Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fruktfladdermusen som ses på olika vis världen över…

fruktis1

Hej, ja jag är lite upp och ned 😀

En fruktfladdermus är bara en av omkring 200 arter, som hittades under två expeditioner i Papua Nya Guinea. De kallas ”Regnskogens trädgårdsmästare” och utför sitt arbete mitt i natten, och dessutom från luften. De är fruktätande fladdermöss och kallas ibland flyghundar.

Vi måste se över vad de tillhör? Flyghundar (Pteropodidae) är en familj i ordningen fladdermöss (Chiroptera) och den enda familjen i underordningen fruktfladdermöss. Familjen består av omkring 40 släkten med cirka 200 arter.

Flyghundar lever i varma regioner av Afrika, Asien, Australien och Oceanien men saknas i Amerika och Europa med undantag för halsbandsflyghund. Flyghundar livnär sig av frukter, nektar och pollen. I familjen finns de största fladdermössen men inte alla arter blir större än de största småfladdermössen. På grund av skogsavverkningar och jakt är flera arter hotade. Typiskt mänskligt!

frkut

De flyger omkring i skogen och söker efter frukter att mumsa på och blommor som dryper av nektar. De insuper i sig så mycket nektar de bara orkar och pollinerar samtidigt blommorna. När de är ute på sina nattliga skördefester i skogens skafferi sätter de i sig stora mängder frukt. Fruktkärnorna passerar genom deras matsmältningssystem och hamnar så småningom i naturen.

En fruktfladdermus kan flyga långa sträckor och sprida frön och kärnor över stora områden. På många platser används flyghundarnas avföring som gödsel (guano). I södra Polynesien och i Mikronesien anses flyghundar vara en delikatess. Fy så ”primitivt”?  På andra håll anses de istället vara skadedjur.

Det skulle innebära katastrof för växtlivet på öarna i Stilla havet om fruktfladdermössen dog ut. En del växtarter verkar inte kunna pollineras utan hjälp från de här flygande trädgårdsmästarna. Med viss vämjelse rapporteras hur invånarna uppmanats att sluta koka kryddiga soppor på fruktfladdermöss som tros sprida ebola. Ett litet fruktdjur som har en udda tillvaro…

Källor:
natgeo.se
jw.org
svd.se
sv.wikipedia.org
intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.