Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Krig i Ukraina – behöver vi förbereda för någon kris och hur… Del 1-2

krigmagda

Frågan är komplicerad och kan förändras beroende mest på hur Vladimir Putin tänker sig ”skaffa ytterligare fiender”. Alla har sedan cirka en dryg vecka kunnat följa detta i TV mest hela tiden. Media. Läste 24 februari 2022,
”Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig”. Denna torsdag höll statsminister Magdalena Andersson ovan, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist pressträff med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Ligger Sverige nära en krigszon?
Först så har säkerhetsläget i Sveriges närområde försämrats sedan flera år tillbaka. Vi befinner oss inte under direkt hot om väpnat angrepp mot Sverige. Däremot har hotbilden ökat. Svenska folket är en måltavla för ryska påverkanskampanjer och desinformation. Syftet är att skrämma oss, tysta oss och öka motsättningarna – inom EU, inom Sverige och mellan människor. (w) Anledningen anges att vi bidragit med vapen eller liknande.

Oroande?
Ryskt stridsflyg har under onsdagen 2/3-22 kränkt svenskt luftrum, skriver försvarsmakten på sin hemsida, uppger Ekot. Det handlar om fyra ryska stridsflyg, två ryska SU27 och två SU 24, som kränkte det svenska luftrummet. Kränkningen ska ha varit kortvarig och skedde öster om Gotland, över havet.

krigryskkränkning

När lämnade Ukraina – Sovjet?
Den 8 december 1991 kom Ukraina, Ryssland och Belarus (Vitryssland) överens om att upplösa Sovjetunionen och istället bilda Oberoende staters samvälde (OSS).
Ukraina är ett land i Östeuropa. Det har landgräns mot Rumänien, Moldavien, Ungern, Slovakien, Polen, Belarus och Ryssland. I söder har landet kust mot Svarta havet. Huvudstad är Kiev.

Under 2021 och tidigt 2022 har Ryssland förnyat sina politiska påtryckningar på Ukraina, inklusive politiskt erkännande av de ukrainska utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk och utplacering av ryska trupper i området. Så i år: 24 februari 2022 inledde Ryssland en invasion av Ukraina.

Hemsida med råd etc:
https://www.krisinformation.se/faqer/fragor-om-kris-och-krig

krigrysskrig1

Hur kan jag lyssna på radio om det blir elavbrott?
Se till att ha en radio som går på batteri, en som kan vevas igång, eller en som har solcell. Om du har bil kan du använda radion i den och även ladda mobilen om du har en laddare som går i 12V-uttaget/USB-uttaget. Lyssna/ladda medan du kör så att du inte drar ut batteriet i bilen.


Sveriges sista krig – var fälttåget mot Norge.
Vid sjutiden på morgonen, efter fyra timmars strid, var svenska trupper landsatta på Kåkerøy och efter ytterligare några timmar hade de kontroll över ön. Ett norskt batteri på den norra delen av ön förvandlades till en svensk postering alldeles mittemot Fredrikstad. Så – därmed hade avgörandet fallit i en av de viktigaste striderna under 1814 års krig mellan Sverige och Norge. Med hopp om ett snabbt slut på kriget.


I del 2 på onsdag – om vad vi kan tänka på mer om vi behöver skaffa hem prylar för att klara oss en tid? Dessutom om en del ledare.

Källor:
krisinformation.se
rodakorset.se
popularhistoria.se
sv.wikipedia.org
svd.se
regeringen.se (w)
ui.se
expressen.se

Om covid-19, tänk på vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 3/3-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.