Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Fåglar flyger i v-formation, varför – finns det flera förklaringar…?

vform1

Ett plogformat fågelsträck? Ja, vi har sett ibland i skyn hur ex. gäss och andra flyger på detta vis. Men v-formation just? Man har mätt och just denna formationen kan ge över 70 procent effektivare flygning än om fåglarna flög i bredd eller helt oordnat. Varje fågel som flaxar med vingarna underlättar för bakomvarande fågel, ofta gäss, genom att skapa uppåtvindar. Om en fågel faller ur formationen känner den omedelbart att det blir jobbigare och återtar sin plats så snabbt som möjligt. Smarta 🙂


Så?
När ledarfågeln blir trött flyttar den bakåt och en annan tar täten. Gässen längre bak skriker och tjoar för att heja på de främsta att hålla farten. Och just sikten blir mycket bra genom v-formationen. Ödet vem som hamnar var från start 🙂 Den enda som inte tjänar på arrangemanget är ledargåsen längst fram, och gässen byter av varandra från att flyga där.

vform0

Mysterie?
Ja, det med v-formationer har länge förbryllat människan. Men genom datorsimuleringar har två brasilianska forskare kommit fram till ett mer vetenskapligt svar på varför fåglarna gör så här. För en pilot kan det ta flera år att lära sig konsten att flyga i v-formation. Något som många fåglar gör automatiskt. (tidningen New Scientist). Namnen på de två forskarna – Valmir Barbosa och Andre Nathan från Universitet i Rio de Janeiro.


Program?
De har skapat ett simuleringsprogram där de samlat fakta. Datormodellen skapade flockar på 15 till 35 fåglar. Varje fågel tilläts placera sig så att den fick bästa möjliga sikt. Sedan fick den artificiella fågeln justera placeringen så att den kunde dra nytta av uppkomna aerodynamiska fördelar i förhållande till de andra fåglarna. Viktigt att man också kan spara på energi.

vform3

Vingarna i luften?
För att vingarna ska dra nytta av luftströmmen i olika positioner så flaxar fåglarna olika beroende på exakt var de befinner sig i formationen. Med en för forskarna förvånansvärt stor precision, ”så stor att ingen trodde det var möjligt tidigare”, säger en forskare, Steve Portugal.

Snett bakom en annan fågel gäller det att flaxa exakt samtidigt. Mer rakt bakom – gäller det att flaxa upp när fågeln framför flaxar ner. Och denna formationsflygning kallas – fylking, även kallad plogformation, som sagt är begrepp för en flock med flyttfåglar, exempelvis änder, gäss och svanar.

Svinfylking var en slagordning för en offensiv stridstaktik som användes av bland andra vikingarna. Den bestod av en kilformad enhet med två man längst fram i spetsen mot fienden. Gert Fylking (1945–), en skådespelare, journalist, politiker och programledare.
Och som alltid, testa ej själv!


Källor:
faktabanken.nu
svt.se
nyteknik.se
hallandsposten.se
fof.se
sv.wikipedia.org


Om covid-19, tänk på alla: Handhygien, håll avstånd – vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 26/12-21. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.