Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Vem dödade Elizabeth Short, känd postumt som Den svarta dahlian? Del 1-2

Elizabeth Short

Tiden går, även för brott, men många minns. För medieuppbådet var enormt när den kvinna som kom att kallas för den ”Svarta Dahlian” hittades lemlästad och mördad i Los Angeles 1947.

I ett av Hollywoods grymmaste mord hittades 22-åriga Elizabeth Short, 1,68 meter lång, skuren på mitten på en öde tomt 1947. Medan det grymma brottet snabbt blev en sensation i tidningarna stod det snart klart att fallet också skulle vara praktiskt taget omöjligt att lösa. Hon sågs senast vid liv den 9 januari, när hon åkte för att träffa sin syster på The Regal Biltmore Hotel (506 South Grand Avenue) i Los Angeles.

Namnet Svarta Dahlian?
Kom till senare, kallad ”Black Dahlia” av pressen för hennes ryktade förkärlek för skira svarta kläder och för Blue Dahlia-filmen på den tiden. Uppväxt?
Elizabeth Short föddes den 29 juli 1924 i Hyde Park i Boston, Massachusetts, den tredje av fem döttrar till Cleo A. Short och fru Phoebe May Sawyer. 1927 flyttade familjen Short till Portland, Maine, innan de bosatte sig i Medford, en förort till Boston, samma år. Shorts far byggde minigolfbanor tills han förlorade det mesta av sina besparingar i börskraschen 1929.

Elizabeth Short2

1930 hittades hans bil övergiven på Charlestown Bridge och det antogs att han hade hoppat i Charles River. Shorts fru trodde att hennes man var avliden och började arbeta som bokhållare för att försörja familjen.

Var fadern död?
I slutet av 1942 fick Shorts mamma ett ursäktande brev från sin förmodade avlidne make, som avslöjade att han faktiskt levde och hade börjat ett nytt liv i Kalifornien. 42 år senare…

Dotter Elizabeth:
Besvärad av bronkit och svåra astmaanfall genomgick Beth Short en lungoperation vid 15 års ålder, varefter läkarna föreslog att hon skulle flytta till ett mildare klimat för att förhindra ytterligare andningsproblem. Shorts mamma skickade henne för att tillbringa vintrar i Miami , Florida, med familjens vänner under de kommande tre åren.

Vid 18 års ålder, flyttade Short till Vallejo, Kalifornien, för att bo med sin far, som hon inte hade sett sedan 6 års ålder. Bråk mellan Short och hennes far ledde till att hon flyttade ut i januari 1943. I januari 1947 återvände Short till sitt hem i Los Angeles efter en kort resa till San Diego med Robert ”Red” Manley, en 25-årig gift säljare som hon hade dejtat.

elisabethshomordpl

Faktadelen, läses ej av känsliga:
Elizabeth Short (29 juli 1924–ca 15 januari 1947), var en amerikansk kvinna som hittades mördad i stadsdelen Leimert Park i Los Angeles den 15 januari 1947, platsen på fotot. Hennes fall blev mycket uppmärksammat p.g.a. brottets fruktansvärda natur, som innefattade stympningen av hennes lik, som var delad i midjan, och tömd på blod, vilket gjorde att hennes hud blev blek vit. Läkarundersökningar fastställde att hon hade varit död i cirka tio timmar före upptäckten, hennes dödstid under kvällen 14 januari eller tidiga morgontimmarna den 15 januari.

Kroppen hade tydligen tvättats av mördaren. Shorts ansikte hade skurits upp från mungiporna till hennes öron, vilket skapade en effekt som kallas ”Glasgow-leendet”. Hon hade flera skärsår på lår och bröst, där hela delar av kött hade skivats bort. Den nedre halvan av hennes kropp var placerad ca 30 cm bort från den övre, och hennes tarmar hade stoppats prydligt under skinkorna. Liket hade ”poserats”, med händerna över huvudet, armbågarna böjda i rät vinkel och benen spridda.

Otäckt, slutet med jakten, sökningen efter mördaren och hur det gick i del två…

Källor:
instagram.com
en.wikipedia.org
fbi.gov
imdb.com
expressen.se
southpasadenan.com
cosmopolitan.com
historyshollywood.com

Blogginlägget nedskrivet 14/7-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.