Kampanjen verkar inte främst för rätten att vara topless, den vänder sig snarare emot samhällens tendenser till sexualisering av kvinnors överkropp. Ytterst vill den avkriminalisera topless i USA och stärka kvinnors engagemang för motstånd mot regler som är olika för män och kvinnor. Kampanjen har fått stöd av kända personer ex. Rihanna, Miley Cyrus, Liv Tyler m.fl.

I bland annat Nordamerika finns rörelsen Topfree equality (”överdelsfri jämställdhet”) som verkar för att det skall vara tillåtet för kvinnor att vara topless överallt där det anses godtagbart att män har bar överkropp. Skälen till hållningen är att man anser att det skall vara jämställt mellan könen, att det blir lättare för kvinnor som ammar och för att kvinnor skall kunna sola sig och för att det över huvud taget skulle vara mer praktiskt.

Flera länder i Europa har avkriminaliserat att vara topless i sig. Topless på stränder och badplatser har blivit acceptabelt i många delar av Europa, även om det fortfarande kan vara kontroversiellt på många ställen. I många samhällen anses det framför allt viktigt att kvinnor döljer bröstvårtor och vårtgård (exempelvis med ”pasties”). Brott mot detta kan vara straffbart. Tider gör att saker sker och ses olika. Idag en udda företeelse – bland andra människor.

Källor:
svt.se
nyheter24.se
sv.wikipedia.org
metro.se
aftonbladet.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.