Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Krig i Ukraina – behöver vi förbereda för någon kris och hur… Del 2-2

krigzelosjbunk Ukraina

Frågan är komplicerad och kan förändras beroende mest på hur Putin tänker sig sitt eget startade krig. Alla har sedan cirka tio dagar kunnat följa detta i TV mest hela tiden. I del 2 om vad vi kan tänka på om vi bör skaffa hem prylar för att klara oss en tid? Dessutom om en del ledare. Läget kan förändras, jag läste på myndigheternas svar på de vanligaste frågorna om kris och krig.

Faktadelen:
Vladimir Vladimirovitj Putin?
Född 7 oktober 1952 i Leningrad i Ryska SFSR i Sovjetunionen, är sedan den 7 maj 2012 Rysslands president. Han har tidigare varit president och premiärminister i omgångar sedan 2000. Putin är utbildad jurist. Han tog juristexamen med specialisering i internationell rätt vid Leningrads universitet 1975. Putin anställdes vid KGB efter sin examen, och arbetade där i 16 år. Han har även arbetat som politisk rådgivare, först åt borgmästare Anatolij Sobtjak och senare i president Boris Jeltsins stab. Åren 1998–1999 var Putin chef över Ryska federationens federala säkerhetstjänst.

krigputin

Familjeliv?
Den 28 juli 1983 gifte sig Putin med Kaliningrad-födda Ljudmila Sjkrebneva. Hon var vid denna tid doktorand på den spanska grenen av filosofiavdelningen vid Leningrads Universitet och hade tidigare arbetat som flygvärdinna. 2013 meddelade paret att de separerat. De har två döttrar, Marija Putina (född 1985 i Leningrad) och Jekaterina Putina (född 1986 i Dresden). Döttrarna växte upp i Östtyskland och gick på Tyska skolan i Moskva fram till att Putin blev premiärminister. Efter det studerade de Internationell ekonomi vid Moskvas finansakademi, även om det inte var officiellt på grund av säkerhetsskäl. Vladimirs kusin Igor Putin är chef vid Master Bank.


Ukrainas ledare?
Volodymyr Oleksandrovytj Zelenskyj född 25 januari 1978 i Krivoj Rog, Krivorozjskij (rajon), Dnepropetrovsk (oblast), Ukrainska SSR i Sovjetunionen. Han är en ukrainsk politiker, komiker och skådespelare. Han vann presidentvalet i Ukraina 2019 och intog presidentämbetet 20 maj 2019. Make/maka: Olena Zelenska (från 2003).
Barn: Aleksandra Zelenskaya, Kiril Zelenskiy.

krigVolodymyr Oleksandrovytj Zelenskyj

Klara en kris?
För att klara den ska du tillgodose behovet av fyra saker: 1. VATTEN: Ha alltid flaskor eller dunkar hemma så att du kan lagra vatten om det slutar komma ur kranen. Frys gärna in vatten – det fungerar både som kylklamp och som reservvatten. 2. MAT: Fundera på varors hållbarhet.

Tänk vad du skulle göra om det en dag inte finns dricksvatten i kranen och mat att handla i butikerna, om elementen inte fungerar mitt i vintern eller om du inte kan se på TV eller ladda din mobiltelefon.
3. VÄRME: Har du filtar och varma kläder så att det räcker? 4. KOMMUNIKATION: En batteridriven radio och extra batterier gör att du kan få information om vad som händer.


Vad ska man ha i en ev. Krislåda?

skaffer

Exempel på det är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao.

Sammanfattar:
Mat och vatten. Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat. (z)

Hemsida med råd etc:
https://www.krisinformation.se/faqer/fragor-om-kris-och-krig

Hur kan jag lyssna på radio om det blir elavbrott?
Se till att ha en radio som går på batteri, en som kan vevas igång, eller en som har solcell. Om du har bil kan du använda radion i den och även ladda mobilen om du har en laddare som går i 12V-uttaget/USB-uttaget. Lyssna/ladda medan du kör så att du inte drar ut batteriet i bilen.


Rysslands invasion av Ukraina har gjort att säkerhetsläget är spänt. Just nu finns det inte något direkt hot mot Sverige men om det blir skarpt läge måste det gå undan.
”Hemvärnet har ständigt en beredskap som kallas för 6-24-90. Den innebär att vi ska kunna påbörja lösandet av uppgiften med del av förbandet inom sex timmar, ha full förmåga efter 24 timmar och sen ska vi ha tillräcklig uthållighet för att klara detta under 90 dygn”, säger Daniel Lönnqvist, 42, som är plutonchef i Halland. Han har varit med i Hemvärnet i 14 år och är väl förberedd.

Expert Jakob Hedenskog. Som sagt: Vladimir Putin har startat ett brutalt krig mot sitt ”broderfolk” och verkar inte bry sig om varken de tuffa sanktionerna eller omvärldens kraftfulla kritik.
”Han är otroligt känslostyrd. Han sitter isolerad och har en världsbild som är helt absurd – felaktig. Han verkar se det här som en ”ödestid”. Han verkar vilja åstadkomma Ukrainas ”återbördande” till Ryssland innan han själv ska lämna jordelivet, till varje pris.”

Nu hoppas vi på snar fred.

Källor:
krisinformation.se
rodakorset.se
popularhistoria.se
sv.wikipedia.org
svd.se
regeringen.se (w)
ui.se
expressen.se

Om covid-19, tänk på vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 3/3-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.