Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Belarus president Lukasjenko är en av Putins närmaste allierade…

Aleksandr Lukasjenkomilit

Belarus styrs med järnhand sedan 1994 av Aleksandr Lukasjenko som också kallas Europas sista diktator. Han är en av Putins närmaste allierade. Lukasjenko har blivit mer och mer beroende av Putin. Han fick den välrenommerade journalistdrivna organisationen OCCRP:s (Organized Crime and Corruption Reporting Project) utmärkelse som årets mest korrupta person 2021.

I augusti 2020 startade omfattande folkliga protester mot Lukasjenko som utropade sig till segrare i det kraftigt ifrågasatta presidentvalet. Valmyndigheten i landet påstod att han vann valet med 80 procent av rösterna. OSSE har dock slagit fast att det finns ”överväldigande bevis för att valet förfalskats”. De 10 000-tals demonstranter som gick ut på gatorna slogs brutalt ner av kravallpolis.

Den då hårt pressade Lukasjenko tvingades be Putin om hjälp. Expertisen uttryckte, ”när Lukasjenko fick den här enorma folkliga resningen mot sig 2020 så krossade han den med hjälp av Ryssland. Det var ju Ryssland som intervenerade direkt med att skicka dit underrättelsetjänsterna och polismyndigheter med expertis som är tränade just för att krossa folkliga uppror”.

Sergiy Kyslytsya, Ukrainas permanente representant till FN, säger i en kommentar kring dokumenten att Belarus de facto redan är en rysk koloni. ”Lukasjenko är fast i ett moment 22. Den ryska invasionen har lämnat honom utan val. Putin gillar honom inte och hans dagar är räknade, det vet också Lukasjenko.”

Vem är diktatorn, fakta?
Aljaksandr Ryhoravitj Lukasjenko, [a] född 31 augusti 1954 i Kopys, Vitsebsk oblast, Vitryska SSR i Sovjetunionen är Belarus president sedan 20 juli 1994. Före sin politiska karriär var Lukasjenko officer i militären och chef på olika fabriker och jordbruk (sovchos). Han har vunnit alla sina omval, val som vissa organisationer och stater i västvärlden anser vara uppgjorda på förhand. Åren 1975–1977 och 1980–1982 tjänstgjorde han i fronttrupperna i KGB och i den sovjetiska armén.

Familj?
Han är gift sedan 1975 med Galina Zjelnerovitj och har tre söner, Viktor, Dimitrij och Nikolaj. De är 47, 43 och 18 år (mars 2023). Aleksandr är 1,82 meter lång. 68 år mars 2023.

Aleksandr Lukasjenko11

Nutid? Landgränsen till Ukraina.
Ryssland har invaderat Ukraina. Säkerhetsläget är mycket allvarligt. Ryska trupper befinner sig i Belarus och utgår från Belarusiskt territorium i offensiven mot Ukraina. Ryssland planerar att placera taktiska kärnvapen i Belarus. Det säger president Vladimir Putin.

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass tänker Ryssland placera tio stridsflygplan, som kan bestyckas med kärnvapen, till Belarus. Enligt Putin är det hela helt okontroversiellt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Aleksandr Lukasjenkooputin

”Det är inget konstigt med det här. USA har gjort det i årtionden. De har länge placerat sina taktiska kärnvapen i sina allierades territorier”, säger Putin. Han säger vidare att Belarus president Alexander Lukasjenko har gått med på planerna.

Källor:
expressen.se
sv.wikipedia.org
swedenabroad.se
di.se

Blogginlägget nedskrivet 26/3-23. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.