Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Idag kultur och om Dan Wolgers, svensk konstnär och professor…

danwolgers

Ja, han har i 40 år släpat sig till ateljén och skapat konst. Ibland har det blivit skandal, andra gånger succé, enligt expertisen. Han är – Per Daniel (Dan) Wolgers, född i december 1955, bor på Södermalm i Stockholm. Han är känd för sin lekfulla och tidvis milt provocerande konstnärskap, syftande till eftertanke hos betraktaren. Han är en av få svenska konstnärer som har deltagit i en utställning på Louvren i Paris. Oui, oui!

Startade?
Wolgers utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1980–1985 och utnämndes till professor där 1995. Han arbetar ofta med olika vardagsföremål och med skämtsamma verk i dadaistisk tradition samt provocerar återkommande åskådaren genom att ifrågasätta konsten, konsthandeln och vad som är äkta eller falskt inom konsten.

Exempel inkluderar då Wolgers 1991 lät reklambyrån Rififi kreera och producera en av hans konstutställningar, utan hans medverkan annat än på vernissagen, eller när han 1993 stal bänkarna från utställningslokalen. Det året fick Wolgers i uppdrag att medverka i en installation på Liljevalchs konsthall. Wolgers fick intendent Philippe Legros tillstånd att låna ett par bänkar, som han sedan sålde på auktion. Wolgers blev för detta fälld för förskingring med villkorlig dom och 60 dagsböter à 40 kronor men han passade samtidigt på att signera det oöppnade kuvertet med domen och sälja det för 20 000 kronor. Men ja, sjukt kul? 🙂

Sagt av Dan:
”En sak som jag insett med åren är att jag aldrig kommer att bli färdig. Jag har arbetat med konst i 40 år, men jag kommer ju ingenstans. Arbetet tar aldrig slut och det kanske är bra. Jag kan ju inte något annat än det här.”

danwolg

Kändis?
Wolgers är bland annat känd för omslaget till Stockholms telefonkatalog 1992 (Gula sidorna, del 2, K–Ö, på vilket han lät trycka sitt eget telefonnummer. Detta ledde till att många blev uppretade och till att Wolgers så småningom bytte telefonnummer. Telefonkatalogen säljs idag på kvalitetsauktioner och finns bland annat på Museum of Modern Art i New York.

På Louvren utställdes år 2000 hans Marcel Duchamp-inspirerade flasktorkare, vilket var hans bidrag till Absolut Vodkas konstserie. Han mottog 1999 Moderna Museets Vänners skulpturpris – K. A. Linds hederspris.

Släktskap:
Wolgers är bror till Anna Tegeström Wolgers samt brorson till Beppe Wolgers. Han har två söner – barnbarnen Lola och Bruno (dec. 20) och bor i Stockholm. Gift med – Elisabet Wolgers – Elisabet Karin Ingegerd Dagsdotter Wolgers, född 1951.

danwolg

Wolgers ställer det mesta på sin spets t.o.m skylten ”Här slutar allmän väg”. ”Jag försöker visualisera och manifestera olika aspekter på livet i min konst” säger han själv. ”På det privata planet använder jag mitt arbete till att försöka begripa någonting av vad jag och andra har här på jorden att göra.”


ukraine

Dagens tragik är Rysslands attack på Ukraina. Prayers ❤

Källor:
sv.wikipedia.org
bukowskis.com
vk.se
ratsit.se
mrkoll.se
svt.se
pressreader.com


Om covid-19, tänk på alla: Handhygien, håll avstånd – vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 29/1-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.