Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer!

Vad är talibaner för ett folk och vad har de för synsätt…? Del 1-2

afghtalibanledare

Nu kan ingen afghan flyga kommersiellt. Och kvinnor behöver åter frukta för livet om de inte håller sig på mattan och klär sig som talibanerna för stunden beordrar dem. I Kabul ser vi hur projektet att skydda demokrati och mänskliga rättigheter internationellt överges mitt under pågående live-rapportering, läser jag på dn.se. Afghanistan och dess befolkning är de nygamla härskarnas gisslan.

Vad står ordet taliban för?
Taliban (av arabiskan för ”student”), är en politisk-religiös väpnad islamistisk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och regerade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och 2021. Och detta är inget politiskt uttömmande ämne, utan om hur vi människor kan se och läsa, vad händer och sker efter talibanernas övertagande av Afghanistan. Källorna tydliga nog.

Sommaren 2021?
Då inledde talibanerna en stor offensiv i Afghanistan efter tillbakadragandet av de amerikanska trupper från landet, vilket snabbt gav dem kontroll över nästan hälften av Afghanistans 421 distrikt den 23 juli 2021. I mitten av augusti 2021 kontrollerade talibanerna alla de större städer i landet.

Presidenten flydde:
Efter att den sittande presidenten Ashraf Ghani flydde från Afghanistan till Tadzjikistan den 15 augusti, och talibanerna tagit över presidentpalatset, sade sig talibanerna den 16 augusti helt ha tagit över Afghanistan.

Landet som har plågats av krig i drygt 40 år. Den senaste konflikten inleddes med ”kriget mot terrorismen” efter terrordåden mot USA hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot den islamistiska talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida.

afghflyfolk

Talibaner och synsätt?
Utmärkande för talibanrörelsen är en ultrakonservativ kvinnosyn med grunden i strikt tolkning av religiös lag (sharia) som infördes runtom i de områden som stod under deras kontroll. När de 1996 tagit makten i Afghanistan infördes sharialagstiftning vilken bland annat innebar att kvinnor fick varken förvärvsarbeta eller studera. De fick inte gå i skolan och skulle de lämna hemmet var de tvungna att dölja sin kropp bakom en burqa samt eskorteras av en manlig släkting.

Vidare blev kvinnor och flickor förbjudna att undersökas av manliga läkare. Det blev olagligt att använda smink, smycken, nagellack, plocka ögonbrynen, klippa håret kort, bära färgglada kläder, vita strumpor och skor, och prata eller skratta högt offentlig.

Vad är rörelsen?
Talibanrörelsen är en i huvudsak pashtunsk organisation som följer en fundamentalistisk form av islam, deobandism, som är en variant av sunniislam, i kombination med strikt hängivelse till pashtunwali, pashtunernas traditionella livsstil och kulturella normer. Talibanerna har sitt ursprung i de karga pakistanska flyktingläger som afghaner flydde till efter Sovjetunionens intervention i Afghanistan 1979 och i dag har de stort inflytande även på Pakistans sida om gränsen. Många medlemmar utbildas i ultrakonservativa madrassor, koranskolor, som är mycket vanliga i Pakistan.

Talibanerna har sin bakgrund i de religiösa krigare (mujaheddin) som bekämpade Demokratiska republiken Afghanistans regering och de sovjetiska styrkorna i landet från 1979 till kalla krigets slut. Den religiöst konservativa general Muhammad Zia-ul-Haq tog makten i en militärkupp i angränsande Pakistan år 1977 och fruktade att Sovjetunionen skulle invadera Baluchistan, så han sökte hjälp i Saudiarabien medan USA redan uppmuntrade det saudiska kungahuset att stödja väpnade upprorsgrupper i landet.

afghtalibanledare

Vem stöttade vem?
Genom sina allierade Saudiarabien och Pakistan kunde USA bidra med signifikanta summor och med krigsmateriel till konflikten och general Zia-ul-Haq lät rusta upprorsmän i träningsläger som tillhandahölls av Inter-Services Intelligence. Mäktiga religiösa lärde i Saudiarabien uppmuntrade unga muslimer runtom i världen att fara till Afghanistan och föra heligt krig mot de ”gudlösa kommunisterna”, men förutom dessa utländska stridande fanns inhemska afghanska grupper av varierande ideologisk övertygelse men enade i motståndet mot regeringen och dess sovjetiska allierade.

I april 1992 kollapsade den tidigare kommunistiska regeringen i Kabul, religiösa krigsherrar tog makten och Islamiska staten Afghanistan bildades. Nästan omedelbart bröt afghanska inbördeskriget ut där Pakistan stödde fortsatt uppror mot den nya regeringen (främst genom Hezb-i-Islami).

I del två vad som skett efter 1996 och i nutid, på fredag…

Källor:
sv.wikipedia.org
ui.se
dn.se
svd.se
youtube.com
svt.se
expressen.se


Om covid-19
Tänk på alla: Handhygien, avstånd och använd gärna munskydd – vaccinets hållbarhet i tid ej känd ännu. Blogginlägget nedskrivet 30/8-21

Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. översättning engelska/svenska.//

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.