Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 08 -VARJE ONSDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! MED MERA. 2700 inlägg.

Nathan Bedford Forrest, generallöjtnant i sydstaterna men även slavhandlare och ledare för Ku Klux Klan…? Del 1-2

nathan1

Militär med framgångar, men med en otäck människosyn? En amerikanare ingen av oss vet om? Vad är fakta bakom denna man, minns att general Sherman kallade honom för en ”djävul” som borde ”jagas och dödas om det så kostar 10 000 liv och det kostar alla pris”. Sherman var ju general i Nordstats-armén (1869).

Nathan?
Nathan Bedford Forrest, 1,88 meter lång – född 1821 i Chapel Hill, Bedford County, Tennessee, död 1877 i Memphis, Tennessee, var en amerikansk plantageägare och generallöjtnant i sydstatsarmén under amerikanska inbördeskriget. Forrest drack sällan och avstod från tobaksbruk; han beskrivs ofta som allmänt mild, men enligt andra samtidiga som kände honom förändrades hans uppträdande drastiskt när han blev provocerad eller arg. Han var känd som en outtröttlig ryttare i sadeln och en skicklig man med sabel. Även om han inte var formellt utbildad kunde Forrest läsa och skriva på tydlig och grammatisk engelska.

Efter krigsslutet var Forrest delaktig i grundandet av Ku Klux Klan och blev dess förste ledare, varpå han antog titeln grand wizard (högste trollkarl). Han tog dock senare i livet avstånd från klanens ideologi.

Uppväxt?
Forrest föddes i en fattig familj, han var den första sonen till Mariam (Beck) och William Forrest. Hans far var smed av engelsk härkomst, och de flesta av hans biografier uppger att hans mor var av skotsk-irländsk härkomst, men Memphis Genealogical Society säger att hon var av engelsk härkomst. Han och hans tvillingsyster, Fanny, var de två äldsta av 12 barn. Forrests familj bodde i ett timmerhus (nu bevarat som Nathan Bedford Forrest Boyhood Home) från 1830 till 1833.

Nathan Bedford Forrest3

Han fick nästan ingen formell utbildning innan han började affärer med sin farbror Jonathan Forrest i Hernando, Mississippi. År 1845 dödades hans farbror i en gatukamp om en affärstvist, och Forrest svarade med att döda två av mördarna, bröderna Matlock, med hjälp av en pistol med två skott och skadade två andra med en kniv som hade kastats till honom. En av de sårade Matlock-männen överlevde och tjänstgjorde under Forrest under inbördeskriget. Han var vid detta tillfälle 24 år.

Före inbördeskriget?
Han var då affärsman och slavhandlare. Som sådan ansågs han stå under det etablerade samhällets elit; han var ingen gentleman.

Kriget?
Efter krigsutbrottet satte Forrest – med godkännande från Tennessees guvernör – upp ett eget regemente, ”Forrest’s Tennessee Cavalry Battalion”, för vilket han utnämndes till överste. Han utmärkte sig i strid, ”Trollkarlen i sadeln”, första gången i slaget om Fort Donelson i februari 1862, sedan vid Nashvilles fall i mars samma år, och vid slaget vid Shiloh i april samma år.

Forrest, tjänstgjorde som en förbundsgeneral under det amerikanska inbördeskriget. Han anklagades för krigsbrott i slaget vid Fort Pillow, där hans styrkor dödade svarta krigsfångar.

Skador?
Forrest fick en kula genom bäckenet i Shiloh där han blev siste man att såras. Fortsättningsvis kom Forrest att leda kavalleriräder med gerillataktik, och förblev i dessa strider obesegrad intill krigets sista dagar. Han befordrades redan i juli 1862 till brigadgeneral.

nathan22

Sin största triumf vann Forrest 10 juni 1864 när han med 3 500 man besegrade general Samuel D. Sturgis styrka på 8 500 man i slaget om Brice’s Crossroads och därmed rensade en stor del av sydvästra Tennessee och norra Mississippi på unionstrupper. Efter att mot slutet av 1864 ha lyckats evakuera resterna av den konfedererade armén vid det för konfederationen katastrofala slaget i Nashville befordrades Forrest så till generallöjtnant. 9 maj 1865 kapitulerade han tillsammans med sina trupper i Gainesville. Efter att ha friats från anklagelser om krigsförbrytelser återvände Forrest till det civila livet.

Nedskrivet, ”ett hemskt minne”.
”I april 1864, i det som har kallats ”en av de dystraste, sorgligaste händelserna i amerikansk militärhistoria”, massakrerade trupper under Forrests kommando – i slaget vid Fort Pillow – hundratals trupper, sammansatta av både svarta soldater och vita Tennessean Southern Loyalists. som kämpade för unionen, som redan hade kapitulerat. Forrest fick skulden för slakten i unionspressen, och denna nyhet kan ha stärkt nordstatarnas beslutsamhet att vinna kriget.”

I del två vad hände sedan, på lördag – efter kriget och om hans familj – och död.

Källor:
thefamouspeople.com
sv.wikipedia.org
history.com
nytimes.com
amazon.com
brittanica.com
eu.commercialappeal.com


Om covid-19
Tänk på alla: Handhygien, avstånd och använd gärna munskydd – vaccinets hållbarhet i tid ej känd ännu. Blogginlägget nedskrivet 3/8-21

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.