Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer!

Vem har varit Fader Fouras, en kvinna med…? Massor av fakta…

faderfourasmybrbergorakel

Programmet som hållit på länge och ännu lockar en stor publik. Fångarna på fortet (2003 och 2005 under namnet Fortet) är en svensk version av den franska TV-programserien Fort Boyard, som utspelar sig på Fort Boyard utanför Frankrikes sydvästkust. Den första säsongen sändes i TV4 1990.

Var?
Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Våra ”Fader Fouras” m.m.?
1. Oraklet i tornet – Martin Myrberg
Först ut som gåtställare i Fångarna på fortet var Martin Myrberg som karaktären Oraklet i tornet. Fotot överst.

2. Fader Fouras – Stig Ossian Ericson
I den andra säsongen av Fångarna på fortet tog Stig Ossian Ericson över som karaktären Fader Fouras. En roll han hade under åtta säsonger av programmet. Fader Fouras-legend som hyllats för sin insats på Fort Boyard mellan åren 1992-2000.

3. Dan Bäckman – Felix Herngren
I säsong 10 tog Felix Herngren över rollen som gåtställare och klev in som professorn Dan Bäckman. En roll som han tidigare gjort ibland annat programmet ”Sen kväll med Luuk”.

4. Bebé Fouras – Rolf Skoglund
I säsong 12 var det Rolf Skoglund, som Bebé Fouras, som fick ställa gåtorna. Karaktären Bebé var Fader Fouras son och efter att Fader Fouras gått bort fick han ta över.

5. Kurt Olsson – Lasse Brandeby
Efter Bebé var det dags för en göteborgare att ta över som gåtställare. Lasse Brandeby klev in som den klassiska radio- och tv-karaktären Kurt Olsson.

6. Stellan Silvertass – Peter Magnusson
Under säsong 14 presenterades en ny gåtställare nämligen Stellan Silvertass. Stellan var vaktmästare på Fort Boyard och spelades av Peter Magnusson.

7. Pápá Fouras – Börje Ahlstedt
Börje Ahlstedt axlade under säsong 15 rollen som Pápá Fouras. En roll som han själv beskrev som något av det roligaste han gjort på 15 år.

8. Le Wolff – Rikard Wolff
Efter Pápá Fouras så intog Rikard Wolff rollen som gåtställare på Fångarna på fortet. Hans karaktär fick namnet Le Wolff.

faderfouras reuter

9. Madame Fouras – Suzanne Reuter
Obs Den första kvinnliga gåtställaren, Madame Fouras, som spelas av Suzanne Reuter. Madame Fouras blev lämnad bland giftormarna på Fort Boyard för 200 år sedan och nu har hon vuxit upp och ormarna har blivit hennes bästa vänner.

10. Kapten Kaboom – Peter Stormare
Peter gestaltar karaktären ”Kapten Kaboom” som har ett orubbligt intresse för krut och kanoner. Efter många år på haven så fick han sitt smeknamn efter att han råkade spränga sitt eget fartyg. De lät helt enkelt ”kaboom” och Peter är kanonkul i den här rollen, säger den exekutiva producenten på TV4.


Listade:
Oraklet i tornet (spelad av Martin Myrberg i säsong 1).
Fader Fouras (spelad av Stig Ossian Ericson i säsong 2–9).
Dan Bäckman (spelad av Felix Herngren i säsong 10–11).
Bebé Fouras (spelad av Rolf Skoglund i säsong 12).
Kurt Olsson (spelad av Lasse Brandeby i säsong 13).

Stellan Silvertass (spelad av Peter Magnusson i säsong 14).
Pápá Fouras (spelad av Börje Ahlstedt i säsong 15–18).
Le Wolff (spelad av Rikard Wolff i säsong 19).
Madame Fouras (spelad av Suzanne Reuter i säsong 20)
Kapten Kaboom (spelad av Peter Stormare i säsong 21)


Olyckor i serien?
Tina Leijonberg bröt båda fötterna 1996.
Yvonne Ryding slet av ett korsband 2011.
Rickard Söderberg krossade axeln 2015.
Jon Henrik Fjällgren bröt ena foten 2019.

En av mina favoriter La Boule:
Yves Marchesseau, född 12 maj 1952 i Montélimar i Drôme, död 29 september 2014 i Saintes i Charente-Maritime, var en fransk TV-personlighet och försäljare av bouleklot. Han medverkade i tv-programmet, rund och med vanligen bar överkropp.
Under namnet ”La Boule” fick Marchesseau 1994 rollen som fångvaktare på Fort Boyard. Han gavs namnet La Boule för att han sålde bouleklot på fritiden.

faderfouralaboule

Under sin uppväxt blev han mobbad för sin skallighet, som var orsakad av sjukdom. Han hade en dotter. 2014 dömdes Marchesseau till fängelse i sex månader och skyddstillsyn efter att ha dömts för trakasseri. Under 2014 drabbades han av cancer och tvingades avstå sin medverkan i programmet. Han avled den 29 september samma år till följd av sjukdomen.

Källor:
tv4.se
cafe.se
sv.wikipedia.org
hemtrevligt.se
teleobs.nouvelobs.com

Blogginlägget nedskrivet 25/9 -22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.