Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE MÅNDAG, ONSDAG, FREDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2640 inlägg.

Vad är talibaner för ett folk och vad har de för synsätt…? Del 2-2

Lämna en kommentar

afghaflyg

Afghanistan och dess befolkning är de nygamla härskarnas gisslan. I somras (2021) inledde talibanerna en stor offensiv i Afghanistan efter tillbakadragandet av de amerikanska trupperna från landet, vilket snabbt gav dem kontroll över nästan hälften av Afghanistan och i mitten av augusti 2021 kontrollerade talibanerna alla de större städer i landet.

Jag går till tillbaka till år 1996:
Då anlände al-Qaidanätverkets ledare Usama bin Ladin till Afghanistan efter att ha kastats ut från Sudan och började uppmana världens muslimer till heligt krig mot dem han uppfattade som ”otrogna” både i västvärlden och i Mellanöstern, något som först irriterade talibanledaren mulla Omar.

Snart hade talibanerna ingått en allians med al-Qaida som fick nästintill fritt utrymme att träna i Afghanistan och använda landet som bas för operationer i utlandet. USA begärde att bin Ladin och andra al-Qaidamedlemmar skulle utlämnas till dem efter bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, men talibanerna vägrade återigen.

afghtalibanledare

I augusti 1998 anföll talibanerna staden Mazar-i-Sharif i norr, bas för den uzbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum, som hade stöd av angränsande Iran. Dostum hade föregående år beordrat en storskalig massaker på runt 3 000 tillfångatagna talibaner. Vid erövrandet av staden inledde talibanerna som hämnd en etnisk rensning på de huvudsakligen shiamuslimska hazarerna som utgjorde en stor del av stadens befolkning. Tio iranska diplomater i staden dödades och Iran hotade att invadera Afghanistan och störta talibanerna, men efter internationell medling övergav man de planerna. Iran anklagade Pakistan för att aktivt ha deltagit i erövrandet av Mazar-i-Sharif. Och idag?

Attentat: läst 27/8-21
”Nästan 200 människor har dött i samband med den blodiga attacken vid flygplatsen. USA:s president Joe Biden har lovat att jaga de skyldiga och nu väntas fler attacker i Afghanistan. Majoriteten av de omkomna är afghaner men även amerikanska soldater finns bland de döda. Minst 13 amerikanska soldater har bekräftats dödade i samband med attacken och ännu fler har skadats.”

AFGHANISTAN-CONFLICT

Pentagon bekräftade att det skett två explosioner. En vid Abbey gate och en vid ett närliggande hotell. Man ansåg allt handlade om en självmordsbombare, IS tog på sig skulden.

Läst 30/8-21:
Flera grupper än IS är redo att utmana det nya talibanstyret i Afghanistan. Risken för ett accelererande inbördeskrig är överhängande, enligt Afghanistanexperter. ”Svarta fanor kommer att skymtas i Khorasan, och ingenting kommer att stoppa deras frammarsch förrän de nått Jerusalem.” Enligt en hadith – berättelser inom islam, som används som komplement till Koranen – kommer ovanstående citat från profeten Muhammed. (svd.se)

Talibanernas offensiv i Afghanistan – detta har hänt. 17 aug. 2021
https://www.youtube.com/watch?v=nJCBVRGEIYo

Kvinnornas situation i Afghanistan: Det kommer bli värre | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play. 22/8-21
https://www.youtube.com/watch?v=DH7yShD-LqI

En av alla historier:
”Ett 40-tal Taliban-krigare stormade byn Geriveh i centrala Afghanistan där Qamar Gul, 15 år, bodde med sina föräldrar och sin yngre bror. De kom till familjens hus i fredags och knackade på dörren.”

afghanQamar Gul

Flickan berättar:
”Klockan var runt ett på natten när talibanerna knackade på vår dörr. Mamma vägrade öppna dörren. De bröt sig in, släpade ut mina föräldrar och dödade båda.”

”Flickan fick tag i pappans automatkarbin av typ AK-47, Kalasjnikov, som han hade lärt henne att använda. Hon sköt ihjäl de två angripare som dödat föräldrarna. Det bröt ut en eldstrid och hon sårade ytterligare några talibaner – med brodern Habibullah, 12 år, vid sin sida. Fler talibaner anslöt sig liksom andra bybor och regeringstrogna milismän som rusade till. Efter en timmes skottväxling kunde de driva talibanerna på flykten. Barnen fördes i säkerhet efteråt av bybor och milismän.”

afghanflicka

Ett land i kaos och ovisshet, folks rädslor präglar allt… Idag 31/8-21 läser jag talibanerna firar, flygplatsen har de själva tagit över och enligt folk på plats ser man nu mer skägg på männen, kvinnor som är iklädda burkor. Vad ska komma…?

Källor:
sv.wikipedia.org
ui.se
dn.se
svd.se
youtube.com
svt.se
expressen.se


Om covid-19
Tänk på alla: Handhygien, avstånd och använd gärna munskydd – vaccinets hållbarhet i tid ej känd ännu. Blogginlägget nedskrivet 30/8-21

Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. översättning engelska/svenska.//

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s