Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Minns Lars Vilks, Tomas Norström och Ewert Ljusberg, kända på olika vis inom kulturen…

4 kommentarer

saknadeLars-VIlks

Inom loppet av ett par dagar lämnade tre kända kulturpersonligheter oss, inom film, musik och konst. Tillägnar dem detta för deras insatser och först blir:

Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, död 3 oktober 2021, en kontroversiell svensk konstnär, konstvetare, författare och debattör. Vilks, som hade lettisk-svenska föräldrar, var självlärd som konstnär men akademiskt utbildad som konstteoretiker med en filosofie doktorsexamen i konstvetenskap vid Lunds universitet 1987. Jag beundrar hans mod för yttrandefriheten och att han aldrig gav avkall på den. Att en del religioner anser att deras är större än andras känns märkligt.

Hotbilden:
Efter publiceringen av Muhammedbilden i Nerikes Allehanda 2007 blev Vilks vid flera tillfällen utsatt för hot och attacker. Tidningen hade publicerat en blyertsteckning signerad Vilks som föreställer profeten Muhammed som en så kallad rondellhund. Otäckt var att al-Qaida-ledaren Abu Omar al-Baghdadi gav en belöning på 100 000 dollar till den som mördade Lars Vilks.

Läste att i en del forum skrivs det om hans bortgång – men man kan läsa i kommentarsfälten via bland annat arabiska och turkiska nyhetsartiklar där händelsen präglas tonen av hat och hån. Det slår tillbaka mot dessa människor.

Sista åren?
När Lars Vilks flickvän sedan 30 år flyttade hem till Sverige 2018 efter många år utomlands tänkte paret flytta ihop. Men det gick inte då hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick höra att hon inte omfattas av Lars Vilks personskydd. Stina Dabrowski, Robert Aschberg, Jan Guillou med flera gick då ut och gav Vilks stöd. Lars Vilks och särbon hade sett fram emot att få leva tillsammans de sista åren av sina liv. Det fick de inte, eftersom polisen inte ansåg att kärestan ingår i ”skyddsobjektet”. Nu skulle de träffas utomhus, på ”picknickar”, men de tilläts inte bo tillsammans.

Lars Vilks är död och hans särbo sedan 35 år tillbaka känner stor sorg – men också ilska.
”Jag är så förbannad över hur polisen behandlade oss. De gjorde det inte lättare för oss att leva, de gjorde det svårare. Och så till slut kom döden.” ❤

Olyckan?
” Lars Vilks och hans två livvakter dog, när de krockade med en lastbil på E4:an i Markaryd vid 15.30-tiden på söndagen och fordonen fattade eld. Enligt uppgift till Aftonbladet färdades bilen i 160 kilometer i timmen strax före olyckan. Tillåtet 110 på platsen, enligt poliskälla.

Polisen berättade att de vill utesluta yttre påverkan bakom olyckan, men att inget tyder på en sådan yttre påverkan i nuläge, vid tiden strax efter olyckan. En livvaktsbil väger 4,5 ton och är extremt tung i sitt framförande. De tittar även på möjligheten att olyckan skulle kunna orsakats av en däckexplosion. Jag undrar personligen och inväntar svar, om de kommer.


Skådespelaren Tomas.

saknadetomas

Stig Tomas Norström, född 23 maj 1956 i Södertälje, Stockholms län, död 3 oktober 2021 i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Norström utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1981 och blev folkkär efter sin medverkan i TV-serien Pistvakt, men han gjorde även många andra roller på såväl scen som film. Han läste även in ljudböcker, bland annat J.R.R. Tolkiens verk.

Tips jag tycker om:
”Som man ropar. En serie i tre delar efter Stieg Trenter. / Berätterlsen utspelar sig under några augustiveckor 1943. Kriget har vänt. Den tyska offensiven är stoppad. I Sverige finns både tyska Gestapo-agenter och norska motståndsmän. / Tomas spelar utmärkt i sin roll, en spännande serie.

Länk avsnitt 1:
https://www.svtplay.se/som-man-ropar

Han regisserade också filmen Gunnel (2008) tillsammans med Henrik Gyllenskiöld. Skådespelaren Tomas dog i sviterna av cancer, och är bl.a. saknad av sambo och barn. ❤


saknadeEwert_ljusberg

Vissångaren Ewert.
Ewert Ljusberg började underhålla svenska folket på 1970-talet. Sedan dess stod han på scener över hela landet, både som trubadur och vissångare, som underhållningsartist och som skådespelare.
Han var känd som artist, humorist och president för den fiktiva republiken Jämtland från 1989 till sin död..

Karl Ewert Alvar Ljusberg, född 7 maj 1945 i Hede, Härjedalen (Jämtlands län), död 1 oktober 2021 i Götene kommun, var också trubadur.

Ljusberg skivdebuterade 1972 med albumet ”goknul”. Han har framträtt med den tidens stora visartister men blev känd bland svenska folket i med sin medverkan i SVT:s program ”Har du hört den förut?”.
Han gjorde sitt sista framträdande som president för republiken Jämtland 2019. Samma år var han med om en trafikolycka på väg hem från en spelning, någonting han aldrig helt tillfrisknade från. Han flyttade till sitt Hällekis och sista boende 2001. Med sambo. ❤

Källor:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
dn.se
sverigesradio.se
omni.se
marcusoscarsson.se
svtplay.se


Om covid-19, inga restriktioner för närvarande – men bra med handhygien och – vaccinets hållbarhet i tid ännu ej känd. Blogginlägget nedskrivet 4/10-21

Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns).
Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 tankar om “Minns Lars Vilks, Tomas Norström och Ewert Ljusberg, kända på olika vis inom kulturen…

 1. Ibland hittar jag något att kommentera, men så är kommentarsfältet stängt. Till exempel detta ditt inlägg från 24:e september 2017, https://wordpress.com/read/blogs/85249153/posts/24724

  Om jag ändå vill besvära dig med en kommentar, gör jag som jag nu gör. Gör du som du vill med den!

  Ibland hittar jag något att kommentera, men så är kommentarsfältet stängt. Till exempel detta ditt inlägg från 24:e september 2017, https://wordpress.com/read/blogs/85249153/posts/24724

  Om jag ändå vill besvära dig med en kommentar, gör jag som jag nu gör. Gör du som du vill!

  Du gick igenom Guds olika namn i Bibeln. Men du har missat ett, och det är inte konstigt. Jag tror jag är ensam om att ha upptäckt det. För att se det, måste man studera Sonens namn i GT.

  Nämns Jesus i GT? Nej! GT och särskilt moseböckerna är skrivna på gammalhebreiska, och Jesus råkar vara ett grekiskt namn!

  NT är skrivet på grekiska och då översatte man ofta namnen till grekiska. Petrus är ett exempel. Namnet betyder sten. Sten kan man heta på svenska. På NT’s tid hade judarna bytt språk. Hebreiska hade blivit ett liturgiskt språk i synagogan. Till vardags talade man arameiska. På det språket heter sten Kefas. Paulus använder ibland det namnet om Petrus (t.ex. 1 Kor 1:12, se även Kefas i uppslagsdelen till Bibel 2000).

  Nå, vad hette då Jesus på arameiska? Ungefär Jeschua. I Bibelns hebriska text motsvaras det namnet av Josua. Ok, båda de semitiska namnformerna är skrivna med latinska bokstäver. Så skrev inte NT’s judar. Inte Jesus heller, om han skrev.

  Josua betyder ”Gud frälser”. Så hette inte Moses efterträdare, som likt en stor stygg varg blåste omkull Jerikos murar. Han hette Hosea, men Moses kallade honom Josua. Hosea tror jag bara betyder ”Jag frälser”. Kring det namnet finns ett mysterium, som leder till det Faderns namn, som du missat.

  Obs! NT’s Jesus skulle riva Jerusalems tempel och bygga upp det igen på tre dagar (Mark 14:58). Vi har att göra med uppenbara allegorier. Sådana som alltid tolkas bokstavligt av sådana kristna, som Paulus kallade dårar (Gal 3:1ff, tro på Lagtext i st.f. på samvetet).

  Mysteriet? Det gäller dåtidens svindyra skrivmateriel. Ett ark papyrus var en svidande utgift. Så fortsatte skrivark att vara under sekler. Medeltidens munkar skrapade bort bläcket i gamla böcker, för att få skrivmateriel att skriva ner mer värdefulla tankar på.

  Då tänkte man noga, innan man skrev något. Kort, koncist och inget onödigt var regeln. I Bibeln finns dock en stilistisk metod, för att betona något viktigt. Upprepning! ”Jag säger, jag säger” står det i originaltexten, men det har översatts till ”Sannerligen säger jag eder” (i 1917 års Bibel).

  Mysteriet är att namnen Hosea eller Josua ofta inte står ensamma. Det står ”Josua, Nuns son”, ”Hosea, Nuns son” eller ”Nun, vars son var Josua”. Det är inte alltid, men trettioen (31) gånger! Det här är alltså något superviktigt! Vem var Nun?

  I GT framställs Nun som en vanlig hebre i de där stamtavlorna, även om inget alls sägs om honom. Det är dock ett mycket egendomligt namn på en hebré. Nun är nämligen en egyptisk urgud. Nun är himmelsgud, kaosgud, himmelshavets gud och sötvattnets gud. Djupet eller vattnet ovan i 1:a Mos.

  Nun är även far till solguden Ra. Den senare representerar ordning i motsats till sin far kaosguden. I andra mytologier brukar den ordnande guden slå ihjäl sin far, kaosguden, och skapa världen med sin fars lik. Huvudskålen blir himlavalv.

  I egyptisk myt försöker Ra klättra upp och sätta sig på sin fars tron, högst upp i himlen. Då blir han nedslängd i underjorden genom en avgrund i väster. Underjorden vandrar han igenom och tar sig upp genom en annan avgrund i öster. Sedan gör solen ett nytt försök att ta sig upp till toppen.

  Striden mellan Fader Nun och Sonen Ra skrev jag om 2014. I kristen myt är det Lucifer, som slängs ned. https://christerbroden.wordpress.com/2014/01/22/den-ohangde-sonen/

  Gillad av 1 person

  • Intressant. Men bland allt, vilket är det anda namn ”mina källor” missat? Nun? Svara gärna rakt – med namnet, förklaringen har du givit. Tack, Janne

   Svar på inlägg är tidsbegränsat. //

   Gilla

 2. Namnet är Nun. Han dyrkades inte. Som kaosgud sågs han som fiende till sin son, solguden Ra. Kaos uppfattades som negativt. Men nya tankar var att logiken lurar oss vilse. Det slingriga intellektet i kunskapens träd är med sin logik i strid med kärleken, som saknar all logik och hör till kaos. Skönhet och moral hör också till kaos. Det finns ingen logik i att tycka något är vackert.

  Gilla

 3. PS. Om du läser somligt gammalt i min blogg, kom ihåg att jag aldrig tvekar att byta åsikt. Jag kan inte äta av kunskapens frukt, utan att upptäcka att jag haft fel förut. Jo förresten, om jag plockar upp den frukt jag åt i förrgår ur dasset, kan jag äta utan att lära mig något nytt. Jag rekommenderar dock färsk frukt.

  Gilla