Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Stieg Trenter löste oftast brott med hjälp av fotografen Friberg, vem var den senare…?

fribergtrentersj

Jag har alltid tyckt om Trenter och hans deckare, läst i stort sett allt och de som gjorts film av. Fascinerad av hans personporträtt. Som fotografen. 🙂

Starten?
1944 får Stieg Trenter överst på foto sitt genombrott med sin första berättelse om Harry Friberg, den hjälte som sedan följer med genom Trenters hela produktion. Friberg dök upp första gången i Stieg Trenters tredje roman, Farlig fåfänga från detta år, 1944.

Harry Friberg, fakta?
”Harry Friberg är en lång fotograf med industrispionage som specialitet. Mellan tripperna till storkoncernerna i in- och utlandet har han medverkat till lösandet av kriminalgåtor. Han är amatör med en sådans hela handikapp gentemot polisens experter. Han är långtifrån alltid den mest snabbtänkte.

Han har en sund nyfikenhet, en logisk skärpa och en förbluffande förmåga att råka in i mordfall men också att charmera de unga flickor som finns med i alla böcker och utan vilkas rådiga och modiga uppträdande kunnat leda till herr Fribergs förtidiga bortgång.” Experter anser så.

Harry Friberg är alltså en fiktiv och litterär gestalt skapad som huvudperson i hans långa svit med deckarromaner som utspelar sig i Stockholm med omnejd. Efter Stieg Trenters död övertog Ulla Trenter författandet av böcker med Harry Friberg. Successivt minskade Fribergs roll i Ullas deckare, och 1982 introducerade hon en ny huvudperson – författaren själv.

Friberg

Mer fakta?
Friberg är i 30-årsåldern när allt börjar och han driver ett med åren alltmer framgångsrikt fotograferingsföretag lokaliserat i det norra Kungstornet. Hans litterära parhäst är kriminalintendenten Vesper Johnson.

Friberg är modellerad efter fotografen K.W. Gullers som var god vän med Trenter. Han var, Karl Werner Edmund (K.W.) Gullers, född 5 september 1916 i Stockholm, död där 21 februari 1998, var en internationellt uppmärksammad svensk fotograf. Gullers fotoateljé startade 1938 under namnet Studio Gullers. Han kan ses på foto ovan.

Trenters hjälte Friberg gillar också att unna sig det mesta av det bästa, gärna tillsammans med sin vän kommissarie Vesper Johnson – ett slags svensk variant på Agatha Christies Hercule Poirot: ständigt oklanderligt klädd, perfekt mustasch, hårnät för frisyren och all mat och dryck ska vara av det allra bästa slaget.

Vänskapen mellan Friberg och Johnson utvecklas under böckernas och filmernas gång, och det är inte lätt att hålla räkningen på alla gourmetmiddagar och goda drinkar som de inmundigar tillsammans. Trenters Idag röd, Lysande Landning och Träff i Helfigur är en klassisk deckartrilogi för alla tider. I huvudrollen finns Harry Friberg och hans kamera … och ett vackert filmat Stockholm där 1940-talets efterkrigstid återskapats omsorgsfullt in i minsta detalj.

fribergtrentertv

På film, TV, spelades Friberg av – Ralf Örjan Ramberg, tidigare folkbokförd Ralf Örjan Valter Rahmberg, född 1948 i Göteborg, är en svensk skådespelare.

Harry och kvinnor?
Harry var under Stieg Trenters penna en ungkarl. I den fjärde boken skriven av Ulla Trenter, 1971 års Gästen, gifter sig dock Friberg med Astrid Smith. Trolig reklamchef på NK och mycket vacker, hon har en dotter vid namn Lotta.

Läs böckerna om ni gillar svensk deckare och runt 1950-talets Sverige…

Källor:
tomelius.se
sv.wikipedia.org
wikiwand.com
jpsmedia.se

Blogginlägget nedskrivet 12/12-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.