Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Världsmusik från Sibirien, musiker, band, World Music – Otyken…

Upptäckte ett intressant musikprojekt där det berättades om ett folkslag jag ej hört. Först, musiken – The Otyken är en sibirisk, aboriginsk musikgrupp. Den fantastiska kombinationen av traditionella musikinstrument och moderna arrangemang, med övertonssång, speciell och charmiga ljud!

De sjunger sina sånger på ryska och Khakas, språk som är av turkisk börd och talas i Ryssland. I deras sånger kan du höra den storslagna historien om deras hantverk. Deras musiker (Chulyms) berättar om sitt vanliga dagliga liv: de samlar örter och kottar, rör sig genom vilda marker för jakt, bigårdsarbete, förbereda redskap för nattfiske.

Uppträdande?
Otyken har uppmärksammats på olika internationella festivaler i hela världen. World Winter Universiad 2019, författare till musikaliska ackompanjemang för vintershowen ”Alchemy of Fashion”, vinnare av tävlingen för den internationella etniska festivalen ”Music of the World” (St. Petersburg). Deras musik som kan få oss ”att läka själ och kropp”, och den kan till och med få oss in i trans!

OTYKEN – Sibiriska aboriginer
https://www.youtube.com/watch?v=uHxLWap7NCk

2009 kunde man läsa att ”Olga Murasjko, representant för ursprungsfolken i Sibirien, konstaterade att Grönlands och Kanadas ursprungsfolk fick uppmärksamhet på klimatkonferensen i Köpenhamn – men inte Sibiriens.”

OTYKEN – FASHION DAY / / Halssång vid en modevisning
https://www.youtube.com/watch?v=CqGCcg1BMa4

”Halssång, spontan sång, explosiv saxofon med djurs röster, spel på jättelika rådjursskinns-trummor. Moderna rytmer är sammanflätade med urgamla melodier. Vilda danser i djurens skinn absorberas i en primitiv föreställning. Tamburinens takter leder bort längs taigastigarna.”

OTYKEN – LORD OF HONEY
https://www.youtube.com/watch?v=gPCGcVrgG5s

”Taimyr frös i snön långt bortom polcirkeln. Rysslands nordligaste halvö, där forntida shamaner – Nganasans förfäder – hittade sitt hem. De har alltid varit ett litet folk. På 1800-talet kallade sig bara omkring tusen människor Nganasaner, och denna siffra förändrades inte på många år. Men under de senaste 30 åren har deras antal minskat med en tredjedel.

Bland de små folken i Ryssland finns de som inte har assimilerat sig bland de många grannarna och inte har förlorat sin identitet. Deras antal överstiger ibland inte tusen, och ibland till och med knappt hundratals människor. Deras sätt att leva har praktiskt taget inte förändrats under de senaste tusen åren.

De har bevarat uråldriga trosuppfattningar, traditioner och språk.” Med musiken hoppas många de ska kunna leva vidare och få uppmärksamhet och hjälp…

Källor:
taplink.cc/otyken_for_fans
youtube.com
instagram.com
vk.com
reddit.com
otyken.ru
mynewsdesk.com


Om covid-19, tänk på alla: Handhygien, håll avstånd – vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 23/12-21. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

 

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.