Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2925 inlägg. Carpe diem.

Ovanligt djur, hört talas om sabelantilopen…?

Grann antilop att se, själv var jag relativt okunnig om denna. Så: Sabelantilop eller svart hästantilop, swahiliamnet mbarapii – familjen slidhornsdjur, underfamiljen gräsätande antiloper. På engelska blir namnet – Sable Antelope. De kallas ibland hästantiloper (som är en annan sort med). Det beror på att de har en man, precis som en häst, som står rakt upp och en kraftig kropp som liknar hästens kroppsform.

Ålder och storlek?
Den genomsnittliga livslängden för sabelantilopen är 19 år i naturen och 22 år i fångenskap. Ordet smakar märkligt – fångenskap.

Den når en maxvikt på ca 260 kg och en höjd på 130-140 cm. Pälsen är brun hos honor och yngre hanar. Man kan se den på Kolmårdens djurpark.


Dess namn?
en har fått sitt namn eftersom den har vackert bakåtböjda horn, som ser ut som en sabel. Både honan och hanen har horn men honans horn är mindre och inte lika böjda. Antilopens vetenskapliga namn innehåller till och med ordet hippo, som betyder häst på grekiska. Hippotragus Niger.


Var bor den?
Sabelantilopen förekommer på savanner och i öppna skogar med god gräsväxt, så savannskogar och gräsmarker under torrperioden, där de äter medellånga gräs och löv.

Land?
Den lever på delvis skogbevuxen savann i Östafrika från södra Kenya till östra Angola och till nordöstra Sydafrika. En avskild population förekommer i centrala Angola. Sin starkaste stam har den troligen i den stora Kafue National Park i centrala Zambia.

Var rädd om djuren!!!
En av underarterna, Jättesabelantilop, är akut hotad och det finns bara några hundra kvar. Den underarten drabbades hårt när det var inbördeskrig i Angola.

Källor:
sv.wikipedia.org
kolmarden.com
jakt-resor.se
ne.se
antiloper.se
en.wikipedia.org


Om covid-19, inga restriktioner för närvarande – men bra med handhygien och – vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 24/10-21. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.