Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08, vanligen onsdag, fredag, lördag och söndag. 3350 inlägg. Våga lär mer!

Sif Ruud var skådespelare, duktig på teaterscenen och på film…

sifruud2

Vem var Sif, det vi kanske ej vet? Ja, namnet är Sif Einarsdotter Ruud Fallde, levde 1916-2011, var skådespelare, med professors namn från 2000 och teaterpedagog. Hon gifte 1954 om sig med Per-Olof Fallde (1924–2007) och fick en dotter samma år.

sif-ruud2

Unga åren?
Sif Ruud var dotter till aktuarie Einar Ruud och Inez Engström. Fadern avled 1915, innan hon föddes. Tillsammans med en äldre syster växte hon upp på Kungsholmen i Stockholm. När hon var sex år gifte modern om sig. Familjen flyttade till Skogstorp utanför Eskilstuna.

Sif_Ruud_1962

Hennes mamma var sångerska och hennes mormor drev en vinhandel. Släkten var välbärgad. Men då Sifs pappa dog gifte modern om sig med en man som hade svårt att hålla i pengar. Det hela slutade med att hus och hem såldes på auktion. Som tonåring arbetade hon på ett konstförlag och en importfirma.

sif-ruud1

Aktiv…?
I slutet av 1940-talet medverkade hon under fyra somrar i Kar de Mumma-revyn på Blancheteatern och turnerade under höstarna med Riksteatern. 1953 blev hon anställd vid Dramaten och Herbert Grevenius, chef för Radioteatern 1950–1957, gav henne också stora roller i olika radiopjäser.

sif-ruud3

TV?
När TV-teatern hade premiär i svensk TV medverkade Sif Ruud där regelbundet. 1961 medverkade hon i Bengt Lagerkvists TV-film Gäst hos verkligheten och när Lagerkvist 1965 började spela in Strindbergs Hemsöborna fick hon rollen som Madam Flod. Nya generationer upptäcker ständigt hennes makalösa skådespeleri, inte minst genom oförglömliga barnklassikern Madicken på Junibacken där hon gör rollen som Linus-Ida, kanske som sagotanten Mytha i julkalendern Stjärnhuset.

Privatliv?
Make: Per-Olof Fallde (1954–2007), Sune Bergström (1944–1953). Hon fick två barn med Sune, en pojke och en flicka: Kenneth och Marja Merete.

sifruud

Sif Einarsdotter Ruud belönades med en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll i En vandring i solen, hon fick dessutom Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll i Pensionat Oskar och Stora och små män.

Källor:
zenjanstankar.wordpress.com
femina.se
sv.wikipedia.org
skbl.se

Blogginlägget nedskrivet 27/8-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.