Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Svindlaren Pertti hade många alias, en sol-och-vårare verksam först i Motala…

svindlar2

Har svindlare funnits historiskt? Finns det nu? Troligen, även om de ändrat karaktär och använder sig av sociala medier. Ordet svindlare är en synonym till schajas och bedragare.

Jag ska berätta om en av de mer kända, Pertti. Han hade många alias, namnet var – Pertti Ylermi Lindgren och han vände upp och ner på Motala i början av 60-talet. Under namnet greve Oxenstierna charmade han stadens societet och lät sig bjudas på middag hos Rotary. I själva verket var han en sol-och-vårare som inte kunde betala hotellräkningen. Motala-Greven förekom i många tidningsartiklar den hösten.

Han hade en hel uppsättning namn, Gunnar von Heidenstam och Dagar Efraim Melin var bara två av dem. Pertti Lindgren bodde i Strängnäs med fru och barn på 60-talet tidigare, tre barn troligen som bodde i Sverige.


Sol och vårare?
Karl Vesterberg hette mannen som gav upphov till begreppet ”solochvårare”. Den 16 februari 1916 satte han in denna kontaktannons i Stockholms-Tidningen: ”Ärade Damer. Verkmästare, 35 år (villaägare), söker på detta sätt bekantskap med hederlig o. god flicka (eller änka) ur arbetarklassen. Någon förmögenhet önskvärd. Svar förtroendefullt till Sol och Vår.” Öppet klarsynt, dock år 1916.


Perttis liv?

svindlare1

Hans liv tog sin början med ett krig. Han kom till Sverige som krigsbarn, endast fem år gammal. Hans pappa hade dött vid fronten, mamman var utfattig och kunde inte behålla honom.
I Sverige hamnade han hos en välbeställd familj, femhundra mil och ett kosmos från tillvaron han lämnat bakom sig. Även om meningarna går isär om vad som egentligen hände hos familjen i Avesta, började Pertti drömma om ett annat, rikare och större liv.

Vem var Pertti?
Peter (Pertti) Ylermi Lindgren född 13 april 1936 i Åbo i Finland, död 19 februari 2015 i Stockholm i Sverige, var en finlandsfödd sol-och-vårare.

Pertti Lindgren var ökänd som även utgav sig för att vara gynekolog och bedrog under ett tiotal år drygt 270 kvinnor i Sverige och Finland och lurade av dem närmare 4 miljoner kronor. Han var förlovad 76-82 gånger. Det lär vara någon sorts inofficiellt rekord. En mästare på att lura kvinnor alltså men i Motalafallet var det samhällets stöttepelare som lurades upp på läktaren för att köpa korv. Han ska också tidigt ha suttit tre och ett halvt år i fängelse för bedrägeri.


Senare?

svindlaren3

1976 flyttade han till Stockholm, där han arbetade som underskötare.
Han dog i Stockholm i sitt hem på Stora Essingen av en hjärtattack.
En film om honom, Greven (Kreivi, 1971), gjordes av Peter von Bagh.

En man en del minns, 78 år blev han – verksam inom vården…

Källor:
youtube.com
medjacobvidtangentbordet.blogspot.com
sverigesradio.se
sv.wikipedia.org
land.se
svd.se
ordguru.se

Blogginlägget nedskrivet 27/5-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.