Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE MÅNDAG, ONSDAG, FREDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2660 inlägg.

Sångaren, flickidolen från -60-talet Emile Ford gick bort april 2016..

emileford

Sångaren som under slutet av 50-talet och början av 60-talet var väldigt stor i vår del av världen hette egentligen – Michael Emile Ford Miller. Han var son till en politiker på Barbados, Frederick Edward Miller, och Madge Murray, en sångare och regissör för en musikteater, vars far hade grundat och startat upp St Lucia Philharmonic Band.

Hans mor gifte om sig, tog namnet Sweetnam. (Det finns någon uppgift om att Ford även kunde ha haft namnet Emile Sweetman). Tyvärr har nu framkommit att Emile avlidit – den 11 april 2016 i London. 

Emile föddes 16 oktober 1937 i Castries, St Lucia, Västindien. Han kom till England från Bahamas för att studera till ingenjör. Tidigt lärde han sig att spela ett antal musikinstrument, som gitarr, piano, fiol, bas och trummor. Samtidigt med studierna bildade han gruppen The Checkmates.

De bestod av George Sweetman (bas), Dave Sweetman (sax, två halvbröder till Emile), Ken Street (gitarr), Pete Carter (gitarr), Les Hart (sax), Alan Hawkshaw (piano), och John Cuffley (trummor). Gruppen vann 1959 en talangtävling och fick spela in en skiva. Det blev ”What Do You Want To Make Those Eyes At Me For” och den klättrade hela vägen till förstaplatsen på Englandslistan.

1960 kom Fords andra singel, ”On A Slow Boat To China”, samma år kom en singel, som på ena sidan hade ”Still”. Det var också Emile Fords sista större hit i England. 1963 flyttade han till Sverige och där bodde han till 1972.

Under dessa år framträdde han mycket i folkparkerna och fick också en mindre hit på Tio i Topp med låten ”Little June”, som ursprungligen var en svensk låt med namnet ”Lillemor” och som i svensk version 1960 sjöngs in av ”Den Rockande Samen”, Sven-Gösta Jonsson.

Det sägs att han under en turne i norra Sverige förälskade sig i en tjej och enligt de lokala historierna fick turnebussen punktering och Emile sprang in i ett närliggande bostadshus för att låna en telefon. Hon som öppnade dörren blev senare hans fru och – mamma till två av hans barn. Under sin tid i Lycksele bodde han i Hedlunda och hade en studio i källaren till nuvarande Kupan. Han spelade med lokala musiker och turnerade i Sverige ända fram till sjuttiotalet.

Ford gjorde framträdanden både på Liseberg och Gröna Lund vid ett flertal tillfällen. Han spelade även med Yngve Forssells orkester från Skellefteå. Spelade även in en Ep-skiva med orkestern i Bolidens folkets hus. Sågs bl.a. spela med sitt band Checkmates i Norrfällsviken vid Höga Kusten.

ford

Synetesi lär han ha, vilket påverkar syn, ljud och kan ha hjälpt honom senare i livet med sina jobb. Jag har forskat mer och han verkar ha varit gift tre gånger. Fru nummer ett borde varit Monique, med en känd dotter, Sonia, de gifte sig 1959 i hemlighet. Nästa uppgift är att han levde en tid i Kirkham och gifte sig då med en tjej på orten, Jean Mellor (andra giftermålet) som var dotter till Vic och Connie Mellor, Victor var  en välkänd och respekterad optiker i stan.

Enligt denna andra källa ska det varit 1964 som de flyttade till Staffordshire och strax efter födde hon en pojke som heter Michael. Det var medan Jean var gravid som Emile åkte på turné i Skandinavien och fann sin tredje fru inte långt efter.

Jean flyttade tillbaka upp till Kirkham för att vara nära sina föräldrar. Medan paret var tillsammans gjorde Jeans mor, Connie, en hel del av Emiles och Checkmates scenkläder, några kan ses på deras skivomslag. Namnen stämmer, men åren och ordningen svårt finna exakt.

Tredje frun ska ha varit Sheril Telford Miller och en som, Marcous. Jag läste att i TV år 2003 i programmet Saknad visade de en man här i Sverige som sökte sin far, Emile Ford. Sonen föddes i Lycksele 1967 och fadern försvann strax efter det att han fötts.

På 1990-talet flyttade Emile Ford till Kalifornien, där han konstruerade och sålde ljudanläggningar. Han uppträdde och jobbade även som studiotekniker i olika studios runt om i världen. Han befann sig ofta i Los Angeles där han hade en musikstudio.

Emil led av en ögonsjukdom som gjorde att han var nästan helt blind. Men enligt TV-programmet bodde Ford i Liverpool med sin dotter sedan många år.

Synestesi är ett neurologiskt tillstånd som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. Vissa synesteter kan höra färger, andra kan se ljud, man tror mellan 0,001 och 2 % kan ha detta. Mannen med den ljuva rösten hade ett flertal kärlekar – helt klart och uppträdde 2013, nu minns vi ❤

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
hglarsson.com
rogerlindqvist.blogg.se
kristianstadsbladet.se
wiki.answers.com
pharaohs.se
books.google.se
timegoesby.net 

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.